4.1 C
Sibiu
marți, 19 martie, 2024

Cât câştigă preşedinta Consiliului Judeţean Sibiu şi consilierii săi personali

Știri din Județ

SIBIU INDEPENDENT a încercat, în virtutea transparenţei informaţionale privind folosirea banului public, să afle cât câştigă Daniela Cîmpean, preşedinta Consiliului Judeţean Sibiu şi cei patru consilieri personali, grupaţi în Cabinetul Preşedintelui. Dacă în ce o priveşte pe Cîmpean situaţia financiară este simplu de aflat, funcţia ei fiind unică la CJ şi uşor de identificat în raportarea periodică a veniturilor salariale, situaţia financiară a consilierilor personali este mai neclară.

Daniela Cîmpean are un salar de bază la finele lunii septembrie 2019 de 23.400 de lei lunar. Acesta conţine vechime şi majorarea cu 25% pentru implementarea de proiecte cu fonduri europene. La Daniela Cîmpean găsim pe siteul instituţiei şi declaraţia de avere şi interese. Totul transparent. Ştim că la salariul de bază se aplică taxele la stat şi impozitul şi se adaugă alte sporuri aferente instituţional.

Cine sunt cei patru consilieri din umbră şi cât câştigă?

Rolul consilierilor din Cabinetul preşedintelui CJ este de a-l asista pe acesta în luarea deciziilor. De asemenea, conform unui răspuns oferit de Daniela Cîmpean pentru SIBIU INDEPENDENT, rolul consilierilor este „să asigure consultanţă de specialitate în strategia de dezvoltare a judeţului, în identificarea problemelor şi menţinerea relaţiilor interinstituţionale şi intercomunitare la nivel judeţean.”

Cei patru consilieri ai Danielei Cîmpean sunt Ovidiu Breaz pe domeniul tehnic, Anca Ghigulescu pe comunicare şi relaţii cu mass-media, Camelia Proca pe relaţia cu mediul de afaceri şi ONG-uri, Ioana Deaconescu pe evidenţa dispoziţiilor în vederea transmiterii şi soluţionării acestora.

Nu contestăm că un preşedinte de Consiliu Judeţean are nevoie de consilieri personali. Schema propusă de Daniela Câmpean este de 4, din care ştim că Anca Ghigulescu s-a alăturat târziu, abia anul acesta în martie. Ea a făcut subiectul unui scandal iscat de reprezentanţii ALDE Sibiu prin care au sesizat că Ghigulescu s-a înscris la concurs pe post în septembrie 2019 la biroul de presă al Consiliului Judeţean Sibiu. Pe care nu l-a câştigat.

Ioana Deaconescu nu ascunde în toate postările sale publice de pe Facebook apartenenţa la PNL, partid care a propulsat-o pe Daniela Cîmpean la şefia Consiliului Judeţean Sibiu. Deaconescu apare în aceste zile în numeroase poze cum face campanie pentru preşedintele Iohannis. Ceilalţi consilieri personali nu apar asociaţi PNL, cel puţin în spaţiul public.

Trebuie să lămurim publicul că instituţia are şi un birou de presă cu personal angajat, alţii decât cei din Cabinetul Preşedintelui.

Problema este că de pe siteul instituţiei nu am găsit salariile celor patru consilieri, bugetari. Nici declaraţii de avere şi interese. Daniela Cîmpean, alături de secretarul general al judeţului Ioan Răceu, ne-au răspuns în scris că aceştia sunt personal de execuţie şi nu trebuie să depună declaraţii de avere şi interese conform legii. La întrebarea noastră privind salariile acestora de bază am fost trimişi spre un document privind salarizarea la CJ pe funcţii. Problema este că din acest document nu putem ştii cât câştigă cei patru consilieri. Documentul prezintă o situaţie general valabilă în CJ şi pentru funcţia de consilier salariul de bază poate varia în funcţie de gradul profesional şi gradaţie între 3910 şi 7615 lei. La aceştia se adaugă sporurile salariale legale şi 50% pentru implicarea în implementarea de proiecte pe fonduri europene.

Din sursele SIBIU INDEPENDENT, un consilier al preşedintelui CJ câştigă aproximativ 4.500 lei net de la CJ plus 2.000 de lei din proiecte pe fonduri europene. Din păcate, deşi am cerut informaţii clare de la conducerea CJ, prin răspunsul oferit, legal, dar evaziv nu putem confirma oficial sursele noastre.

Sursa Foto: Facebook

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri

Dotări noi la LIA Sibiu de la Rotary