8.1 C
Sibiu
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Consilierul județean USR, Adrian Echert face demersuri pentru Mocănița

Știri din Județ

Adrian Echert, consilierul județean USR a fost prezent ieri, 17 februarie 2021 la Ministerul Transporturilor, alături de Mihai Blotor, președintele Asociației Prietenii Mocăniței pentru a rezolva problemele ce trenează și se agravează de ani de zile și care îi împiedică să își îndeplinească visul.

Mocănița trebuie să își recupereze patrimoniul și să primească investiții din fonduri europene pentru a avea un traseu turistic de poveste pe Valea Hârtibaciului și pentru a da o șansă de dezvoltare întregii regiuni.

Soluțiile prezentate de prietenii Mocăniței sunt un prim pas pentru a rezolva numeroasele probleme care țin pe loc acest proiect și vor avea susținere din partea viceprim-ministrul Dan Barna, ministrul Cătălin Drulă, secretarul de stat Adrian Covăsnianu și reprezentanții companiilor feroviare implicate în acest proces.”(Adrian Echert, consilierul județean USR)

O parte din soluțiile discutate au fost următoarele:


Macazurile (schimbătoarele de cale), despre care am aflat nu demult că vor fi mutate în Mureș, rămân momentan în Sibiu.
Pentru a reuși să acceseze fonduri europene nerambursabile este necesar ca dreptul de administrare sau proprietate pentru terenuri, linii să fie transferat la Consiliul Județean Sibiu printr-o Hotărâre de Guvern. În acest sens, CJ Sibiu a făcut demersuri din 2017 solicitând dreptul de administrare. Aceasta e cea mai viabilă soluție pentru a se putea investi în patrimoniul Mocăniței.

Prietenii Mocăniței vor să ducă în hala din Hosman locomotivele mocăniței aflate în Sibiu și un vagon aflat în București în administrarea CENAFER. Dar pentru asta este nevoie de trecerea lor în proprietatea sau administrarea CJ. Reprezentanții CENAFER au fost de acord cu acest aspect și vom căuta cele mai rapide modalități de transfer.


S-a găsit deschidere din partea CFR pentru a pune la dispoziție materiale și componente originale pentru restaurarea unei părți din traseul mocăniței


Clădirile și proprietățile ce au fost în administrarea Societății Feroviare de Turism (actualmente în insolvență) și au fost vândute către persoane private în general fără documente care să respecte toate rigorile legale reprezintă una din problemele mai greu de rezolvat. Multe dintre ele sunt monumente istorice dar au fost și sunt modificate ilegal de cei care le au în proprietate. Aici așteptăm ajutor din partea administratorului judiciar.

Au mai rămas aspecte de rezolvat dar am făcut primii pași în această lungă epopee care părea fără final fericit. Suntem alături de „Prietenii Mocăniței” și vom continua pe acest drum oricât de complicat ar părea.” a declarat Adrian Echert.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș