spot_img
20.2 C
Sibiu
duminică, 28 aprilie, 2024
spot_img

Filarmonica de Stat Sibiu – măsuri de criză și post-criză COVID19

Știri din Județ

Publicitate

Reprezentanții Filarmonicii de Stat Sibiu au transmis către mass-media un comunicat de presă referitor la măsurile pe care le-au luat de la începutul Stării de Urgență, dar și ce au pregătit pentru perioada de după.

Pentru perioada de după ieșirea de sub spectrul stării de urgență, ne gândim și analizăm situația din mai multe puncte de vedere: administrativ și artistic. Este foarte important ca în timpul acestor momente de izolare, când activitatea s-a translat în online, să ne gândim la ce vom face ulterior.

În prima parte a izolării, colectivul Filarmonicii a lucrat aproape de două ori mai mult, încercând să păstreze obiectivele institituționale nealterate și, în același timp, preluând noi obiective și sarcini, cu toată greutatea adaptării la un nou mediu de desfășurare a activității. Adina Dombi – consultant artistic al Filarmonicii de Stat Sibiu a trebuit să convingă muzicienii să fie total dezinhibați în producțiile individuale sau de grup ONLINE, chiar dacă OFFLINE erau într-o totală inhibare (izolare) topografică la domiciliu. Între timp, Adina Dombi a anulat concertele programate și invitații din afara Sibiului, cazări, etc… Ajutată de colega colaboratoare de la secretariarul muzical, au reușit și în puțin timp am început să fim organizați cu noi producții dedicate internetului.
Laurențiu Străuț – responsabil pentru Comunicarea și Relații Publice – s-a imersat total în mediul online, a anulat comenzile de print pentru afișe, programe viitoare și a gândit o nouă formulă de comunicare cu publicul: cel tânăr pe Facebook și Instagram, cel matur prin radio și tv. A redactat noi tipuri de comunicate de presă, a muncit intens pentru a deveni cât mai repede prima Filarmonică din România cu aplicație (pentru dispozitive smart) conectată organic la site. Colaboratoarea noastră Corina Oltean ne-a făcut tot marketing-ul social pe Facebook și online. Ne-a ridicat pagina de Facebook spre 5400 de like-uri, a amplificat postările ajungând și la 4 zilnice. Am avut concerte live în fiecare joi și vineri, concerte educative luni, expoziții și concursuri cu teme muzicale. Ne mândrim cu statistici record pentru o Filarmonică românească.


Totul a arătat frumos pentru că Loredana Bulgaru, graficianul Filarmonicii Sibiu, după ce terminase grafica și vizualul pentru luna martie și deja concepea grafica trimestrului III, a trebuit să abandoneze totul și să modifice complet conceptul pentru un nou tip de public și pentru un alt mediu, cel virtual. Astfel, a reușit să acopere toată zona de grafică și chiar animații pentru toate producțiile și ideile pe care le-am avut.


Pe cei din orchestră i-ați văzut cu toții pe net cântând în grupruri virtuale sau individual, făcând lecții de muzică și prezentând instrumente. Nu vă mai povestesc despre infrastructura tehnică din spatele unei glume pe Facebook.
Este clar că va trebui să fim preocupați de respectarea reglementărilor care ne afectează direct. Distanțarea socială și protecția angajaților este esențială.
Instrumentiștii care cântă la instrumente de suflat sunt mult mai expusi, prin faptul că își folosesc intens aparatul respirator și sunt astfel mai vulnerabili. De asemenea, ei nu pot purta mască în timpul actului artistic.


Cordarii, percuționiștii, pianiștii, harpa, etc. pot purta, teoretic, masca de protecție în timpul cântatului. Totuși, efortul este destul de mare și este nevoie de o respirație bine oxigenată. S-a demonstrate, în această perioadă, că o astfel de formulă este posibilă și este aplicată de colective muzicale internaționale. De aceea, este necesar să ne gândim la formule instrumentale care să permită distanțarea și cântatul în grupuri restrânse.
Specificul artistic face ca noi să ne desfășurăm activitatea împreună, pe scenă, în grupuri instrumentale de peste 60 de peroane, în funcție de lucrările muzicale abordate. Ne punem problema selectării lucrărilor muzicale care au nevoie de grupuri instrumentale mai mici, pentru a putea mări distanța dintre muzicieni și reduce riscul de îmbolnăvire.
Mulți dintre colaboratorii noștri sunt invitați: dirijori, soliști sau muzicieni din orchestră. În cazul păstrării unora dintre restricțiile de deplasare, vom recurge și aici la măsuri alternative, de exemplu abordarea unor lucrări care nu au nevoie de colaboratori, sau în care putem avea soliști care provin din orchestra noastră. Noi oricum pregătisem astfel de programe pentru FITS 2020, care și-a anulat evenimentele „live”, dar le putem relua pentru o stagiune estivală.
Cu siguranță pentru a evita aglomerările în spații inchise, va trebui să gândim concerte în aer liber, care vor necesita o infrastructură suplimentară celei existente: scenă outdoor, lumini, amplificare audio, etc. Astfel, vom putea oferi publicului, limitat ca număr conform reglementărilor viitoare, programe dedicate acestui nou tip viață artistică.



Măsurile luate pentru combaterea COVID19


Odată cu declanșarea epidemiei de Covid-19, a fost nevoie și la Filarmonica de Stat Sibiu de implementarea unor măsuri de distanțare fizică și socială. Măsurile luate, valabile pe întreaga perioadă a Stării de Urgență, au afectat activitatea instituției, astfel:

  • Am suspendat colaborarea cu intepretii din străinătate, încă din 16 martie.
  • Accesul în clădire a fost permis la cerere exclusiv angajaților FSS, în zone foarte clar delimitate.
  • Am dispus dezinfectarea periodică a tuturor suprafețelor din spațiile comune.
  • Am suspendat toate activitățile cu public la sediul instituției
  • Am anulat sau amânat evenimente cu public la sediu sau în afara acestuia
  • Am implementat activitatea de tip ”telemuncă”

Aceste măsuri au declanșat la rândul lor schimbări în ceea ce privește atât oferta de produse culturale, cât și consumul acestora. Prioritatea noastră a fost, și este în continuare, identificarea de noi canale de promovare a ofertei culturale, dar și de distribuție a produselor culturale. 

Astfel a fost lansată ”Stagiunea Online” pe site-ul propriu și pe pagina de facebook a instituției, activitate care a presupus difuzarea în mediul online a unor înregistrări a celor mai reprezentative concerte din anii precedenți, dar și a unor producții muzicale realizate de către muzicieni în această perioadă, la domiciliul fiecăruia.

Totodată, am intensificat lucrul la realizarea unei aplicații a Filarmonicii, care va permite publicului să fie în contact direct și facil cu noi, atât în această perioadă dar mai ales atunci când lucrurile vor reîncepe să intre în normalitate.

Pentru că oferta noastră culturală s-a mutat în mediul digital, am asistat la un transfer al consumului cultural din offline în online. Atât site-ul, cât mai ales pagina de facebook au înregistrat creșteri de audiență care au mers până la peste 300.000 de ”beneficiari” ai produselor noastre culturale.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă