14.1 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

FITS – exemplu de bună practică la nivel înalt româno-japonez

Știri din Județ

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a fost menționat recent, ca exemplu de bună practică, în cadrul discuțiilor purtate de către Klaus Iohannis, Președintele României și Prim-ministrul Japoniei, Shinzō Abe.

Klaus Iohannis s-a aflat în Japonia, cu ocazia ceremoniei de întronare a Majestății Sale Împăratul Naruhito al Japoniei, și a avut o întrevedere cu premierul. În cadrul acesteia, cei doi oficiali au discutat despre Parteneriatului Strategic dintre cele două state, în multiplele sale dimensiuni socio-economice. În egală măsură a fost amintită dorința celor două țări de strângere a cooperării în domeniul cultural, fiind evocată cooperarea excelentă ocazionată de Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și proiectele subsecvente de colaborare.

FITS dezvoltă un amplu parteneriat cu Japonia prin Programul de Voluntariat care, în cei 12 ani în care s-a desfășurat până acum, a adus, în cadrul festivalului, peste 200 de voluntari japonezi care au putut observa și învăța toate aspectele ce țin de organizarea unui eveniment atât de amplu. Programul a fost dezvoltat cu sprijinul EU-Japan Fest Japan Committee, una dintre cele mai importante organizații din domeniu.

De asemenea, Japonia este prezentă în fiecare an la FITS prin companii și artiști dintre cei mai respectați, inclusiv la nivel mondial. În acest an, de exemplu, spectatorii s-au bucurat să-i aplaude pe artiștii de la Yamamoto Noh Theater, Haiyuza Theatre Company sau Matsumoto Performing Arts Centre. Actorii Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu au colaborat cu regizorii niponi Kazuyoshi Kushida și Masahiro Yasuda, în realizarea a două producții, „Fantoma e aici” și „O poveste japoneză”. În repertoriul naționalului sibian, una dintre cele mai noi producții semnate de Silviu Purcărete, multipremiată la Gala Premiilor UNITER din acest an pentru Cea mai bună actriță în rol principal, Cea mai bună scenografie și Cel mai bun spectacol, „Povestea prințesei deocheate”, are la bază un scenariu inspirat din Sakura Hime Azuma Bunshô, de Tsuruya Nanboku al IV-lea.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri