9 C
Sibiu
joi, 18 aprilie, 2024

Nicolae Ștefănuță (USR PLUS): „Centrul European de Prevenirea și Controlul Bolilor trebuie să poată face inspecții pe teren în Statele Membre” (CP)

Știri din Județ

Europarlamentarului Nicu ŞTEFĂNUŢĂ a transmis un comunicat de presă cu privire la competențele sporite ale Centrului European de Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC):

Luni, 12 aprilie, Comisia pentru bugete din Parlamentul European a votat asupra opiniei care sporește competențele Centrului European de Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).





Europarlamentarul USR PLUS Nicu Ștefănuță, ca raportor al dosarului din partea grupului Renew Europe în Comisia pentru Bugete a PE, a formulat amendamente care au fost votate cu o majoritate largă, de 31 de voturi pentru din 37. Votul din Comisia pentru bugete este o etapă importantă din acest proces, care va continua cu negocieri în Comisia pentru Sănătate publică (ENVI), comisia care va trebui să țină cont de această opinie. Europarlamentarul va susține aceste modificări și în calitate de raportor în Comisia de ENVI din partea grupului Renew.



Este o reușită importantă deoarece au fost introduse amendamente care vor crește semnificativ puterile Centrului. Nicu Ștefănuță a reușit să introducă o noutate în misiunea ECDC, anume obligația pentru ECDC să inspecteze în fiecare stat membru felul în care legislația europeana privind prevenția și controlul bolilor contagioase este făcut.

Dat fiind faptul că ECDC va avea responsabilități mai mari în coordonarea autorităților naționale pentru prevenirea și controlul bolilor, europarlamentarul Nicu Ștefănuță a propus amendamentele care prevăd un buget mai mare pentru un personal mai numeros, necesar pentru a permite pe viitor ECDC să ajute Statele membre în gestionarea crizelor sanitare.



Mai mult, un alt amendament prevede ca ECDC să ajute statele membre cu secvențierea variantelor de virusuri, ceea ce se dovedește vital în contextul pandemic actual și ar fi benefic ca acest lucru să se petreacă în mod normal, chiar și după încheierea pandemiei.





„Din păcate, au existat momente la începutul pandemiei când unele state au întârziat cu trimiterea informațiilor sau nu au trimis deloc. De aceea, inspecția pe teren este o armă puternică pentru a analiza la locul faptei care sunt constrângerile statelor membre și care sunt cauzele care împiedică autoritățile naționale să nu respecte legislația europeană. De asemenea, multiplicarea diferitelor variante ale virusului este o provocare majoră în combaterea pandemiei, de aceea consider că este important ca ECDC să ajute Statele la secvențierea diferitelor variante ale virusului astfel încât să cunoaștem inamicul cu care trebuie să luptăm”, a declarat Nicu Ștefănuță.



Context



ECDC a fost un actor cheie în gestionarea pandemiei la nivel european. ECDC a sprijinit statele membre ale UE și Comisia Europeană pe tot parcursul pandemiei COVID-19, oferind contextul științific necesar pentru a ajuta statele membre să ia decizii complexe în aceste vremuri fără precedent.



Pe măsură ce pandemia evoluează, ECDC continuă să rezume cele mai bune dovezi disponibile și își actualizează periodic evaluările riscurilor și documentele de orientare tehnică pe baza dovezilor emergente, făcând astfel noi informații științifice accesibile Comisiei Europene, statelor membre ale UE și publicului. Europarlamentarii au cerut în nenumărate rânduri modificarea mandatului ECDC și creșterea bugetului pentru a ajuta statele membre în gestionarea pandemiei.



Nicolae Ștefănuță este vicepreședinte al Uniunii Salvați România și a fost ales europarlamentar pe lista Alianței USR PLUS pe 26 mai 2019.



Este vicepreședinte al Delegației pentru relațiile cu Statele Unite și membru al Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară, al Comisiei pentru Bugete a Parlamentului European și supleant în Comisia pentru Afaceri Externe din Parlamentul European.



Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Brădeni: Un nou scandal între PSD și PNL