spot_img
8.1 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

Școală de ghidaj turistic pentru copiii din satele comunei Laslea

Știri din Județ

Publicitate

În perioada 13-16 iulie 2020, copiii de gimnaziu și liceu din satele comunei Laslea vor participa la ateliere non-formale de pregătire în ghidaj turistic şi vor ajuta la crearea unor trasee de drumeție.

O colaborare sibiană între agenții de turism, ghizi de turism profesioniști și sectorul ONG aduce, în premieră pentru Colinele Transilvaniei, Școala de vară pentru tineri ghizi locali.

Copiii locuiesc în sate renumite pentru patrimoniul lor cultural, istoric și natural, așadar a venit momentul să descopere conștient mai multe despre frumusețea locurilor natale și să o poată promova și turiștilor care le vizitează comuna. Tinerii vor avea parte de sesiuni de formare interactive în care vor învăța despre istoria satelor săsești, despre diversitatea comunităților, confesiunilor, etniilor și obiceiurilor, despre stiluri arhitecturale. Alături de ghizi cu experiență, vor studia flora și fauna locală și vor identifica noi trasee de drumeție și bicicletă pe dealurile din jurul satelor, care vor fi integrate în programul Anul drumeției 2021. La finalul cursului, vor exersa tehnici care îi vor ajuta să prezinte povestea satelor lor turiștilor care le vizitează comunitatea.

Acest proiect promovează turismul sustenabil și crearea unor legături între comunitate și vizitatori. Pentru ca autenticitatea satelor transilvănene să se păstreze pentru generațiile viitoare, este extrem de important ca tinerii să învețe să aprecieze bogăția și valoarea patrimoniului local. Aceștia vor deveni ei înșiși resursa locală pentru a putea răspunde la paradoxul satelor transilvănene care atrag turiști, dar care găzduiesc localnici pentru care viața cotidiană rurală nu este deloc simplă social și economic.

Dorinţa noastră este ca, pe viitor, să încurajăm căt mai mult turismul responsabil şi social cu impact pozitiv asupra comunităţiilor şi mediului înconjurător. Pentru aceasta, trebuie să începem chiar cu locanicii. Copiii trebuie să conştientizeze propriul patrimoniu (natural, cultural, arhitectural ori antropic). Într-un mediu cât mai relaxant, prin poveşti şi activităţi recreative, vom încerca să le stârnim curiozitatea, îi vom provoca la discuţii, vom încerca să le alungăm timiditatea şi să le dăm încredere în ei înşişi şi-apoi în propria comunitate. Nu e o muncă uşoară, dar, alături de oameni minunaţi, sunt convinsă că vom face un important pas înainte pentru tinerii de mâine”, a declarat Adela Dadu, ghid de turism şi coordonator proiect.

Proiectul se bazează pe munca ghizilor de turism de la Beyond Romania Travel, Transylvania-Guide Sibiu, Wanderlust Tour și se bucură de sprijinul Asociației Județene de Turism Sibiu, Asociația Casa Naturii, UMD Colinele Transilvaniei, Fundația Mihai Eminescu Trust.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Muzeul ASTRA trece la programul de vară

Cum să tratezi eficient arsurile solare?