spot_img
5.2 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

Spitalul CFR Sibiu NU mai este o bombă cu ceas

Știri din Județ

Publicitate

Un ordin al Ministrului Sănătăţii publicat la finele lunii martie riscă să închidă o mare parte a spitalelor suport COVID din România. Cele în clădiri vechi. Ordinul prevede că nu pot fi oferite servicii medicale în spitale în care se furnizează oxigen bolnavilor şi există surse de foc deschise, adică sobe pe gaz. Un astfel de caz, SIBIU INDEPENDENT a prezentat sâmbătă: Spitalul CFR Sibiu. O clădire veche, care a devenit din august spital suport COVID şi care tratează în medie 30-33 de pacienţi zilnic. Clădirea are un sistem de încălzire pe sobe şi convectoare de gaz. Astăzi, acestea au fost toate sigilate. Dacă va mai fi nevoie de căldură se vor folosi calorifere electrice, până la instalarea unei centrale termice. Dar există şi alte spitale în judeţ şi în ţară care încă folosesc sobe pe gaz pentru încălzire. Ordinul Ministrului Voiculescu, dat peste noapte, nu prevede termene largi de implementare a unor alte sisteme de încălzire. Conform legii, de la publicarea ordinului multe spitale funcţionează ilegal în tratamentul pacienţilor COVID în România.

Povestea complicată de la CFR Sibiu

Actualul manager interimar de la Spitalul CFR Sibiu, Horaţiu Cojocaru, ne-a primit astăzi în spital. Sobele şi convectoarele pe gaz au fost toate astăzi sigilate. Ele funcţionau ocazional în ultima vreme. „Nu a fost bombă cu ceas. Noi facem aerisirea saloanelor la 2 ore zi şi noapte. Sobele şi convectoarele aveau verificările la zi: una făcută în toamnă şi una în ianuarie. Coşurile de fum au fost şi ele verificate de două ori în ultimele trei luni. Legea nu cerea aşa de des, dar am vrut să fim în siguranţă” a explicat Horaţiu Cojocaru.

El ne-a explicat că la venirea sa în spital, ca manager interimar, în august anul trecut, a găsit două mari probleme structurale: reţeaua electrică depăşită şi plină de improvizaţii şi lipsa unei reţele de încălzire centralizată. „Am adus un audit extern, un specialiast care a verificat toată reţeau electrică. Vă pot arăta poze cu ce a găsit. Prize lipite cu leocoplast, fire de cupru înnodate cu unele de aluminiu” şi lista problemelor reţelei electrice extrem de vechi a continuat. A angajat o firmă care a schimbat toată reţeaua electrică din spital. „S-a schimbat de la firul tras de afară, la panou central, fire, tot. Şi nu oricum, doar cu respectarea standardelor în domeniu. Acum avem siguranţa că nu stăm pe o „bombă cu ceas”. În ziua când am preluat lucrarea finalizată, a fost incendiul de la Spitalul Matei Balş. Acela de la reţeaua electrică a pornit. Noi asta am vrut să prevenim aici” a explicat managerul Spitalului CFR Sibiu. Tot el ne-a spus că a obţinut bugetul necesar pentru investiţia într-o centrală termică şi a demarat deja procedurile. Speră ca în două luni să reușească  să instaleze noile centrale. Până atunci se vor folosi, la nevoie, calorifere electrice, conectate la noua reţea electrică.

8 luni de investiţii după 8 ani de stagnare

Cojocaru a fost director financiar la Spitalul Judeţean Sibiu. În august 2020 când a fost numit manager interimar la Spitalul CFR Sibiu s-a apucat de investiţii. Mai ales că la câteva zile după numire s-a trezit „peste noapte” că spitalul devine unul suport COVID. „Am aflat din presă că suntem Spital suport COVID. La noi nu ajunsese ordinul. Reţeau de oxigen a spitalului, veche, era tăiată. Aveam nişte butelii mici de 5 litri care ajungeau pentru o jumătate de oră de tratament” a declarat Cojocaru. El a făcut rapid demersuri şi spitalul are acum o staţie de oxigen cu două sisteme de siguranţă pentru a nu rămâne niciun pacient fără oxigen. Mai ales pentru că pacienţii COVID au nevoie de foarte mult oxigen. Spitalul CFR Sibiu oferă pacienţilor ventilaţie noninvazivă, ceea ce a ajutat majoritatea pacienţilor să îşi revină şi să nu ajungă la ATI în Spitalul Judeţean Sibiu. „Primele săptămâni cu pacienţii COVID au fost foarte grele. Nu aveam cadre medicale suficiente, nu era reţeau de oxigen, reţeau electrică arăta cum v-am spus. M-am zbătut să rezolvăm rapid toate problemele. Am avut noroc de o echipă foarte bună pe care am găsit-o aici: medici, asistente, infirmiere, tot personalul” spune Cojocaru. Apoi a început să angajeze personal, conform legii, să aducă echipamente de protecţie, care lipseau la momentul transformării spitalului în unul suport COVID.

Am întrebat de ce crede că toate aceste investiţii în reţeau electrică, termică nu s-au făcut până acum, în ultimii ani, mai ales că Spitalul CFR Sibiu apare cu excedent bugetar în ultimii ani fiscali. „Nu știu să vă răspund, eu cred că cei dinaintea mea au făcut la rândul lor tot cea au știut și s-au priceput mai bine” a răspuns Cojocaru. Managerul ne-a spus că există un plan de investiţii aprobat deja la Ministerul Transporturilor, de care ţine spitalul, şi vor urma şi altele.

În cazul Spitalului CFR Sibiu, „bomba cu ceas” a instalaţiilor de gaz şi cele noi de oxigen a fost dezamorsată. România are însă multe spitale care nu au avut norocul de a benefica de investiţii rapide ca la CFR Sibiu şi se încălzesc cu sobe cu gaz, iar la unele reţelele electrice sunt vechi şi depăşite. Poate un ministru al Sănătăţii se va gândi să aloce şi fonduri pentru modernizarea spitalelor din acest punct de vedere, şi nu se va rezuma doar la semnat ordine imposibil de aplicat.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului