spot_img
8 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

Conferința „Trei decenii de libertate. Trei decenii de neputință” susținută de Radu Preda

Știri din Județ

Publicitate

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal, vă invită la conferința „Trei decenii de libertate. Trei decenii de neputință” care va avea loc vineri, 20 decembrie, începând cu ora 12:00, în Sala Multimedia a Casei Albastre, Piața Mare, nr.5 din Sibiu.

Conferința face parte din proiectul „Muzeul viu. 30 de ani de la Revoluția din 1989”, care ia forma unei expoziții. Aceasta cuprinde obiecte donate de sibieni pe parcursul lunii noiembrie, precum și obiecte deținute de muzeu. Printre obiecte se regăsesc fotografii, presa vremii, cartușe și publicații. Mărturia care domină sala este primul discurs liber din 22 decembrie 1989, donat de Marius Chirilă, un sibian plecat în Noua Zeelandă. Au fost tipărite șase discursuri la vremea aceea, dar donatorul susține că acesta este singurul original, restul fiind distruse.

Muzeul Brukenthal este deschis donațiilor, iar curatorii au montat o vitrină goală pentru toți aceia care doresc să aducă mărturii inedite.

Conferința „Trei decenii de libertate. Trei decenii de neputință” va fi susținută de Radu Preda, președinte executiv al IICCMER.

„Dacă în anii ’90 Jacque Delors lansa chemarea de a găsi Europei un suflet, cred eu că astăzi chemarea urgentă e să îi restituim Europei propria memorie. Iar în context românesc, pentru noi e o datorie să facem legătura între supravieţuitorii regimului şi propriii noştri copii. Altfel nu cred că voi putea răspunde autentic fiicei mele când mă va întreba: Ce ai făcut, tată, ca să nu se repete? Nu putem să spunem că ne-am complăcut într-o amnistie biologică şi etică în care deopotrivă au murit şi victimele dar şi călăii lor iar viaţa e un flux care ne-a adus unde suntem şi că ceea ce contează este doar viitorul” Radu Preda

Vă așteptăm!

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e- mail office@iiccmer.ro sau la numărul de telefon 021 316 7565.

Despre IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: http://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Muzeul ASTRA trece la programul de vară

Cum să tratezi eficient arsurile solare?

Greseli de evitat in alegerea unei rochii de ocazie

EDITORIAL: Elevii sibieni olimpici și viitorul lor