spot_img
8 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

Carmen Chindris: Eu am dat doar din timpul, energia și sufletul meu

Știri din Județ

Publicitate

„ONG-urile spală bani” sau  „ONG-urile nu fac nimic, doar sug bani pe proiecte fantomă” sunt doar câteva dintre replicile pe care le auzim zilnic când vine vorba despre ONG-uri. România este una dintre țările codașe privind suportul pe care aceste asociații îl primesc din partea concetățenilor. Cu toate acestea, și în Sibiu găsim câțiva oameni care s-au ambiționat și au reușit să de-a „naștere” unor astfel de proiecte dedicate semenilor. Carmen Chindris este unul dintre acești luptători, tânăra după ce a „colindat” spitalele alături de tatăl său bolnav de cancer, unde a auzit strigătul și văzut suferința celor aflați într-o situație similară cu ei, a decis să facă ceva. Într-o țară în care lipsește suportul psihologic sau sprijinul măcar moral atât pentru persoanele diagnosticate cu boli grave, cât și pentru aparținătorii acestora, Carmen Chindris înfințează în anul 2015 la Sibiu o asociație pentru persoanele aflate în suferință și rudele acestora.

Hobby-ul principal a lui Carmen Chindris este ajutorarea semenilor

Impreuna cu părintele Constantin Necula și Marieluise Knobloch crează Asociația Sus Inima, locul în care bolnavii de cancer și aparținătorii lor primesc o vorbă bună, un sfat medical, sprijin și susținere. „Sunt un om care își dorește foarte tare să trăiască într-o lume mai bună, și pentru asta, sunt dispusă să fac eforturi. Consider că este datoria mea să ajut acolo unde mi se cere și acolo unde văd că este o gaura in sistem. Atât timp cât am ajuns la 34 de ani și sunt sănătoasă, provin dintr-o familie iubitoare, unită de la care am primit o educație corespunzătoare, iar acum este rândul meu să ajut. Până acum am primit eu ajutor din toate părțile, acum îl pot oferi unde este cazul”,  ne mărturisește Carmen Chindris.

Numărul mare al bolnavilor de cancer care fac radioterapie la spitalul din Sibiu, mulți dintre ei venind din județele învecinate, a fost motivul pentru care Asociația Sus Inima a deschis în acest an „Casa Sus Inima”. Locația se află la etajul renovat al unei case de pe Strada Constantin Noica, Nr.26, la două minute de mers pe jos de Spitalul Municipal Sibiu. În cei 150 de metri pătrați se află trei dormitoare, un living, două băi cu duș, respectiv cadă și o toaletă de serviciu. „Asociația Sus Inima este o organizație nonprofit, care are ca scop ajutorarea persoanelor afectate de cancer. În momentul de față avem 2 proiecte în desfășurare: 1. Cazare și o masă pe zi, pentru cei care vin în Sibiu la radioterapie. Am aflat de la doctorul Adrian Moga că sunt anumite persoane care renunță la radioterapie deoarece nu își permit cazare în perioada tratamentului, care durează între 4-7 săptămâni). De asemenea, oferim suport pentru pacienții oncologici și familiile lor (prin grupuri de suport ținute de psihoterapeulul Oana Vasiu, terapie 1 la 1, tot cu Oana Vasiu, Art terapie cu Laura Candea-Burnete și informații despre nutriția în cancer, oferite de Ghizela Vonica). Totodată , avem și un navighator de pacient oncologic, pentru partea de îndrumare. În momentul în care am început să îmi asum dorința pe care o aveam de foarte mult timp, am început să primesc sprijin, și dorința mi s-a îndeplinit. Am reușit să deschidem Casa Sus Inima, care unește oamenii minunați care doresc să ajute, cu oamenii minunați care au nevoie, pentru un timp, de sprijin și îndrumare. Acest lucru cred că se aplică în orice activitate pe care o desfășor. Nu consider că este realizarea mea, pentru că, eu am dat doar din timpul, energia și sufletul meu. Restul celor care s-au alăturat, au venit cu contribuția lor și doar  împreună am reușit să deschidem. Avem un număr de 60-65 de beneficiari direcți până în momentul de față. Aici vorbim de cei care au primit suport psihologic, nutrițional, care au beneficiat de cazare sau au venit la art terapie.”, spune Carmen Chindris.

Și nu este singurul proiect important în care este implicat omul Carmen Chindris, președintele Asociației Sus Inima. La finele săptămânii trecute, tânăra a fost unul dintre cei patru „vinovați” pentru deschiderea unui Magazin de Fapte Bune. Este vorba despre un loc în care poți achiziționa un produs, iar banii respectivi vor ajunge la benefiarii acelor ong-uri. Pe strada Avram Iancu, la Numărul 12 găsești orice, de la cărți, umbrele, genți, haine sau căni cu mesajul „Sus Inima” până la lese, jucării sau pătuțuri pentru animăluțul dumneavoastră de companie. „Ne bucurăm foarte mult că ne-am putut alătura proiectului Andreei Roseti, pentru că noi suntem o asociație tânără și foarte puțini oameni știu despre noi. Aici ne putem expune proiectele,  fiind totodată  și un  punct de informare despre asociațiile noastre.”, consideră Carmen Chindris.

Carmen Chindris: „Când oamenii se unesc fac minuni”

Când nu o întâlnești în preajma pacienților oncologici sau a rudele acestora, când nu rezolvă problemele Asociației Sus Inima, își petrece timpul cu îngerașul ei- Adam- băiețelul ei în vârstă de doi ani și opt luni. „Dimineața îmi duc copilul la grădiniță, răspund la email-uri, mă întâlnesc cu oameni și rezolv situații care apar. În mare parte, mă ocup de găsirea de soluții pentru ca Asociația să aibe continuitate cu proiectele pe care le desfășoară. Nicio zi nu e ca alta. Iau totul cum vine și încerc să fac cât de bine pot, ceea ce ține de mine.”, ne spune Carmen Chindris.

Am „descusut-o” pe Carmen Chindris pe toate părțile, dorind să descoperim cine a fost și „copilul” Carmen. Tânăra noastră ajunsă acum la 34 de ani și-a amintit cu drag de perioada copilăriei pe care și-a împărțit-o între timpul petrecut alături de părinții și fratele ei în Borșa, județul Maramureș și antrenamentele la tenis de câmp în Sibiu. „Prima parte a copilăriei mi-am petrecut-o cu părinții și fratele meu în Borșa – Maramureș, iar ma apoi în Sibiu. Am făcut tenis de performanță, așa că, majoritatea amintirilor mele sunt legate de antrenamente, competiții și zgura de pe adidași. Am practicat tenisul de câmp, de la 7 la 15 ani, zilnic, dar am reunțat din cauza unei accidentări la cotul drept. Aveam competiții aproape săptămânal, prin țară. De multe ori, eram vicecampioană la ele… de multe ori am pierdut din primele tururi. A trecut așa mult timp, de am uitat multe dintre ele. Tot ce îmi amintesc ested mirosul zgurii.”, își amintește cu nostalgie Carmen Chindris.

Anul 2019 a fost un an care i-a adus multe împliniri, în care a cunoscut oameni care au îmbogățit-o sufletește.  „Pe plan personal, sunt bucuroasă că fiul meu Adam s-a acomodat la grădiniță, știu că este într-un mediu sigur și fericit. În ceea ce privește partea profesională, sunt împlinită de faptul că am avut ocazia să cunosc oameni buni, oameni minunați, care dăruiesc din suflet. Și, împreună cu ei, am deschis primul Centru de suport pentru persoanele afectate de cancer. Am văzut cu ochii mei, cum oamenii, atunci când se unesc în a face bine, fac minuni.”, transmitea Carmen Chindris, președintele Asociației Sus Inima, în finalul interviului necesar pentru realizarea acestui portret.

Nume: Carmen Chindris

Vârstă: 34 ani

Funcție: Președintele Asociației Sus Inima

Familie: 1 copil de 2,8 ani

Studii: Facultatea de Business, UBB Cluj-Napoca

Cartea preferata: În fiecare zi, Dumnezeu se roagă la mine ( Chris Simion)

Filmul preferat: Închisoarea Îngerilor

Zodie: Berbec

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Muzeul ASTRA trece la programul de vară

Cum să tratezi eficient arsurile solare?