spot_img
7.2 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: BREXIT de Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

Dacă ai timp şi răbdare să citeşte pe internet comentarii şi postări pe grupuri de Facebook sau media locală, constaţi o exarcerbare în zona Sibiului a urii faţă de conaţionalii noştri olteni. Fenomenul a căpătat amploare în ultimii ani, datorită afluxului masiv de persoane din Oltenia preponderent la Sibiu. Tendinţele acestea xenofobe vin din partea multor sibieni, ei înşişi din părinţi importaţi la Sibiu în anii 60. De la comentarii acide, la înjurături şi apoi la apologia „să trimitem acasă oltenii” până la fapte de violenţă în stradă nu este cale lungă.

Sibiul s-a dorit mereu un oraş cosmopolit. Nu a fost aşa în istorie, oricât se dau unii azi rotunzi cu acest enunţ pe la oficiali UE. Până acum 100 de ani saşii şi maghiarii locuiau în oraş, evreii, românii, ţiganii afară. Treptat au intrat evreii, apoi românii şi ţiganii. Nici în satele săseşti sau româneşti situaţia nu era alta. Segregarea pe etnii era clară pe zone. Acum nu ma există. Sărim peste ani şi în anii 1950-1970 când se construia şi la Sibiu socialismul a existat un aflux de români din diferite alte zone. Dormeau câte 4 în cameră, unii chiar în lăzi săseşti de zestre. Şi au construit blocuri multe, cartiere noi întregi au apărut. Şi fabrici. Sau credeţi că fostele fabrici interbelice au susţinut dezvoltarea Sibiului. Ele au fost sămânţa. Dar în comunism au fost extinse şi multiplicate cu aporul acestor noi veniţi. Părinţii celor care astăzi înjură pe net.

Şi ajungem la a doua expplozie în dezvoltarea Sibiului. Zona Industrială de Vest şi multe alte firme prin tot oraşul au generat nevoia de forţă de muncă. După ce au epuizat resursa locală şi judeţeană, firmele au căutat mai departe. Şi au venit oltenii. Puţini la început, apoi tot mai mulţi. Sunt la ora actuală sate întregi în care toţi tinerii din Vâlcea, Dolj, Gorj, Olt sau alte judeţe sudiste s-au mutat la Sibiu. Unii la facultate, majoritatea direct în câmpul muncii. Avem de vreo 3 ani şi un aflux de moldoveni, dar nu atât de mare ca al oltenilor.

Ce fac oamenii aceştia? Bagă profitul în buzunarul corporaţiilor nemţeşti din Sibiu. Muncesc cu spor se pare în patru schimburi pe un salar care sibienii îl refuză „regal” pentru că este prea mic. Lucrează în supermarketuri şi alte magazine pe salarii mici. Îi recunoaştem uşor după accentul oltenesc pe care cei mai noi veniţi încă l-au păstrat. Dar îi regăsim şi în Poliţie, Justiţie, instituţii publice. Sunt peste tot. Şi este normal să fie şi pe stradă, în trafic, la cumpărături sau în parc.

Ura aceasta faţă de olteni a crescut şi dacă nu este temperată riscă să degenereze. Ce rău ne-au făcut oltenii? Muncesc pe bani puţini în fabrici. Servesc la mese în restaurante sau la tejghea în magazine. Fac acte la ghişeele instituţiilor sau aplică legea. Şi mulţi ajung şefi, la privat şi la stat. Prin muncă şi prin tehnica de a se face plăcuţi. Ce este rău în asta? Hai să facem un exerciţiu de imaginaţie să ne imaginăm că noi sibienii, aceştia de o generaţie doar, suntem britanici. Şi oltenii sunt românii sau polonezii veniţi la muncă. Oare decizia unor britanici de a-şi izola ţara le este benefică? Acum mai toţi regretă această decizie şi nu mai ştiu cum să o evite. Până şi conducătorii. Pentru că au înţeles că fără această forţă de muncă toată economia are de suferit. Şi dacă economia suferă, suferă toate serviciile oferite de stat şi cercul vicios continuă. O economie prosperă duce la ridicarea nivelului de trai pentru majoritatea populaţiei. Plus beneficiile ce decurg de aici. Aşa că hai să învăţăm de la britanici şi să fim mai deştepţi ca ei. Oltenii sunt ai noştri şi cu siguranţă reprezintă viitoare generaţie de sibieni.

Publicitate

2 COMENTARII

  1. Da-da-da.
    De fiecare când văd câte-o mașină care execută câte-o manevră la limita legalității, depășește aiurea, sau e parcată undeva de blochează tot traficul, mă uit la numărul de înmatriculare.
    În aproape jumătate din cazuri, numărul este „VL”.
    Așa că poate nu-s sibienii „xenofobi” așa, de florile mărului.

  2. Sunt mandri plini de ei sunt in stare de orice sa reuseasca ce si-au prpous.Aroganti, lor sa le fie bine cu tinte precise sa ajunga la conducere sa devina sefi.Asta-i principul lor scop.Nu te poti baza pe ei una zic si alta fac.Sunt tot timpul pusi pe combinati din care sa iasa in castig.Una peste alta am si cunostinte ‘oltenesti’ care sunt oameni cu principi bine crescuti saritori oameni deosebiti.Dar ghinionul meu este ca 80% dintr-e ei sunt ‘lucru slab’.Nu sunt rasist dar asta e parerea mea pana acum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri