8.1 C
Sibiu
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

EDITORIAL: Ziua cea mai lungă la Sibiu

Știri din Județ

Astăzi, vineri 13, m-am simţit ca într-un roman de Haralamb Zincă. „Decălecatul” lui Raed Arafat la Sibiu, adus de vicepremierul Raluca Turcan a fost un semnal. Unii l-au înţeles ca atare şi au făcut pasul în spate, alţii nu.

Ceea ce trebuia să fie o vizită scurtă în teren, urmată de o şedinţă la Prefectură cu decapitări în contextul dezastrului sanitar de la Sibiu s-a transformat într-o lungă zi de zvonuri, negocieri, ameninţări, nervi şi uşi trântite. Noi ziariştii aşteptam declaraţii de presă la ora 12, care au venit abia la 14.30. Asta ne arată cât de tensionate au fost discuţiile.

Raluca Turcan a prezidad şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă la Prefectură. Prefectul Creţu este încă în izolare, fiind pozitiv COVID, subprefectul Rareş Macrea, care îi ţinea locul, a fost demis astă noapte, iar celălalt subprefect nu ştie nimeni cum arată la faţă, că nu a fost vizibil nicăieri, în afară de numirea în funcţie. Aşa că într-o prefectură haotică, firesc Raluca Turcan, ca vicepremier a luat frâiele pentru o zi, măcar. Şi a început critica punctuală pentru toate nerealizările instituţiilor. Unii au înţeles mesajul şi au demisionat, ca directorul DSP Sibiu, dr. Gabriel Budescu. Omul acesta personal am scris de luni de zile că nu are ce căuta în respectiva poziţie. De curând şi unele partide i-au cerut demisia. Mă mir că şi-a dat-o. Sincer. După peste 10 ani de conducere deficitară a DSP Sibiu. Era şi timpul. Pentru asta pot să o felicit pe Raluca Turcan.

Dar cu conducerea Spitalului Judeţean Sibiu situaţia a luat-o razna. Arafat a mers în control de dimineaţă la Spital. Acolo pacienţii COVID au fost mutaţi de prin barăci, containere şi corturi în secţiile Medicală I şi II. Astăzi. O simplă coincidenţă. Fostul şef UPU, proaspăt demisionat, cerea asta de două săptămâni. La şedinţa de la Prefectură, Raluca Turcan a cerut demisia conducerii spitalului judeţean. Dar dr. Liliana Coldea şi dr. Florin Grosu au refuzat. Ei consideră că au făcut tot ceea ce le-a stat în putinţă, pe lege. Normal, au apărut, pe surse, zvonurile că posturile lor sunt vânate de doi liberali, Robert Fotache şi dr. Vicenţiu Seceleanu. Războiul la Spital continuă şi probabil urmează o vizită a unui Corp de Control, procese etc.

Interesant de observat că în ecuaţia noii puteri, astăzi Daniela Cîmpean, preşedinta Consiliului Judeţean Sibiu a stat la dreapta Ralucăi Turcan la şedinţa de la Prefectură. Dar tăcută. Ieşirea la declaraţiile de presă ale Ralucăi Turcan nu au putut ascunde o vizibilă stare de iritare. Motivul clar spus de Turcan este demisia aşteptată, dar neprimită de la conducerea Spitalului Judeţean Sibiu.

Mulţi se întrebau astăzi de ce nu a fost schimbat prefectul, ci subprefectul Rareş Macrea. Ultimul este cunoscut în Sibiu de peste 15 ani ca un tehnocrat, pus mereu la Prefectură în situaţii de tranziţie sau critice. Acum a fost înlocuit pe motiv că nu a gestionat bine criza la Sibiu. Deşi criza este de peste o lună, când prefectul Creţu era pe funcţie şi ungea primari şi consilii locale pe bandă, mai mult decât să vadă de COVID. Şi a luat şi el COVID-ul. Rareş Macrea a devenit un ţap ispăşitor pe principiul cunoscut la noi când şeful greşeşte, demitem subalternul care munceşte.

Dincolo de demisii şi scandaluri politice, intrăm în carantină. Regulile stricte sunt menite să reducă rata de infectare, aceea reală, nu cea oficial declarată. Scopul final este să fim sănătoşi, deşi COVID face tot mai multe victime şi la Sibiu.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș