spot_img
10.4 C
Sibiu
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
spot_img

PREMIERĂ la Sibiu:„Iepurele alb, iepurele roșu”/„White Rabbit Red Rabbit

Știri din Județ

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, compania de producție berlineză Aurora Nova și cunoscutul dramaturg iranian Nassim Soleimanpour prezintă în premieră în România „Iepurele alb, iepurele roșu”/„White Rabbit Red Rabbit” – concept care a făcut înconjurul lumii, pe marile scene internaționale.


Evenimentul din 13 și 14 martie marchează exact un an de la ziua închiderii teatrelor, cea mai semnificativă perioadă de acest gen din istoria modernă. Premiera din Sibiu este parte dintr-un maraton mondial unic de reprezentații ale aceleiași piese, simbol al rezilienței teatrului și artelor spectacolului.


Începând cu ora 19:00, sute de actori din culturi diferite vor citi un text pe care nu l-au mai văzut până la întâlnirea cu publicul, alcătuind o comunitate teatrală globală unită. Spectacolul este interactiv și se va desfășura cu implicarea activă a publicului, la Sala Mare a TNRS, fiind, de asemenea, disponibil și pe Scena Digitală, în cadrul secțiunii ÎN DIRECT. Actorii Ofelia Popii și Marius Turdeanu au acceptat provocarea de a interacționa cu un text la prima vedere și cu un public pregătit pentru a intra într-un joc nonconformist de improvizație.


Piesa scriitorului iranian Nassim Soleimanpour este un experiment teatral curajos, original și actual, cu valențe de comentariu social. Fără repetiții, aproape fără decor, fără regizor, un actor interpretează un text la prima vedere, despre povești personale și profunde, limitele libertății, dar mai ales despre călătoriile metaforice și transformările pe care le inspiră teatrul. Este o experiență unică deoarece interpretul va oferi atât premiera, cât și casarea spectacolului în aceeași seară.



Anul trecut am avut deosebita plăcere să îl cunosc pe dramaturgul Nassim Soleimanpour, în cadrul Congresului ISPA (International Society for the Performing Arts) din New York. Am fost atunci invitat chiar de către Soleimanpour la reprezentația «Iepurele alb, iepurele roșu». Experiența a fost fabuloasă, mai ales pentru că tematicile abordate de dramaturg au susținut dialogul din cadrul congresului și a temei principale: explorarea artelor spectacolului dincolo de granițe și constructe care ne izolează. Sunt extrem de bucuros că, la doar un an de la acel moment, am reușit să aduc spectacolul care a făcut înconjurul lumii, în premieră în România, la Teatrul Național «Radu Stanca» din Sibiu, în interpretarea magistrală a actorilor noștri Ofelia Popii și Marius Turdeanu” – Constantin Chiriac, Director General TNRS și Președinte FITS.


De la premiera sa din 2011, „Iepurele alb, iepurele roșu”/„White Rabbit Red Rabbit” a fost tradusă în peste 25 de limbi și a devenit una din cele mai jucate piese de teatru. Cele peste 1000 de reprezentații au atras în distribuție nume sonore din teatru și film: Whoopi Goldberg, Nathan Lane, John Hurt, Simon McBurney, Stephen Fry, Sinead Cusack, Marcus Brigstocke și Ken Loach.
//
Nassim Soleimanpour este un dramaturg iranian, devenit cunoscut în special pentru piesa „White Rabbit Red Rabbit”, premiată în cadrul Festivalului Dublin Fringe. Pe parcursul activității, producătorul a fost recompensat cu premiile Summerworks Outstanding New Performance Text și The Arches Brick (Edinburgh Fringe), inclusiv mai multe nominalizări la Total Theatre și premiile Brighton Fringe Pick of Edinburgh.






Nassim a fost cenzurat și nu a putut părăsi țara natală până la începutul anului 2013, din cauza refuzului său de a executa serviciul militar iranian. Călătoriile sale s-au întâmplat însă metaforic pentru că piesa “Iepurele alb, iepurele roșu”/„White Rabbit Red Rabbit” s-a jucat în multe țări.
Cea de-a doua piesă a lui Nassim, „Blind Hamlet”, dezvoltată pentru Actors Touring Company din Londra, a avut premiera la Edinburgh Festival Fringe din 2014. A urmat un turneu în Marea Britanie și în afara ei, piesa fiind bine primită la București și Copenhaga. A treia sa piesă, „BLANK” a avut premiera în noiembrie 2015 la Festivalul Dancing on the Edge din Amsterdam și Utrecht, fiind urmată de mai multe reprezentații la Radar Festival din Londra. În 2017 a avut loc premiera celei mai recente piese cu tentă autobiografică, „NASSIM”. Co-produs de Teatrul Bush din Londra, spectacolul a avut premiera la Festivalul Edinburgh Fringe, câștigând prestigiosul Premiu Scotsman Fringe.
Nassim a organizat și participat la ateliere și conferințe în mai multe țări, inclusiv la World Theatre Festival (Brisbane), Tolhuistuin (Amsterdam), SESC Vila Mariana (Sao Paulo), Schauspielhaus (Viena), DPAC (Kuala Lampur), Theatertreffen (Berlin), British Council (Londra), Asia House (Londra) și Universitatea din Bremen (Germania).
IEPURELE ALB, IEPURELE ROȘU / WHITE RABBIT RED RABBIT
De Nassim Soleimanpour
O producție Aurora Nova
Cu: Ofelia Popii – 13 martie 2021 și Marius Turdeanu – 14 martie 2021
Durata aproximativă: 50 – 90 min, fără pauză
Ora: 19:00
TNRS – Sala Mare; Bld. Corneliu Coposu, nr. 2
Transmisie ÎN DIRECT pe scena-digitala.ro
Nerecomandat spectatorilor sub 12 ani
Trailerul internațional.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș