spot_img
17.3 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

ANALIZĂ: Cum controlează liberalii structurile de ordine din judeţ

Știri din Județ

Publicitate

Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) este o structură înfiinţată prin Legea 218 din 2002 cu atribuţii consultative de supervizare şi aplicare de standarde minime activităţii Poliţiei Judeţene şi Locale. În timp atribuţiile au fost extinse şi peste Jandarmerie, Poliţia de Frontieră şi ISU.

La fiecare patru ani, după alegerile locale, Consiliul Judeţean Sibiu stabileşte componenţa acestui comitet ATOP. De la ultimele alegeri locale avem însă un ATOP majoritar controlat de PNL fie direct, fie indirect.

Cum a preluat controlul PNL Sibiu asupra ATOP şi, indirect, asupra structurilor de ordine din judeţ? Să nu uităm că ATOP stabileşte standarde minime în activitate şi are şi alte atribuţii conform legii, inclusiv aprobă strategia judeţeană de ordine publică şi programele instituţiilor din acest domeniu. În primul rând, după structura majoritar liberală a noului Consiliu Judeţean Sibiu, şi în ATOP 3 din cei 6 consilieri judeţeni desemnaţi sunt din PNL, restul câte unul din FDGR, PSD şi USR-Plus. La care se adaugă şi subprefectul, tot PNL – mai ales că acum prin lege s-a stabilit că prefecţii şi subprefecţii sunt numiţi politic, ceea ce cu toţii ştiam că se face de ani buni, dar ne complăceam în jocul de-a „înaltul funcţionar public apolitic”.

Surpriza vine din cele 3 extra-voturi de la membrii reprezentanţi ai comunităţii. Aceştia sunt numiţi prin decizie de preşedinta Consiliului Judeţean Sibiu şi pe următorii patru ani sunt Andreea Roseti (Asociaţia Animal Life), Mihai Balaban (Crucea Roşie şi CEO UNIMAT) şi Livia Sava (pensionară). În realitate toţi trei au strânse legături cu PNL. Livia Sava a fost ani buni consilier local PD, partid absobit în timp în PNL. A fost o membră activă a partidului şi după fuziune. Andreea Roseti este în ATOP din mandatul trecut, de la jumătate, când l-a înlocuit pe Adrian Bibu, devenit director la Sala Transilvania. Adrian Bibu şi Andreea Roseti sunt de mulţi ani într-o relaţie. Iar Adrian Bibu este cunoscut consilier local PNL, fost candidat al partidului la funcţia de primar al Sibiului. Rămâne Mihai Balaban, preşedinte Crucea Roşie Sibiu şi CEO UNIMAT. Balaban a devenit foarte activ anul trecut în spaţiul public şi prin susţinerea publică a candidaturii lui Adrian Bibu la Primăria Sibiu.

În aceaastă situaţia, şi ştiind că militarii care reprezintă instituţiile nu sunt implicaţi politic, PNL deţine de facto controlul ATOP. Nu discutăm indemnizaţia de şedinţă care o primesc conform legii, care e de aproximativ 500 de lei pentru o oră de şedinţă, plus comisiile ATOP.

Membrii A.T.O.P. in mandatul 2020-2024

1.Gheorghe Sterp Vingărzanconsilier județean – președinte; PNL
2.Mihai Mirceaconsilier județean – membru; PNL
3.Alexandru-Ștefan Boboia  consilier județean – membru; PNL
4.Ruxandra Cibu Deaconuconsilier județean – membru; USR
5.Friedrich Guneschconsilier județean – membru; FDGR
6.Daniel-Ioan Cermonea  consilier județean – membru; PSD
7.Livia Savareprezentant al comunității – membru;
8.Andreea Rosetireprezentant al comunității – membru;
9.Mihai Balabanreprezentant al comunității – membru;
10.Sanda-Ligia MunteanSubprefect al Județului Sibiu – membru;
11.Tiberiu-Iulian Ivancea  Inspector-șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu – membru;
12.Anca BîrsanReprezentant al Corpului Național al Polițiștilor – membru;
13.Dan-Marius GândilăDesemnat inspector-șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Sibiu “General de Brigadă Mihail Rasty” – membru;
14.Lucian TrefașÎmputernicit inspector-șef la conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Cpt. Dumitru Croitoru” Sibiu – membru;
15.Dorin Munteanșeful Sectorului Poliției de Frontieră Aeroport Sibiu – membru;
16.Adrian-Gheorghe Aldeadirector general Poliția Locală Sibiu – membru
Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă