spot_img
17.3 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

Concursul de proiecte pentru viitorul Pieței Cibin pe ultima sută de metri

Știri din Județ

Publicitate

În perioada 9-12 iunie 2023 are loc jurizarea proiectelor înscrise la concursul internațional de soluții pentru regenerarea urbană a zonei Pieței Cibin, din Sibiu, competiție lansată oficial pe data de 9 martie 2023, organizată de Ordinul Arhitecților din România (OAR), cu sprijinul Filialei Teritoriale Sibiu-Vâlcea a OAR, Autoritate Contractantă – Municipiul Sibiu.


Marți, 13 iunie, de la ora 10:00, Stadionul Municipal Sibiu va găzdui conferința de presă pentru anunțarea câștigătorilor. Conferința de presă va fi transmisă online pe pagina de Facebook OAR Concursuri: https://www.facebook.com/oar.concursuri/.

Piata Cibin   e

Obiectivul principal al concursului a fost selectarea celei mai bune soluții în vederea regenerării urbane a zonei Pieței Cibin din Sibiu, pentru atribuirea contractului de proiectare. Procesul de regenerare vizează (1) regândirea zonei alocate actualmente pieței Cibin, completând funcțiunea principală de piață agroalimentară cu un set de funcțiuni complementare; (2) aduce în discuție valoarea istorică a acestei zone și maniera în care inserțiile propuse reușesc să o pună în valoare; (3) urmărește optimizarea relației acestui areal cu centrul istoric și râul Cibin prin creșterea calității spațiilor publice.

Obiectivele de investiție asumate de Autoritatea Contractantă sunt (1) regenerarea urbană a zonei Pieței Cibin prin construirea unei clădiri în care să funcționeze piața agroalimentară și parcarea Pieței Cibin, împreună cu dezvoltarea urbană a acestor spații publice și (2) dezvoltarea urbană a zonei de legătură dintre Piața Cibin și centrul istoric prin integrarea valorii patrimoniale a zonei și prin punerea în dialog a soluției propuse cu țesutul istoric și Râul Cibin.

Se vor acorda următoarele premii:
Premiul I: Contract de servicii de proiectare cu valoarea estimată la 3.734.608 LEI fără TVA;
Premiul II: 113.770 LEI, TVA inclus;
Premiul III: 56.885 LEI, TVA inclus.

Juriul concursului a fost alcătuit din specialiști cu experiență internațională, fiind cooptați experți arhitecți și urbaniști din trei țări:, arh. Iris Gleichmann (DE), arh. Ildiko Mitru (RO), arh. Michael Engel (DE/RS), arh. Horia Moldovan (RO), arh. Cristian Șandru – Reprezentant al Filialei Teritoriale Sibiu-Vâlcea a OAR, arh. Gheorghe Pătrașcu – Reprezentant AC, arh. Astrid Rottman (RO), arh. Ioana Urdea – Reprezentant AC.

Autoritatea Contractantă a concursului este Municipiul Sibiu, aceasta urmând să devină beneficiarul proiectului contractat în urma concursului.

Concursul este organizat de către Ordinul Arhitecților din Romania (OAR), cu sprijinul Filialei Teritoriale Sibiu-Vâlcea a OAR, în conformitate cu prevederile internaționale pentru Concursuri de arhitectură și urbanism după cum sunt menționate în Ghidul de bune practici în organizarea concursurilor de soluții de arhitectură și urbanism OAR, publicat în 2018 și revizuit în 2022, cu respectarea prevederilor legislației în vigoare privind atribuirea contractelor de achiziție publică. Concursul de soluții este public, într-o singură fază, deschis pentru România, țările Uniunii Europene și Spațiului Economic European și Confederația Elvețiană. Concursul de soluții este organizat ca o procedură independentă conform art. 105 lit. a) din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, urmând ca ulterior, în baza prevederilor Art. 104 alin. (7) din aceeași lege, contractul de servicii de proiectare să fie atribuit concurentului câștigător al concursului, în urma unei proceduri de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri