Punerea în funcţiune a unui sistem automatizat de încălzire centrală la un spital, nu ar trebui să reprezinte o ştire în anul 2021. Dar la Spitalul CFR Sibiu, managerul Horaţiu Cojocaru a reuşit într-un an, de când a preluat conducerea instituţiei, să o scoată din categoria de clădire „interbelică”. Astăzi a avut loc punerea în funcţiune oficială a sistemului de încălzire a clădirii Spitalului CF Sibiu, după mai multe zile de probe. Un sistem complex, compus din două centrale şi un mecanism automat care declanşează încălzirea în funcţie de nevoile de temperatură de pe diferitele niveluri ale clădirii.
„Am întrat și noi în secolul 21” a mărturisit directorul spitalului, Horaţiu Cojocaru. Sistemul automatizat de încălzire cu două centrale poate funcţiona şi dacă una se defectează. De asemenea au fost realizare trasee distincte pentru căldură pe fiecare nivel al clădirii, ceea ce permite intervenţii punctuale pe zone cu defecţiuni, fără a întrerupe căldura în toată clădirea spitalului. Astfel sobele pe gaz şi convectoarele devin istorie în spital după… 100 de ani! Pentru că acum aproape 100 de ani, actuala clădire a Spitalului CF Sibiu era o clinică medicală deschisă sub numele Sanatoriul Wachsmann de către Dr. Ernst şi Samuel Wachsmann. Iar din 1947 funcţionează ca spitalul Căilor Ferate.
Sistemul modern de încălzire centralizată a clădirii spitalului a costat aproximativ 300.000 de lei, cost ce a inclus echipamentele, montajul şi re-proiectarea conductei de gaz. Iar acesta a fost realizat în timp record de firma contractată.
De altfel, de un an de zile de când Horaţiu Cojocaru este manager al Spitalului CF Sibiu lucrări masive au avut loc aici de la renovări complete ale saloanelor la staţia de oxigen din curtea instituţiei, atât de necesară pe timpul pandemiei. Şi lucrările de modernizare continuă, pentru că după 100 de ani, clădirile necesită şi nişte investiţii.
FOTO: Imagini din timpul instalării sistemului automatizat de încălzire