12.4 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

Cine lucrează la noul PUG al Sibiului?

Știri din Județ

La mijlocul luniidecembrie 2020, Primăria Sibiu a încheiat concursul de soluţii pentru noul Plan Urbanistic General al municipiului. Contractul cu o valoare de aproximativ 1 milion de euro a fost câştigat de soluţia oferită de asocierea SC Daedalus Proiect Sibiu/ Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu – Centrul de Cercetare, Proiectare, Expertiză și Consulting București / SC Intergraph Computer Services SRL.

De curând, presa centrală a prezentat firma sibiană implicată în proiect SC Daedalus Project Srl. De fapt firma este înfiinţară în Cisnădie şi este deţinută acum de soţii Cristian Alexandru şi Ioana, ambii arhitecţi. Ioana Cristian, fostă Ispas, este fiica celebrului arhitect sibian Virgil Ispas, acum decedat. Acesta a fost după Revoluţie arhitect şef al Sibiului, apoi s-a mutat la Cisnădie. Fiica sa, Ioana a fost şi ea temporar arhitect şef la Cisnădie. Firma Daedalus Project a fost creată în 2008 de Alexandru Cristian şi Luminiţa şi Ioana Ispas (mamă şi fiică). Alexandru Cristian lucra deja din 2006 la o altă firmă de arhitectură a familiei Ispas. Cifra de afaceri a firmei a crescut gradual din 2008 de la 13.507 lei la peste 236.000 lei în 2019 şi a executat proiecte de arhitectură în toată ţara, atât pe fonduri publice, cât şi private. De altfel, Alexandru Cristian a şi fost nominalizat şi premiat cu unele proiecte private la Anualele de Arhitectură din România.

Parteneri grei

Ce a uitat presa centrală să precizeze, sunt partenerii grei ai proiectului. Firma locală Daedalus Project Srl fiind doar o componentă a unui parteneriat mai mare. Astfel regăsim asociaţi în proiect Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu – Centrul de Cercetare, Proiectare, Expertiză și Consulting București. Profesorii de arhitectură de la Ion Mincu au format toţi arhitecţii români din ultimii zeci de ani.

Dar mai importantă şi trecută total cu vederea este implicarea unei firme din Bucureşti, SC Intergraph Computer Services SRL. Aceasta este parte a unei corporaţii cu sediul central în Suedia şi companii în 50 de ţări, lider în domeniul datelor GIS, atât de necesare oricărui PUG. Este vorba de compania Hexagon evaluată la aproximativ 25 miliarde de euro pe piaţă, cu venituri anuale de aproape 4 miliarde de euro. Haxagon este considerat lider global în tehnologia GIS folosită în Planuri Urbanistice Generale şi nu numai.

Publicitate

5 COMENTARII

  1. Ce a omis presa centrala, este modul in care a fost distrus Cartierul Arhitectilor, in perioada in care Cristian Ioana Vanda detinea functia de arhitect sef si aproba proiectele mamei sale., pentru blocuri intre locuinte individuale, pe principiul ” unii sunt mai presus de lege”.
    In egala masura si presa locala ocoleste constant subiectul, desi nemultumirile locuitorilor au fost facute publice de nenumarate ori.
    Nicaieri in lumea civilizata nu se intampla asa ceva. Un cartier devorat de blocuri , devenit un cartier dormitor fara nicio facilitate urbana.Mutilarea strazilor cu locuinte individuale prin plantarea de blocuri cu parcari mari aferente, intre case unifamiliale, este un atentat asupra dezvoltarii armonioase a unei zone si asupra calitatii vietii locuitorilor.

    • Am studiat şi acest aspect şi pe vremea ridicării masive a Cartierului Arhitecţilor, Ioana Ispas nu lucra la Primăria Cisnădie ca arhitect şef. Apoi a preluat funcţia pentru o scurtă perioadă de timp. Din păcate mulţi oameni din Arhitecţilor uită că dezvoltatorii imobiliari au făcut legea acolo. Cu acceptul Primăriei Cisnădie, normal, dar legea nu permite niciunei primării să interzică unele construcţii dacă se încadrează în PUG şi lege, iar dacă au fost făcute altfel decât în proiect, cam greu le va demola cineva… adică nu ştiu niciun caz în România.

      • Blocurile la care am facut referire au fost edificate in perioada 2014-2018- perioada in care Cristian Ioana Vanda detinea functia de arhitect sef. Proiectele sunt intocmite de mama domniei sale, iar documentatia pentru autorizare a fost verificata tot de Cristian Ioana Vanda.Nu dezvoltatorii imobiliari au facut legea in cartier. Acestia au interese comerciale si pot solicita orice. Serviciul arhitect sef are obligatia sa respecte legea si sa verifice daca documentatia se incadreaza in documentatiile de urbanism aprobate conform legii.
        Pe site-ul primariei- sectia urbanism este publicat PUZ aprobat prin HCL 12/2006 , respectiv plansa reglementatoare si Regulamentul Local de Urbanism aferennt– intocmit de arh Ispas Luminita. Este zona Ciresica- Valea sapunului, reglementata la zona rezidentiala cu locuinte indovoduale P+1 sau P+2 in functie de zona. Blocurile P+2+M cu multe unitati locative au fost plantate in zona de locuinte individuale P+1.
        Pe plansa PUZ o sa regasiti zi zona destinata unitatilor de invatamant,spatiilor verzi, obiectivelor de utilitate publica, locurilor de joaca pentru copii, in prezent inexistente .
        Poate aveti curiozitatea sa analizati si prevederile PUG/2015- destinatia L2- respectiv plansa reglementatoare si Regulamentul local de urbanism ., si sa vizitati strazile cu locuinte individuale din zona respectiva.
        Cat despre demolarea de blocuri amplasate intre locuinte individuale , cu nerespectarea documentatiilor de urbanism aprobate, exista jurisprudenta bogata in acest sens. Trebuie doar sa accesati site-urile Curtilor de Apel din tara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri