17.4 C
Sibiu
joi, 28 martie, 2024

Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean: “Sibiul va fi unul dintre primele județe din România care va avea un spital clinic de urgență la standarde europene“

Știri din Județ

Noul Spital Județean, Varianta Ocolitoare Sibiu Sud, îmbunătățirea sistemului de colectare și depozitare a deșeurilor sunt câteva dintre proiectele principale pe care Daniela Cîmpean și le propune după alegerile din toamnă.

Despre realizările sale în decursul a celor 4 ani, proiectele sale de viitor, dar și despre viața sa de dincolo de eticheta de politician Daniela Cîmpean, candidat PNL pentru cel de-al doilea mandat la funcția de președinte al Consiliului Județean Sibiu, a răspuns întrebărilor noastre în cadrul unui interviu realizat de reporterul Sibiu Independent.

R: Zilele acestea se încheie primul mandat în funcția de președinte al Consiliului Județean Sibiu. Nu erați străină de cum funcționează administrația, fiind anterior Consilier Județean. Totuși cum ați găsit în 2016 instituția, bugetul şi județul?

Daniela Cîmpean: Știm cu toții că județul Sibiu este unul dintre cele mai dezvoltate județe ale României! Avem șansa de a trăi într-un loc binecuvântat, care are o moștenire culturală și istorică fabuloasă, o economie puternică și competitivă și, mai ales, oameni harnici și de omenie. Personal consider că este un privilegiu că m-am născut și trăiesc în Sibiu și am șansa deosebită să fiu om politic liberal și președintă a Consiliului Județean aici.

Acum 4 ani am găsit și bune și mai puțin bune la Consiliul Județean. Județul a avut multe de recuperat, au fost multe urgențe de rezolvat, care poate puteau fi soluționate mai repede în favoarea oamenilor. Deși suntem un județ bogat, legile făcute în timp și mai ales „revoluția fiscală” pusă la cale de PSD fac ca banii să se ducă la București și să se reîntoarcă abia în mică măsură. Cheltuielile cu asistența socială au fost enorme, nu a existat un standard coerent de costuri (care trebuia să fie național) în condițiile în care serviciile prestate cu cheltuieli foarte mari au fost și încă, pe alocuri, mai sunt sub așteptările noastre. Mai erau încă multe drumuri pe care nu s-a intervenit sau drumuri județene refăcute, mai degrabă, de mântuială, se cheltuiau mulți bani pe reparații și mai puțini pe investiții trainice. O parte din personal nu avea calificarea necesară, mai ales în domeniul tehnic, cum ar fi investițiile.

Multe dintre „urgențe” au fost rezolvate și asta ne dă șansa să ne ocupăm, în continuare, mai ales de ceea ce contează pentru dezvoltarea durabilă, pentru un viitor mai bun. Avem șansa că, de exemplu, în ceea ce privește fondurile europene, în 4 ani am ajuns lider în Regiunea Centru în ceea ce privește absorbția, dovedindu-ne si dovedind că se poate!

R: După 4 ani de mandat numiți realizarea cea mai de suflet pentru dumneavoastră….

Daniela Cîmpean: Evident proiectul care îmi este cel mai drag este cel al Noului Spital Județean de Urgență. Am candidat acum patru ani având 5 priorități, însă cea mai importantă a fost și rămâne aceasta: să avem un sistem de sănătate modern și serios în județul nostru, să știm că atunci când avem nevoie nu trebuie să plecăm nici la Mureș, nici la București, nici la Viena. Plătim cu toții taxe și impozite, asigurări de sănătate și avem tot dreptul ca atunci când avem nevoie să fim tratați, îngrijiți în unități organizate și dotate după regulile și standardele secolului XXI. De altfel, unul dintre motivele importante pentru care mi-am întrerupt cariera de avocat a fost tocmai acesta: să arătăm împreună că se poate! Se poate să facem lucruri importante, care schimbă în bine viața oamenilor. Se poate să gândim în viitor, strategic, să ne preocupe nu doar ziua de azi, ci, mai ales, cea de mâine. Bunica mea îmi spunea că dacă nu semeni primăvara, toamna nu ai ce culege. Desigur, e un proverb foarte cunoscut, dar din păcate prea puțin aplicat în practică, mai ales în administrație, unde de multe ori problemele curente sunt atât de multe încât se uită viitorul și motivul pentru care suntem acolo.

Pandemia ne-a dat o lecție în plus în ultimele luni, arătând că dacă nu avem grijă, dacă nu suntem pregătiți, viața noastră poate fi dată peste cap de pe o zi pe alta și, uneori, într-un mod irecuperabil. Grija pe care am avut-o și o avem în județul Sibiu pentru sănătate, pentru oameni și pentru viață a făcut ca aceste zile grele să ne prindă un pic mai bine pregătiți decât pe alții. Am crezut și cred în continuare că suntem datori să asigurăm tuturor o șansă serioasă la o viață sănătoasă, ca și condiție principală pentru toate celelalte. Și cred că Sibiul va fi unul dintre primele județe din România care va avea un spital clinic de urgență la standarde europene, comparabil, ca și dotări și calitate a serviciilor medicale, cu spitalele regionale. Avem de acum un proiect matur, avem terenul necesar, parteneriatul cu Ministerul Sănătății, Ministerul Fondurilor Europene și Guvernul României în general și o șansa serioasă de a aduce în județul Sibiu 500.000.000 Euro din fonduri europene pentru această investiție.

R: Suntem în plină campanie electorală. Conform sondajelor aveţi şanse maxime să câştigaţi un al doilea mandat. Ce proiecte principale v-aţi propus pentru judeţul Sibiu pentru 2020-2024?

Daniela Cîmpean: Cred că înainte de a vorbi de proiecte, ar trebui să vorbim de viziune, de drumul pe care eu aș vrea să antrenăm județul Sibiu în următorii ani. E vremea să vrem mai mult, să renunțăm la cârpeala și promisiunile veșnice despre lucrurile mici, care ne ocupă timpul, energia și resursele. A trecut mai bine de un sfert de secol de la Revoluție și încă mulți oameni politici se întrec în „a da” românilor câte ceva (sfârșind de multe ori prin a le lua șansa la un viitor decent) sau în a promite că vor face în curând lucruri care trebuiau de mult făcute, pe care, desigur, doar ei le vor face. Ne-a lipsit mereu un proiect de țară, o foaie de parcurs care să ne motiveze să ajungem acolo unde ne e locul: în rândul comunităților europene civilizate. Proiectul de țară „România Normală”, lansat de președintele Iohannis ne dă orizontul general, național. Pactul Verde European, lansat de Comisia Europeană ca proiect major de dezvoltare pentru întreaga Uniune, ne creionează viziunea europeană. Este acum rândul nostru, al administrațiilor județene și locale să facem ca aceste deziderate să devină fapte care să schimbe în bine viața oamenilor.

În principal, dacă voi câștiga un nou mandat, mi-am propus să ne concentrăm cu toții energia pe proiectele mari, care schimbă în bine viitorul. Mă gândesc aici la Noul Spital Județean, la Varianta Ocolitoare Sibiu Sud, la îmbunătățirea sistemului de colectare și depozitare a deșeurilor, la investiții care să pună în valoare comorile istorice, culturale și, mai ales, umane pe care le avem. Îmi doresc să readucem în atenția românilor perle uitate precum Ocna Sibiului (devenită stațiune balneară în 1845), Bazna (așezământ balnear din 1814), Păltiniș (stațiune montană din 1894) sau Miercurea Sibiului. Vor fi disponibile finanțări europene importante și depinde doar de noi să fim pregătiți cu proiecte mature și corespunzătoare pentru ca acestea să fie finanțate. Doar Noul Spital Județean, Varianta Ocolitoare Sud Sibiu și modernizarea sistemului de reciclare, care sunt toate trei proiecte în faze avansate de elaborare, vor aduce peste 650.000.000 Euro în județul Sibiu.

R: După 4 ani la conducerea judeţului, deşi mereu prezentă pe şantiere sau la diferite acţiuni, sunteţi foarte retrasă pe plan personal, al familiei. Puteţi să spuneţi cititorilor cine este Daniela Cîmpean, în timpul liber?

Daniela Cîmpean: Sunt un om obișnuit, căruia îi place să petreacă timp cu familia și prietenii. Îmi plac natura, drumețiile, vara marea și iarna muntele înzăpezit, îmi plac cărțile și filmele bune și îmi place să călătoresc. Savurez o conversație interesantă la o ceașcă de ceai și mă bucur atunci când întâlnesc oameni de calitate, care îmi arată în fiecare zi de ce ziua de mâine merită din plin așteptată cu zâmbetul pe buze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri