spot_img
8.2 C
Sibiu
marți, 23 aprilie, 2024
spot_img

Fundația Mihai Eminescu Trust lansează proiectul „MuziCArte: – Muzică, arte și carte în comunități marginalizate”

Știri din Județ

Publicitate

Proiectul MuziCArte este un program special gândit pentru a contribui la dezvoltarea durabilă a comunităților rurale marginalizate cultural din România, prin dezvoltarea creativității și imaginației artistice a tinerei generații. Se adresează copiilor, scopul principal fiind conştientizarea importanţei educaţiei cultural-artistice în vederea dezvoltării durabile a comunităţii.


Proiectul se va desfășura pe o perioadă de 7 luni, din aprilie până în octombrie, în comuna Moșna (județul Sibiu), comuna Laslea (județul Sibiu), satul Mălâncrav, din aceeași comună, și în satul Archita, comuna Vânători (județul Mures). Este dezvoltat de Fundația Mihai Eminescu Trust, cu sprijinul financiar al AFCN. Sloganul programului este „MuziCArte: – Muzică, arte și carte în comunități marginalizate”.

Finanțarea totală a proiectului este de 117 038 RON, din care finanțarea AFCN (Administraţia Fondului Cultural Naţional) este de 86,610.7 RON, la care se adaugă o co-finanțare de 30,427.3 RON din partea Fundației Mihai Eminescu Trust.  

Scopul proiectului este organizarea de activități extrașcolare, de includere socio-culturală a grupurilor vulnerabile și de creștere a coeziunii sociale în rândul elevilor din comunele și satele incluse în acest proiect.

Fiind un program intensiv, propune un alt stil de învățare, cu o metodă educativă specială, unde rezultatele sunt imediate. Proiectul va răspunde, într-un mod integrat, nevoilor comunității identificate în cadrul întâlnirilor cu elevii satului: lipsa acută de activități culturale și copii cu o imensă nevoie de activități extrașcolare.

Beneficiarii direcți ai proiectului sunt 140 de copii, 200 de spectatori ai producției artistice, 3 artiști implicați în coordonarea atelierelor, 4 meșteșugari implicați în ateliere demonstrative şi 4 profesori implicați în dezvoltarea instrumentelor educaționale creative, precum și angajați și voluntari ai organizațiilor societății civile din regiune și ai Fundației Mihai Eminescu Trust. Beneficiarii indirecţi sunt populația celor 4 comunităţi vizate de proiect, respectiv 6.200 de persoane, printre care profesori şi elevi ai satelor, familile publicului participant. La aceştia se adaugă un număr de peste 80.000 de vizitatori anuali ai acestei zone cu un patrimoniu cultural atât de bogat şi divers.  

Fundația își propune să promoveze incluziunea, diversitatea și toleranța, valorile europene și gândirea critică, educația continuă și sprijinirea adaptării demersurilor educaționale la platforme diverse de prezentare și difuzare, inclusiv în mediul digital. Proiectul se adresează zonelor cu acces limitat la cultură și cuprinde: 20 de ateliere susţinute de 3 artişti coordonatori si 4 meşteşugari locali, o tabără de vară în satul Mălâncrav şi 2 spectacole cultural-artistice, prezentate de copiii participanţi, în urma implicării lor în aceste activităţi extraşcolare.

Proiectul cuprinde derularea unui program non-formal de educație artistică incluzivă, organizarea şi desfăşurarea de ateliere interactive de muzică, teatru şi lectura, dar şi ateliere meşteşugăreşti, ca forme tradiţionale de expresie culturală, pentru a-i apropia pe cei mici de artele frumoase. Atelierele prevăzute se vor desfăşura atât în timpul anului şcolar, cât şi în timpul vacanţei şcolare. Includerea meşteşugurilor în această serie de ateliere urmăreşte promovarea patrimoniului imaterial local, pentru a conştientiza valoarea acestuia şi necesitatea perpetuării acestor cunoştinţe transmise din generaţie în generaţie. Se va pune accentul pe implicarea copiilor aparţinând etniei rome sau altor grupuri vulnerabile, iar atelierele vor fi coordonate de persoane cu experienţă în munca cu copiii şi în domeniu.

În proiect, fundația încurajează copiii și tinerii să experimenteze în mod direct muzica, teatrul și lectura: copiii vor lua parte la o tabără de vară, o modalitate excelentă de a-și depăși propriile limite și pentru a-și descoperi latura creativ artistică. Participarea la tabăra de vară va avea ca rezultat crearea unui spectacol artistic inedit, adaptat grupului şi care va pune în valoare creația tinerilor din aceste comunități, intitulată „Artiști la tine în comunitate”. 25 de copii din cele 4 localităţi se vor deplasa cu această ocazie la un eveniment cultural organizat în luna octombrie în zonă, „Ziua Mărului” din Mălâncrav, sărbătoarea consacrată a comunității satului, când își vor prezenta spectacolul. Grupul va reuni copii din fiecare localitate și va încuraja interacţiunea şi dialogul între ei, depășind prejudecățile față de copiii aparținând grupurilor vulnerabile.

Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) este o instituţie publică autonomă, aflată în subordinea Ministerului Culturii, care operează la nivel național de peste 15 ani. Înființată în 2005 AFCN este principalul finanțator public al ofertei culturale din România care aplică un proces transparent de evaluare și selecție.

Proiectul „MuziCArte: – Muzică, arte și carte în comunități marginalizate” nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Misiunea Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN) este să finanțeze proiecte ce susțin creaţia contemporană românească și valorizarea patrimoniului, ce contribuie la buna înţelegere a fenomenelor artistice precum şi la accesul cât mai larg al publicului la cultură. Pentru mai multe detalii vă invităm să accesaţi site-ul www.afcn.ro

Fundația Mihai Eminescu Trust își are sediul în Turnul Cojocarilor din Sighișoara. 

Mihai Eminescu Trust are o experiență de peste 20 de ani în revitalizarea și revigorarea comunităților, a patrimoniului cultural și natural transilvănean și a implementat până în prezent peste 1300 de proiecte de dezvoltare comunitară, de restaurare și reabilitare, agricultură și reîmpădurire, educație non-formală pentru copii și cursuri de instruire profesională pentru adulți. Mai multe detalii la www.mihaieminescutrust.ro

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri