Mănăstirea de la Măgura -Jina: Leacuri naturale pentru trup și suflet

Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” de la Măgura – Jina situată la granița dintre Arhiepiscopia Sibiului și Arhiepiscopia județului Alba Iulia, este locul unde îți recapeți sănătatea duhovnicească și trupească, un paradis terestru sălășluit în inima munților sfințiți de rugăciunile obștii monahale și de jertfa depusă zilnic de maicile de aici pentru a oferi oamenilor leacuri lăsate de Dumnezeu în natură”. (articol redat de mitropolia-ardealului.ro, preluat dintr-un reportaj realizat de Ziarul Lumina.)

Publicitate

În contextul pandemiei provocate de virusul Covid-19 și mai ales a numărului în creștere a persoanelor confirmate pozitiv, s-au impus reguli de restricție, aspre, în ceea ce privește deplasarea din oraș. Deși acum nu este o perioadă deloc favorabilă pelerinajului, sibienii care doresc vindecare sufletească, un strop de sănătate duhovnicească, cum spune autorul reportajului, pot parcurge acest drum către mănăstire (bineînțeles, după anularea restricțiilor impuse de autorități). Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” de la Măgura – Jina este situată la câțiva zeci de km de Sibiu. Potrivit reportajului realizat de Ziarul Lumina, drumul parcurs până acolo este unul spectaculos, dar suficient de dificil, mănăstirea fiind situată într-o zonă de munte.

Ajunși sus, la mănăstire, găsim maicile și pe părintele duhovnic în toiul pregătirilor pentru iarnă. „Aici bate mereu vântul și iernile sunt grele”, ne spune maica stareță, monahia Olimpiada Barbu. O stivă imensă de lemne pentru foc ocupă o bună parte din curtea mănăstirii, iar maicile și părintele duhovnic Nicon Sturza, alături de binevenite ajutoare, trudesc în a le tăia și depozita, relatează autorul.

Pe colinele mănăstirii Măgura zărești nenumărate colibe ciobănești, zonă prielnică pentru ciobanii mărgineni care își aduc oile la păscut. O colibă specială, amplasată la un km mai în sus de mănăstire este singura în care găsești semnal la telefon, dar și la internet, potrivită pentru maicile studente.

Maica stareță și-a susținut în acest an teza de licență la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu. Și pentru că pandemia ne-a ținut în case în acea perioadă, examenul de licență a fost organizat on-line. O adevărată provocare pentru maica stareță și pentru celelalte maici care au terminat facultatea sau încă sunt studente, adaugă autorul.

Laboratorul din mansardă este cu adevărat o binecuvântare pentru cei ce calcă pe acele meleaguri: aici descoperim un adevărat laborator unde se prepară ceaiuri, siropuri naturale, creme, săpunuri, bitter suedez, dulceață și multe alte produse naturiste pe care maicile le oferă spre vânzare pelerinilor veniți la Măgura-Jina. Aflăm că multe dintre plantele folosite sunt cultivate în grădina mănăstirii, descrie autorul reportajului.

Pelerinajul se încheie cu vizitarea arhondaricului și a spațiilor aflate în construcție unde, speră maica stareță, vor fi amenajate laboratoarele pentru ceaiuri, siropuri, creme, săpunuri și celelalte produse naturiste ale mănăstirii. Trecem pe lângă gospodăria mănăstirii și aflăm că așezământul monahal de la Măgura-Jina are o sută de oi, vaci, găini, un iaz cu pește. Pentru a le îngriji pe toate, maicile muncesc zi-lumină, precizează autorul.

CITIȚI reportajul INTEGRAL aici

You may also like...

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *