10.3 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

Programe de voluntariat desfășurate în cadrul proiectului REVEAL Alma Vii

Știri din Județ

Prima săptămână din luna iulie a adus copiilor din satul Alma Vii, comuna Moșna, județul Sibiu, ateliere de inițiere în arta fotografică, pe care Fundația Mihai Eminescu Trust le-a pus la cale alături de voluntari din București. La „Atelierele de storytelling digital” desfășurate între 1-7 iulie 2020 în grădina Centrului de Învățare MET din Alma Vii, dar și în alte locuri din sat, au participat 20 de copii cu vârste cuprinse între 7 și 10 ani. Atelierele au fost organizate ca parte a proiectului REVEAL Alma Vii, co-finanțat prin Fondul Ambasadorial pentru Conservare Obiectivelor Culturale al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii. „Prezent pentru patrimoniu” este sloganul acțiunilor desfășurate cu voluntari în această vară din cadrul proiectului „REVEAL Alma Vii – Redescoperiți Alma Vii.”

IMG   scaled
MicIMG
MicIMG
MicIMG

Timp de șapte zile, copiilor le-au fost prezentate într-o formă interactivă noțiuni introductive despre fotografie și tehnici de fotografiere, fiecare zi având o tematică distinctă. Micuții au făcut cunoștință cu aparate foto profesioniste, apoi au învățat cum să facă portrete, iar în drumețiile în natură au aflat despre concepte precum „macro”, „wide”, „check your backgroud”, regula lui 3. Voluntarii le-au arătat cum pot face fotografii în mișcare, pe terenul de sport, cum să fotografieze un obiectiv turistic și ce înseamnă fotografia de produs ori de grup. Serile au fost dedicate drumețiilor în jurul satului sau jocurilor în grădina centrului. Cei mici s-au bucurat la maxim de tot ceea ce le-a oferit acest program. Au învățat să facă fotografii, iar cadrele surprinse de ei se vor transforma în cărți poștale.  
Stagiul II – Voluntariat in cetate (7-14 iulie 2020) Între 7 și 14 iulie, 11 voluntari au participat la un stagiu în cetatea din Alma Vii, organizat în parteneriat cu U.S. Embassy Bucharest în cadrul proiectului ”REVEAL Alma Vii – Redescoperiți Alma Vii”.


Rebeca, Damian, Manu, Sorin și Sabin – cinci tineri harnici din sat, alături de Lucia, Silvia, Ingrid, Lucreția, Robert și Vlad – voluntari MET veniți din diverse colțuri ale țării – au participat la „Ulei de In – Voluntariat în cetate”, un program în care, timp de șapte zile, au fost implicați în activități la Alma Vii – Centru de interpretare a culturii tradiționale. Responsabilitatea lor principală a fost ca, timp de câteva ore pe zi, să se implice în lucrări de mentenanță ale structurilor din lemn aferente zidurilor și turnurilor fortificației. Etapa I: șlefuire și curățare, etapa II: aplicarea uleiului de in. Totul a mers strună, voluntarii terminând sarcina chiar cu câteva zile mai repede. În partea a doua a zilei, voluntarii noștri s-au bucurat de tot ce are Alma Vii mai frumos să le ofere, au făcut drumeții alături de copii pe coline desprinse parcă din vise, au făcut ture de biciclete în satele vecine, au interacționat cu sătenii și și-au făcut mulți, mulți prieteni. Cu ce impresii au terminat voluntarii stagiul?

Iată ce ne-au scris:Mulțumesc MET pentru o experință deosebită și inedită de care am avut parte. Fără să exagerez, am venit alt om acasă și privesc oamenii cu alți ochi. Se pare că România mai are o șansă cu oamenii aceia simpli pe care am reușit să îi cunosc într-o localitate desprinsă parcă de realitate. Noi am ajuns acasă, dar eu recunosc că o bună parte din mine a rămas în Alma. Vă mulțumesc pentru această experiență.” 


Cele doua stagii de voluntariat au fost parte a proiectului „REVEAL Alma Vii – Redescoperiti Alma Vii„. Acesta este un proiect complex integrat de restaurare și reconversie funcțională a bisericii fortificate din satul Alma Vii, comuna Moșna, județul Sibiu. Finanțarea în valoare de 500.000 de dolari a fost câştigată în urma unui concurs de proiecte desfășurat anual la nivel mondial prin Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale (AFCP) al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii. În 2019, doar 9 proiecte din întreaga lume au fost desemnate câștigătoare, proiectul Fundației Mihai Eminescu Trust, „REVEAL Alma Vii – Redescoperiți Alma Vii”, fiind cel care a câștigat cea mai mare finanţare la nivel mondial. Proiectul „REVEAL Alma Vii” include, pe lângă restaurarea bisericii evanghelice, acţiuni ce au ca scop redarea ei comunităţii şi folosirea ei în scopuri culturale, educative şi turistice. Acest proiect face parte din conceptul „Satul de Sine Stătător” dezvoltat de Mihai Eminescu Trust, fundație care a implementat proiecte în sat încă din anul 2008; scopul acestuia este de a revitaliza comunităţile locale şi de a îmbunătăţi calitatea vieţii localnicilor prin valorizarea responsabilă a patrimoniului cultural şi natural. „Satul de Sine Stătător” urmăreşte implicarea oamenilor din comunitate, precum şi folosirea de cunoştinţe, unelte şi tehnici tradiţionale. „REVEAL Alma Vii – Redescoperiți Alma Vii” se desfășoară pe o perioadă de 27 de luni și cuprinde 16 etape importante de implementare, între octombrie 2019 și decembrie 2021

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri