10.7 C
Sibiu
joi, 28 martie, 2024

Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca împotriva COVID-19 este ”sigur şi eficace”

Știri din Județ

Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca împotriva COVID-19 este ”sigur şi eficace” şi ”nu este asociat” unui risc mai ridicat de producere a unor cheaguri de sânge, a anunţat joi Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), transmit AFP şi dpa.

Comitetul (pentru evaluarea riscului în materie de farmacovigilenţă) a ajuns la o concluzie clară: este vorba despre un vaccin sigur şi eficace„, a declarat directoarea executivă a EMA, Emer Cooke, într-o videoconferinţă.





Beneficiile în ceea ce priveşte protecţia împotriva COVID-19, cu riscul asociat de deces şi spitalizare, depăşesc posibilele riscuri de efecte secundare”, a mai precizat Cooke.





Autoritatea de reglementare europeană, cu sediul la Amsterdam, ” a ajuns de asemenea la concluzia că vaccinul nu este asociat cu o creştere a riscului global de evenimente tromboembolice sau cheaguri de sânge”, a precizat Cooke.

Cu toate acestea, agenţia ”nu poate exclude definitiv” o legătură între vaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19 şi problemele rare de coagulare a sângelui, a mai spus directoarea.

Pe baza probelor disponibile şi după zile de analiză aprofundată” a datelor disponibile, ”nu putem cu toate acestea exclude definitiv o legătură între aceste cazuri şi vaccin”, a subliniat Cooke.

Comitetul se securitate al EMA a recomandat aşadar ”conştientizarea în ceea ce priveşte potenţialele riscuri şi asigurarea că vor fi incluse în prospectul produsului”.

Agenţia recomandă totodată ”alertarea cu privire la astfel de eventuale maladii rare şi furnizarea de informaţii profesioniştilor din domeniul sanitar şi persoanelor vaccinate pentru a ajuta la oprirea şi atenuarea oricărui eventual efect secundar’‘, a mai declarat Cooke.

EMA va lansa totodată ”investigaţii suplimentare pentru a afla mai multe despre aceste cazuri rare”, a mai precizat aceasta, afirmând: ”Dacă ar fi vorba despre mine, m-aş vaccina chiar mâine”.

Un număr de 15 ţări, printre care Germania, Franţa şi Italia, au suspendat preventiv utilizarea acestui vaccin după semnalarea unor efecte secundare precum dificultăţi de coagulare a sângelui şi formarea unor cheaguri de sânge.

La 29 ianuarie, EMA a dat undă verde acestui vaccin dezvoltat de laboratorul britanico-suedez AstraZeneca şi Universitatea Oxford.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri