spot_img
8 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

Consiliul Judeţean Sibiu vinde un monument istoric maghiar

Știri din Județ

Publicitate

În 1770 pe valea Buii (actualul sat Boarta) apărea un nou conac în stil baroc construit de groful maghiar Tobias. Rămas peste timp cu numele de „Castelul Tobias” alături de cel de la Buia reprezentau repere ale culturii maghiare din zonă. Astăzi Consiliul Judeţean Sibiu anunţă scoaterea la licitaţie a Castelului Tobias cu preţul de pornire de 61.526 Euro.

Dar Tobias-ul de astăzi este o ruină. Prezentăm mai jos un video al Consiliului Judeţean şi un altul, realizat independent în 2018 de contul de Facebook Iubesc Sibiul. Plus fotografii ale castelului făcute în ultimii ani.

Zeci de ani castelul a găzduit petrecerile grofului Tobias. Istoria orală locală vorbeşte despre dezmăţul şi petrecerile sexuale ale grofului de atunci şi a urmaşilor săi. Apoi, în comunism, Castelul Tobias devine orfelinat, ca multe alte castele confiscate de Statul Român. Se fac câteva amenajări în acea perioadă. Aici au stat generaţii întregi de copii preşcolari până aproximativ în anul 2000. Centrul nr. 5 Boarta a fost apoi desfiinţat şi clădirea predată Primăriei Şeica Mare. Dar primăria s-a spălat rapid pe mâini de castel şi l-a cedat înapoi Consiliului Judeţean Sibiu. În 2011 s-a încercat concesionarea castelului fără succes. Fiind deja o ruină în care după 1990 nu s-a mai investit niciun leu, Castelul Tobias nu a fost dorit de nimeni.

Preţul cerut acum, în urma evaluării făcută de Capricorn Art Srl pare mic. În realitate suma necesară de investit după achiziţie pentru transformarea lui într-un mic hotel să spunem se ridică la 800.000 de euro conform specialiştilor consultaţi.

Ce se vinde?

Castelul Thobias este un conac rural – monument istoric ce se află în zona centrală a localității Boarta și este situat la 35 de km de municipiul Sibiu. Terenul aferent construcției are o suprafață de 3690 mp.

Imobilul este compus din 2 pavilioane prevăzut cu demisol și parter înalt, cu o suprafață utilă de aproximativ 600 mp. La demisol sunt 11 încăperi, din care 6 pivnițe, o bucătărie, o sală de cazan și o spălătorie. Parterul cuprinde 16 încăperi, 11 fiind camere, un grup sanitar, două holuri și un portic.

Conform Listei Monumentul Istoric din judeţul Sibiu, Castelul Tobias din Boarta este trecut sub numărul SB-II-m-B-12332. Nu este clar, legislativ, cum poate o autoritate publică să vândă acest monument istoric. Legea permite vânzarea monumentelor istorice de persoane fizice sau juridice private cu drept de preempţiune al Statului Român, dar nu este clară în ce priveşte vânzarea direct de către stat. Fostul preşedinte al CJ Sibiu, Ioan Cindrea, declara la vremea respectivă că acest Castel va încerca să îl concesioneze pentru că legea nu îi permite să îl scoată la vânzare.

VIDEO oficial al Consiliului Judeţean Sibiu 2020:

VIDEO Independent realizat în 2018 de pagina de Facebook Iubesc Sibiul:

FOTO: Castelul Tobias, Boarta. Sursa foto: Monumente uitate

ca
ce
d
boarta

FOTO: Releveu 2011 realizat de arhitect Bogdan Cîrcu de la firma Guttmann & Co pentru Consiliul Judeţean Sibiu

TobiasB
TobiasB
TobiasB
Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri