18.1 C
Sibiu
joi, 28 martie, 2024

Situație alarmantă la Ministerul Culturii, salariile cele mai mici din sistem

Știri din Județ

Sindicatul CULTURALIA: Specialiștii din Ministerul Culturii ne pleacă pentru că avem cele mai mici salarii de la stat, din nou Cultura este lăsată pe ultimul loc.

Sindicatul Angajaților din Ministerul Culturii “CULTURALIA”, care reprezintă interesele angajaților din cadrul acestei instituții și pe ale celor din direcțiile județene de cultură, atrage atenția Guvernului României că ne lipsesc specialiștii din acest sistem, iar salariile din Cultură sunt cele mai mici dintre toate ministerele.

Ministerul Culturii se confruntă în acest moment cu cea mai mare criză a personalului de specialitate, din cauza salariilor extrem de mici. Specialiștii din cadrul acestei instituții sunt pe ultimul loc în grila de salarizare, având venituri considerabil mai mici față de colegi cu funcții similare din alte ministere, motiv pentru care mulți dintre ei pleacă din sistem. Zeci de avize, autorizații pentru monumente de patrimoniu ar putea să fie întârziate din cauza acestei probleme.

Potrivit grilelor de salarizare, în Ministerul Culturii, venitul maxim la care poate ajunge un consilier superior cu o vechime de peste 30 de ani, este de cel mult 3.500 de lei. Este vorba despre un salariu total nemotivant pentru acești specialiști pentru care gradul de răspundere privind activitate pe care o desfășoară este unul ridicat.

Direcțiile de cultură județene, instituții aflate în subordinea Ministerului Culturii, se confruntă cu aceeași situație. Un consilier superior, gradația 4, câștigă lunar un salariu net de doar 2.224 lei, în timp ce aceeași funcție este plătită dublu în direcțiiile pentru agricultură, sănătate publică sau finanțe publice.

Salariile mici reprezintă principalul motiv pentru care această instituție nu reușește să își țină specialiștii. În ultimii ani am asistat la plecări în masă din Ministerul Culturii. Mai grav este faptul că tinerii nu sunt atrași de acest sistem, întrucât salariul unui debutant este de 1.500 de lei, bani din care nu poate trăi. Pentru ocuparea majorităţii posturilor vacante în Ministerul Culturii au fost organizate două sau chiar mai multe runde de concurs, cheltuielile implicate de aceste acţiuni grevând bugetul instituţiei fără a-şi găsi finalitatea în mod favorabil.În acest context, atragem atenția că ne confruntăm cu un deficit de personal specializat în domeniile de incidenţă ale culturii, respectiv istorici, filologi, teatrologi, muzicologi, arheologi, arhitecți, etnologi sau muzeografi.

Mai mult de atât, consecințele lipsei de personal de specialitate de la nivelul Ministerul Culturii sunt extrem de grave și se poate ajunge la situații precum: blocarea activității de strategie, de apărare și protejare a patrimoniului, de reglementare, de avizare, de apărare a intereselor statului, de achiziții publice etc., până la sancționarea instituției de către instanțe și de către alte organe abilitate pentru neemiterea unor acte administrative.

Reamintim Guvernului României faptul că Legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost construită pe principiul nediscriminării și al egalității, ceea ce înseamnă că pentru funcții similare, răspundere și complexitate egală a muncii, oamenii trebuie să fie remunerați la fel, indiferent din ce instituție a statului fac parte.

Nu înțelegem de ce personalul din direcțiile județene de cultură nu beneficiază de majorarea de 15% pentru complexitatea muncii sau de sporul de complexitate de 35%, așa cum prevede legea. “Apelul nostru este unul al salariaților care se simt descurajați, discriminați și care cer o lege aplicată corect. Nu cerem salarii uriașe, ci venituri care să răsplătească munca depusă de colegii noștri. Credem că noul ministrul al Culturii trebuie să se aplece mai mult asupra acestei probleme care nu a fost o prioritate pentru cei care au ocupat această funcții.

Ministrul Culturii trebuie să înțeleagă, însă, că blocarea activității dintr-o astfel de instituție este o lovitură mare dată patrimoniului cultural”, a declarat Ana Marin, președintele Sindicatului Angajaților din Ministerul Culturii “CULTURALIA”.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri