0.2 C
Sibiu
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

VIDEO: Celebrul vlogger, Mircea Bravo a dormit în cetatea din Axente Sever

Știri din Județ

Celebrul vlogger, Mircea Bravo a vizitat și chiar s-a bucurat de o noapte relaxantă în cetatea din Axente Sever, situată în județul Sibiu și veche de mai bine de 700 de ani. Acesta a pornit într-un mic tur al obiectivelor turistice din România, dorind să promoveze astfel vechea și frumoasa noastră istorie.

Acesta a avut parte de ghidul cetății, care l-a purtat prin sutele de ani de istorie și i-a arătat cu mare drag și interes toate obiectivele turistice. În stilul său caracteristic, Mircea Bravo a glumit și s-a amuzat pe tot parcursul turului, cântând la orga bisericii, trăgând clopotul și strigând către localnici: “Cetatea este atacată”, făcând trimitere la vechii soldați ce aveau rolul de avertizare împotriva atacurilor inamice, dar și de apărare a cetății.

Biserica evanghelică fortificată din Axente Sever, județul Sibiu, a fost construită în secolul al XIII-lea. Biserica figurează pe lista monumentelor istorice 2010, cod LMI SB-II-a-A-12321 cu următoarele obiective:

  • Biserica evanghelică fortificată, secolul XIV – XV;
  • Incintă fortificată, cu fostul turn de poartă, sfârșitul secolului XV- XVI;

Conform Wikipedia, în 1931, cu ocazia sau sub pretextul comemorării a 25 de ani de la moartea revoluționarului pașoptist Ioan Axente Sever, numele localității Frâua a fost schimbat în Axente Sever. Frâua a fost o comună liberă în Scaunul Mediașului, ulterior în plasa Mediaș din cadrul județului Târnava Mare. Cu ocazia restaurării bisericii, s-au descoperit în turn o serie de documente în care regăsește mențiunea că în anul 1819, în localitatea Frâua erau 132 de gospodării. Din cauza declinului demografic având diverse motive inclusiv politice după anul 1940, se constată cu ocazia recensământul din 2004 că în localitate mai existau doar trei sași. În acest an în incinta bisericii mai trăia un cuplu (un ungur și o româncă) ca îngrijitori ai bisericii și ca ghizi pentru turiști.

Incinta, construită simultan cu lucrările de fortificare ale bisericii, are un traseu oval, curtinele, înalte de 6-8 m, fiind prevăzute cu metereze și contraforți. La interior, zidurile par mai scunde, din cauza nivelului ridicat al curții. Drumul de strajă a fost adus deasupra magaziilor cu provizii. Acestea au prin intermediul unor deschideri efectuate în tavan acces la drumul de strajă. Astfel de magazii s-au construit și pe latura estică și nordică spre exterior. Intrarea în incintă se face pietonal prin partea sud-vestică precum și prin est prin bastionul prevăzut cu o hersă unde nivelul superior a fost destinat ulterior folosirii sale drept locuință a paznicului ansamblului fortificat.

De menționat este că pe al treilea contrafort situat spre estul accesului pietonal, se păstrează un basorelief comemorativ care înfățișează două mâini ce țin un potir, Biblia și Tablele Legii.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș