11.3 C
Sibiu
duminică, 04 iunie, 2023

Scrisoare deschisă privind Varianta Ocolitoare Sibiu Sud

Știri din Județ

- Advertisement -spot_img

Asociația pentru Dezvoltarea Cartierului Arhitecților a trimis către Sibiu Independent o scrisoare îndreptată către Consiliul Județean Sibiu cu privire la varianta ocolitoare Sibiu Sud. În contextul în care Consiliul Județean a anunțat organizarea unei dezbateri publice se dorește ca aceasta acțiune sa fie mediatizată astfel încât Consiliul Județean să realizeze o consultare publică reală și nu un demers pe repede înainte, implicațiile proiectului fiind importante.

Consiliul Județean Sibiu a anunțat organizarea, în data de 26 februarie 2020, la ora 13:00, a unei dezbateri publice, având ca temă obiectivul de investiții  ”Varianta ocolitoare Sibiu Sud”, aflat în faza studiu de prefezabilitate.

Asociația pentru Dezvoltarea Cartierului Arhitecților consideră că acest obiectiv de investiții este unul important pentru cele șase localități prin care va trece acest drum ocolitor: Cristian, Sibiu, Poplaca, Rășinari, Cisnădie, Șelimbăr.

Dată fiind importanța proiectului, a modului în care va avea impact pe mai multe planuri, enumerând, nelimitativ, câteva aspecte: fluidizarea traficului, impactul asupra mediului, calitatea vieții celor pe care îi va afecta prin posibila amplasare, considerăm că această dezbatere publică ar trebui să aibă loc la o oră care să permită într-adevăr participarea cetățenilor interesați (cei mai mulți fiind la muncă la ora 13:00). Dincolo de prezența reprezentanților unor instituții (aflați în cadrul programului de lucru) – instituții interesate și implicate în acest demers prin virtutea existenței și a rolului lor – cetățenii sunt principalii beneficiari, dar totodată sunt și cei care vor suporta consecințele în cazul unor eventuale decizii pripite sau greșite în privința proiectului.

Totodată, credem că pentru a avea o dezbatere publică reală este necesară publicarea în prealabil a studiului de prefezabilitate realizat. Cei interesați trebuie să aibă la dispoziție materialul, pentru a putea solicita eventuale clarificări sau pentru a putea formula observații în cunoștință de cauză. Prezentarea studiului în cadrul acestei „dezbateri” publice pune cetățenii interesați în raport de inferioritate față de actori publici implicați.

Considerând ora stabilită în mod nerezonabil pentru cetățeni și nepublicarea în prealabil a studiului de prefezabilitate, această dezbatere publică riscă să se transforme într-o simplă prezentare de proiect între autorități, fără substanță și pe repede-înainte, fără prezența cetățenilor și a organizațiilor interesate. Totodată, există inclusiv riscul ca opinia publică să interpreteze acest demers ca pe unul de pre-campanie electorală.

Conform planurilor/ propunerilor apărute de-a lungul timpului, pare că această variantă „ocolitoare” va ajunge să tranziteze cartiere precum Turnișor, Valea Aurie, Arhitecților, în unele cazuri fiind avută în vedere utilizarea unor străduțe înguste din cartiere. În acest context, cu atât mai mult considerăm că dezbaterea trebuie să includă în mod real “toți factorii implicați și pe cei care ar putea exprima un punct de vedere pentru a face în mod cumpătat pașii pe care trebuie să îi urmăm, astfel încât această investiție să aibă efectele pe care ni le dorim”, după cum se precizează în comunicatul care invită la dezbatere.

Înainte de a demara acest proiect considerăm, de asemenea, că este necesară existența unei forme de acord privind politica de urbanism din cadrul localităților prin care va trece varianta ocolitoare, pentru a asigura utilitatea și fiabilitatea acestei investiții majore. A avea în vedere o dezvoltare durabilă și armonioasă este esențial pentru a nu ajunge în situația sufocării /blocării prin ambuteiaje a acestei viitoare căi de acces în diverse zone. În acest sens amintim că proiectele imobiliare care au intrat în proceduri de aprobare imediat după ce proiectul lărgirii DJ 106C a fost demarat însumează deja minim două mii de locuințe (în principal blocuri). Estimăm că lărgirea DJ 106C de-a lungul Cartierului Arhitecților prin proiectul Consiliului Județean nu va face față viitoarelor dezvoltări imobiliare din zonă.

Observăm implicarea Consiliului Județean în proiecte importante de infrastructură rutieră, însă, dacă sunt aprobate noi și noi proiecte imobiliare de către Primării (aceste instituții bazându-se pe investițiile CJ în infrastructură), în mod evident, în scurt timp de la darea în folosință a noii variante ocolitoare aceasta se va bloca și ea de la autovehiculele provenind din noile ansambluri rezidențiale. Rezultatul nu va fi cel așteptat de către cetățeni. Se poate trage ușor concluzia că, de proiectele de modernizare a căilor de acces sau de creare a altora noi, vor beneficia, în principal, dezvoltatorii imobiliari.

Este evident faptul că proiectul variantei ocolitoare și dezbaterea publică anunțată trebuie să fie făcute strict pentru beneficiul cetățenilor. Invitația lansată tuturor cetățenilor interesați trebuie să fie una reală, care chiar să permită participarea acestora.

Reamintim reprezentanților instituțiilor publice că se află în slujba cetățenilor și că pot face un efort în sensul organizării dezbaterii fie în zi lucrătoare, la o oră care să permită participarea cetățenilor, fie într-o zi nelucrătoare. Altfel, demersul este un simplu exercițiu de imagine, un demers superficial în raport de scopul declarat.

În concluzie, solicităm reprogramarea acestei dezbateri publice pentru o dată ulterioară, la o oră convenabilă publicului larg și publicarea în prealabil a studiului de prefezabilitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri