8.1 C
Sibiu
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

„Hrana va câștiga războiul”, expoziție de fotografie despre foamete și perioadele de criză din timpul războiului

Știri din Județ

În lunile octombrie-noiembrie ale acestui an, în Piaţa Mare a Sibiului poate fi vizitată expoziţia de fotografie „Food will win the war” – „Hrana va câștiga războiul”, organizată de Muzeul Naţional Brukenthal în parteneriat cu Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.


În anul 1917, Statele Unite ale Americii lansau campania „Food will win the war” (Hrana va câștiga războiul), cu scopul de a convinge oamenii obișnuiți să își schimbe obiceiurile legate de hrană, astfel încât să existe suficiente alimente pentru soldați și civilii europeni. Tema a fost reluată de Studiourile Walt Disney în scurt metrajul de animație „Hrana va câștiga războiul”, după atacul de la Pearl Harbor (7 decembrie 1941).

De-a lungul istoriei, criza și nesiguranța hranei au amenințat generații întregi. Chiar și astăzi, foametea nu a fost eradicată iar problema hranei sănătoase este în continuă dezbatere. Sloganurile anului 1917 pot fi încă întâlnite, într-un context schimbat: „Lunea fără carne” din timpul războiului are un mesaj similar cu promovarea vegetarianismului; „Miercurea fără făină” corespunde dietelor „Fără carbohidrați” pe când „Mai puțin zahăr alb” a devenit un leitmotiv, de la începutul sec. XX până în zilele noastre.

Expoziția sintetizează în 12 panouri mai multe aspecte legate de hrană în perioadele de criză, strânsa conexiune dintre rațiile de război și gândirea modernă pentru nutriție, continuarea luptei pentru economisirea alimentelor (de la penuria în vreme de război, la actuala protecție a mediului).



Expoziția: Food will win the war / Hrana va câștiga războiul

Locul desfășurării: Sibiu, Piața Mare

Durata: octombrie – noiembrie, 2020

Curatori: dr. Alexandru Chituță, dr. Raluca Teodorescu

Fotografie: Daniela Oană și Cristian Radu

Regie și documentarea pentru fotografie: Adrian Teodorescu și Toma-Cosmin Roman

Prelucrare grafică: Chris Balthes

Partener: Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu

Expoziția face parte din proiectul cu același titlu, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș