spot_img
11.8 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

ANALIZĂ: Dezvăluirile USR privind Spitalul Judeţean Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

Un comunicat de presă al USR a invadat presa locală astăzi. Dan Barna, vice-premier a trimis presei raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii privind Spitalul Judeţean Sibiu. Acest control a fost motivul forţării demisiei managerului de atunci, dr. Liliana Coldea. Deşi presa a cerut acest raport la Ministerul Sănătăţii, el a fost ţinut secret. Acum, Dan Barna (USR) vine şi publică aceste concluzii. Asta în contextul scandalului de zilele trecute în care senatoarea Şoşoacă acuza posibile abuzuri în forţarea demiterii managerului Liliana Coldea.

Înainte de a analiza concluziile raportului trebuie să avem un context. Liliana Coldea a devenit manager al Spitalului Judeţean Sibiu în mai 2020, în plină pandemie, după un concurs la care doar ea s-a prezentat. Şi a fost mediatizat foarte mult acest concurs. Fostul manager, Cornel Benchea nu a dorit să mai candideze pentru un nou mandat. La investirea în funcţie a dr. Coldea, PSD Sibiu a acuzat-o pe ea şi de Daniela Cîmpean, preşedinta Consiliului Judeţean Sibiu de încălcări ale legislaţiei. În noiembrie, vicepremierul de atunci, Raluca Turcan a descins în plină campanie electorală pentru parlamentare la Prefectură, unde a cerut demisia Lilianei Coldea pentru management defectuos. Oraşul Sibiu era în plin val pandemic. După o săptămână de la refuzul dr. Coldea de a demisiona, Ministerul Sănătăţii a trimis Corpul de Control la spital. După o zi dr. Liliana Coldea şi-a depus demisia. Apoi s-a numit un manager interimar militar. Dar scandalul nu s-a terminat. Liliana Coldea a plecat cu dosarul plin de dovezi la Senatul României şi a cerut investigarea Ralucăi Turcan pentru abuzuri. Acum au apărut şi concluziile raportului Corpului de Control prin vicepremierul USR, Dan Barna.

Bun. Avem contextul pentru cei care au uitat jocul de şah ce s-a dus în anul 2020 pe spatele Spitalului Judeţean Sibiu între forţe politice locale, uneori şi din acelaşi partid. Acum o simplă lectură a concluziilor vedem că s-a mers pe principiul „caută nod în papură”. Orice patron de firmă din România ştie că dacă îţi vine un control de la stat, sigur îţi găsesc ceva: măcar o virgulă, un text scris prea urât pe factură etc.

Cam aşa arată şi majoritatea concluziilor Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii. În plină pandemie COVID, inspectorii de la Guvern au găsit nereguli în acte. Au găsit că s-au angajat oameni, deşi nu erau posturi vacante. Asta în contextul în care s-a spus public de acelaşi Minister că se dă liber la angajări. Doar că Guvernul minţea populaţia şi „liber” se referea doar la posturile vacante, nu la toate posturile necesare în pandemie.

Alte probleme găsite au fost legate de numărul de paturi ATI care nu apăreau clar în acte câte sunt pentru COVID şi câte nu. Tot la acte se referă inspectorii privind zone roşii şi verzi în spital. De parcă un manager putea face alt spital peste noapte şi ATI, care era acolo de 30 de ani, putea fi mutat.

Cel mai haios este ultimul punct în care se spune că s-au făcut mai multe teste COVID la Spital decât în alte judeţe cu aceeaşi populaţie, de parcă asta era un reproş. Uită că multe din aceste teste s-au făcut pe banii sibienilor şi sponsorizările din comunitate.

Ce am înţeles din acest raport, este că a fost o făcătură tipic românească pentru a demite un manager. Nu este primul raport de acest fel pe care îl văd la noi în judeţ. Dacă la demiterea fostului manager de la Ambulanţa Sibiu, guvernul PSD de atunci a folosit o tehnică identică, nu mă aşteptam de la Guvernul PNL să aibă aceeaşi strategie, mai ales pentru un om numit tot de PNL.

Sincer mă aşteptam să văd în concluziile raportului chestiuni grave. Dar ciudat cum ilegalităţi ajunse pe masa DNA, dar se pare uitate pe acolo, ca cele despre care am scris noi cu privire la unii directori din Spitalul Judeţean Sibiu, nu au atras atenţia Corpului de Control. Poate că era vorba de alţi liberali.

Aşteptăm să vedem reacţia dr. Liliana Coldea pentru că se pare deţine şi ea documente compromiţătoare despre abuzuri. Sau cel puţin asta a prezentat senatorilor din Comisia cu pricina. Este clar că războiul pentru conducerea Spitalului Judeţean Sibiu este departe de a se fi încheiat. Şi acest scandal vizează nu doar pe fostul manager, ci şi pe preşedinta Consiliului Judeţean, Daniela Cîmpean, care a semnat numirea în funcţie a dr. Liliana Coldea şi cu care a recunoscut că a colaborat pe vremea când era avocat şi Coldea manager la Spitalul CFR Sibiu.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului

Floriile, sărbătoarea Regelui care vine…