3.2 C
Sibiu
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

ORLAT: Taxele se vor putea plăti online… cu scandal politic

Știri din Județ

La fix 10 ani de la lansarea portalului de plăţi publice Ghişeul.ro, Consiliul Local Orlat a aprobat înregistrarea primăriei din localitate în acest sistem online de plată a taxelor şi impozitelor. Deşi a durat 10 ani pentru un demers simplu, acum primarul Aurel Gâţă (PNL) se ceartă cu opoziţia locală privind cui aparţin meritele demersului.

Consilierii locali de la Partidul Verde Orlat au trimis Primăriei Orlat iniţiativa de a înregistra localitatea în sistemul de plăţi online din 8 februarie 2021. Nu au primit niciun răspuns, deşi legea obligă Primarul ca în termen de maxim 30 de zile să răspundă. În şedinţa extraordinară din 12 martie, consilierii locali s-au trezit pe mese cu un proiect privind „înregistrarea comunei Orlat în sistemul naţional electronic de plată online a taxelor şi impozitelor utilizând cardul bancar”…. dar la iniţiator apare primarul Aurel Gâţă. Verzii s-au supărat, dar pentru binele comunităţii au votat proiectul. Şi au punctat pe Facebook tărăşenia: „Consilierii Partidului Verde Orlat au trimis acest proiect către Primăria Orlat încă din data de 08.02.2021. Nu am primit nici până la acest moment un răspuns oficial cu privire la ignorarea acestuia din partea autorităţilor. Cu toata dezamăgirea simţită de întreaga echipă a Partidului Verde Orlat, atunci cand s-a ignorat munca noastra doar pentru a fi scris alt nume ca inițiator proiect, consilierii noştrii au votat PENTRU implementarea acestei facilităţi ce vine în sprijinul nostru, al tuturor”.

Primarul Aurel Gâţă le-a răspuns reproşurilor consilierilor locali de la Partidul Verde tot pe Facebook: „Adresa consilierilor locali ai Partidului Verde Orlat prin care aceștia își exprimă intenţia de a iniţia un proiect-propunere cu titlul ,,Proiect digitalizare Impozite şi taxe locale, Primăria Orlat’’ NU POATE FI CONSIDERATĂ PROIECT DE HOTĂRÂRE CONFORM PREVEDERILOR CODULUI ADMINISTRATIV ŞI ALE NORMELOR DE TEHNICĂ LEGISLATIVĂ.” Cuvintele scrise cu litere mari semnifică în limbajul internetului că cel care scrie, strigă. De altfel, textul primarului abundă de cuvinte scrise cu litere mari.

Nu este prima dată când primarul Aurel Gâţă se contrează public cu verzii din Orlat, aceştia fiind singurul partid de opoziţie activ din localitate.

Publicitate

2 COMENTARII

  1. De ce nu dati drept la replica? Uitati aici postarea Primariei unde scrie clar ca acest demers a fost inceput inainte de solicitarea celor de la PV , dar astia sunteti voi…jurnalistii sibieni.
    Primaria Comunei Orlat
    17 martie 2021 ·
    Urmare a postării de pe pagina Partidul Verde Orlat din data de 14.03.2021, ora 13:13 ( Sursa: Partidul VERDE ORLAT – Postări | Facebook / Partidul VERDE ORLAT 14 martie 13:13) și a adresei Consilierilor locali ai Partidului Verde înregistrată la Primăria Comunei Orlat sub nr. 1100/09.02.2021 privind intenţia acestora de a iniţia un proiect-propunere cu titlul ,, Proiect digitalizare Impozite şi taxe locale , Primăria Orlat’’ facem următoarele precizări 📌:
    ✔️- potrivit art. 136 alin. 1 din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, ,, proiectele de hotărâri pot fi iniţiate de primar, de consilierii locali sau de cetăţeni. Elaborarea proiectelor se face de cei care le propun, cu sprijinul secretarului general al unităţii/subdiviziunii administrativ – teritoriale şi al compartimentelor de resort din cadrul aparatului de specialitate al primarului’’;
    ✔️ – potrivit art. 136 alin. 8 din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ , cu modificările şi completările ulterioare, ,,fiecare proiect de hotărâre înscris pe ordinea de zi a şedinţei consiliului local este supus dezbaterii numai dacă este însoţit de:
    a) referatul de aprobare, ca instrument de prezentare şi motivare, semnat de iniţiator;
    b) rapoartele compartimentelor de resort din cadrul aparatului de specialitate al primarului;
    c) avizele cu caracter consultativ ale comisiilor de specialitate ale consiliului local;
    d) alte documente prevăzute de legislaţia specială. ’’
    ✔️- înscrierea pe proiectul ordinii de zi a proiectelor de hotărâri se face doar pentru proiectele de hotărâri care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 136 alin. 8 din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ , cu modificările şi completările ulterioare;
    ✔️- adresa consilierilor locali ai Partidului Verde Orlat prin care aceștia își exprimă intenţia de a iniţia un proiect-propunere cu titlul ,, Proiect digitalizare Impozite şi taxe locale , Primăria Orlat’’ NU POATE FI CONSIDERATĂ PROIECT DE HOTĂRÂRE CONFORM PREVEDERILOR CODULUI ADMINISTRATIV ŞI ALE NORMELOR DE TEHNICĂ LEGISLATIVĂ.
    ✔️ – ţinând seama de prevederile H.G. nr.1235/2010 privind SISTEMUL NAŢIONAL ELECTRONIC DE PLATĂ ONLINE, cu modificările şi completările ulterioare, adresa Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei nr. 148482/03.11.2020 şi adresa Instituţiei Prefectului – Judeţul Sibiu nr. 19765/10.11.2020 înregistrată la Primăria Comunei Orlat sub nr. 8136/12.11.2020, PRIMARUL COMUNEI ORLAT, DL. GÂŢĂ AUREL, A ELABORAT ŞI REDACTAT PROIECTUL DE HOTĂRÂRE privind APROBAREA ÎNREGISTRĂRII COMUNEI ORLAT ÎN SISTEMUL NAŢIONAL ELECTRONIC DE PLATĂ ONLINE A TAXELOR ŞI IMPOZITELOR UTILIZÂND CARDUL BANCAR şi aprobarea suportării de către Comuna Orlat a comisionului perceput de furnizorii de servicii de acceptare de plati electronice, aflat pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare din data de 12.03.2021.

  2. Deschide dictionarul al cuvantul abunda si vezi sensul, jurnalistule! Din 300 de cuv. cat pare ca are la prima vedere postarea primariei, vreo cateva sunt scrise cu litere mari probabil tocmai pt a face o sinteza , dar la voi cele cateva cuvinte inseamna 80% sau cat? Dati voi definitia cuv. abunda. Si mai asteptam mult sa moderati comentariile sau le publicati doar pe cele care va convin?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș