4.1 C
Sibiu
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Cea de-a șasea întâlnire a chitariștilor din România – Sibiu Guitar Meeting, în Piața Habermann

Știri din Județ


Spiritul rock, dus mai departe la Sibiu Guitar Meeting. Chitariști din toată țara se reunesc la Sibiu, pentru a cânta împreună piese folk și rock care au făcut istorie, alături de Adrian Despot, Mircea Vintilă, Emeric Imre și Alin Dincă de la Trooper




Săptămâna viitoare, în perioada 18-20 septembrie 2020, va avea loc cea de-a șasea întâlnire a chitariștilor din România – Sibiu Guitar Meeting, în Piața Habermann. Festivalul cuprinde Concertul Manifest, în care sute de chitariști cântă piesele ediției, dar și alte proiecte integrate, ce cultivă spiritul folk-rock.


Concertul Manifest – punctul culminant al programului „Pune Mâna pe Chitară”

Mă pregătesc de la începutul anului pentru acest eveniment. Mă bucur tare mult că se întâmplă și anul ăsta” – declară prin mesaje, chitariști din toată țara.
La fel ca în fiecare an, ziua de sâmbătă este dedicată concertului colectiv al chitariștilor, cel mai spectaculos și emoționant moment al întregului eveniment. Noua ediție va fi una mai restrânsă ca număr de participanți, din motive de siguranță, astfel că totalul chitariștilor care vor lua parte la concert a fost limitat la 300.


Pentru ediția 2020, Sibiu Guitar Meeting propune tema “Legacy”, ce invită la o celebrare a moștenirii lăsată de mai marii artiști ai muzicii rock, români și internaționali; Moștenirea – un cadou al trecutului, care ajută la crearea unui viitor mai bun.


Playlist-ul din acest an este adaptat temei și reunește o serie de 20 de cântece folk-rock etalon, care au format generații la rând. Printre acestea, regăsim unele dintre cele mai cunoscute melodii The Beatles, Pink Floyd, Guns n’ Roses sau Queen, dar și Pasărea Colibri, Mircea Vintilă, Vița de Vie, Compact, Cargo, Antract sau Trooper.


În cadrul Concertului Manifest vor fi invitați o parte dintre autorii pieselor, care vor cânta pe scenă în duet cu participanții adunați în Piața Habermann. Adrian Despot de la Vița de Vie ne onorează din nou cu prezența, fiind un apropiat al evenimentului, pe care îl numește „Revoluția chitariștilor de la Sibiu”. Alături de el, vor mai veni în fața noastră Mircea Vintilă, care face parte din prima generație de artiști folk din România, Alin „Coiotu” Dincă de la cunoscuta formație rock Trooper, Emeric Imre și o serie de artiști-prieteni ai Festivalului, ce se alătură demersului în fiecare an.

Pentru cele aproximativ 2 ore de spectacol, chitariștii încep să repete cu luni bune înainte. Aceștia participă cu interes în toate activitățile programului „Pune Mâna pe Chitară”, care îi pregătesc gradual pentru maratonul muzical de la Sibiu.
Fiecare piesă din playlist-ul evenimentului este însoțită de câte un tutorial video dedicat, în care Ilie „Manole” Vlad, chitarist al trupei Antract și mentor al programului, prezintă o lecție deschisă pentru ca învățarea să fie mai ușoară. Toate aceste tutoriale sunt publicate pe canalul de YouTube „Pune Mâna pe Chitară” și pot fi urmărite gratuit. De asemenea, chitariștilor le este pus la dispoziție un Kit de chitară, ce include tabulaturile cântecelor și alte informații relevante.
În plus, începând din acest an, toate noutățile și resursele necesare participanților pot fi găsite pe site-ul www.punemanapechitara.ro și pe aplicația mobilă „Pune Mâna pe Chitară”, care se poate descărca gratuit de pe Google Play sau App Store, accesând de pe telefon link-ul punemanapechitara.app.link/instaleaza.




Proiecte speciale: Concerte acustice, Masterclass de chitară, CD cu trupe tinere și expoziție de chitare recondiționate

Sibiu Guitar Meeting este un proiect complex, care reușește an de an să contureze un program de interes pentru comunitatea de chitariști și nu numai. Prin urmare, o serie de proiecte unice se vor desfășura și la această ediție, unele organizate în locații fizice, iar altele desfășurate în mediul online.
Sibiu Acoustic Nights aduce publicului consumator de muzică bună o serie de 3 concerte acustice desfășurate în aer liber, duminică, în Piața Habermann, care vor fi susținute de Mircea Vintilă, Emeric Imre și membrii formației Trooper. Un alt concert acustic va fi susținut de Adrian Despot și Cezar Popescu de la Vița de Vie, care au pregătit o selecție de piese cunoscute din cariera lor de aproape 25 de ani, pe care le vor interpreta la rece, la chitară și voce, vineri, 18 septembrie, pe terasa Joyme, de la ora 21:00. Biletele pentru toate concertele se pot achiziționa de pe platforma IaBilet.ro.
Pentru al treilea an consecutiv, Cezar Popescu și Cosmin Lupu vor reveni la Sibiu pentru a susține workshop-ul de creație și producție muzicală „Chitarist 2.0.”. Atelierul se desfășoară duminică, 20 septembrie și implică nu doar explicații teoretice, cât mai ales exerciții practice. Finalitatea masterclass-ului este o piesă la care toți participanții își vor aduce aportul muzical.

Biletele la atelier sunt disponibile pe bit.ly/Masterclass-Chitarist-SGM2020, iar înscrierile se fac exclusiv în aplicația mobilă „Pune Mâna pe Chitară”.


Proiectul Young Revolution este o continuare firească a activităților organizate sub același nume în cadrul ultimelor ediții ale festivalului. În timp ce anii trecuți trupele tinere din toată țara erau invitate la Sibiu, unde cântau în prima seară de eveniment, anul acesta tinerii artiști vor fi promovați intens, prin diferite canale de comunicare. Festivalul pregătește CD-ul Young Revolution, o compilație muzicală ce reunește piese originale ale unor trupe tinere din toată țara. Fiind un produs cultural unic, acesta va fi distribuit în diferite locații partenere din toată țara. În plus, formațiile vor avea o zonă dedicată de promovare pe site-ul www.punemanapechitara.ro, unde își vor prezenta membrii și cântecele compuse.


Guitar After Life Expo este finalitatea unui proiect de colectare a chitarelor vechi și de recondiționare a acestora. O parte dintre instrumente vor ajunge la elevii Liceului de Artă din Sibiu, care le vor picta în timpul Sibiu Guitar Meeting pe baza sunetelor ascultate, transformându-le în lucrări de artă. Restul instrumentelor vor fi recondiționate în cadrul proiectului Guitar Art Craft, astfel fiind transformate în noi obiecte decorative, pe principiul do-it-yourself: veioze, cuiere, noptiere, rafturi etc. În final, toate creațiile vor fi expuse în Piața Habermann pe tot parcursul festivalului, când pot admirate de către public.




Sibiu Guitar Meeting este un eveniment co-finanțat de Primăria Municipiului Sibiu și AFCN.
Parteneri: GLS, Unimat, Marquardt, Metropolis.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș