spot_img
8 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

IACOBENI: Noul primar este larg la pungă… din bani publici

Știri din Județ

Publicitate

Ioan Maca, a devenit în septembrie 2020 primar al comunei Iacobeni din partea PSD. După trei mandate ca viceprimar, secund celebrului primar Ioan Cori, a venit în septembrie anul trecut rândul său să preia frâiele comunei Iacobeni. Doar că după mandatele exemplare ale lui Cori, Maca a debutat ca primar cu un contract cel puţin controversat. În aprilie 2021 primarul şi viceprimarul comunei Iacobeni au pus semnătura pe un contract de achiziţie directă prin sistemul e-licitaţie în valoare de 85.000 de lei plus TVA. Suma nu bate la ochi, fiind perfect legală, doar că produsele cumpărate au o valoare de piaţă în realitate mult sub suma oferită. Iar firma de la care au fost achiziţionate exte controlată de un clan din orăşelul Potcoava, judeţul Olt, deja aflat sub urmărire penală.

Primăria Iacobeni, comună aflată aproape de limita judeţului Sibiu, pe Valea Hârtibaciului, a încheiat în 12 aprilie 2021 o cumpărare directă prin sistemul e-licitaţie. În baza unui raport de necesitate sumar, semnat de viceprimar şi primar, dar făcut de o firmă de consultanţă, abonată la Primăria Iacobeni, s-a decis cumpărarea şi montarea a două staţii de autobuz din fier, 4 limitatoare de viteză de 5 metri lungime şi 16 indicatoare rutiere. Suma totală ce va fi plătită: 85.000 de lei plus TVA. Firma care a obţinut direct acest contract este Enter Prim Solutions Srl din Potcoava, Olt.

Foto Google: Traficul din Iacobeni, jud. Sibiu este nesimnificativ

O simplă verificare pe site-urile firmelor de profil, cu reputaţie în România şi considerate scumpe, ne arată că preţurile de achiziţie de la Iacobeni sunt mult peste cel mai mare preţ din piaţă. Astfel comuna Iacobeni plăteşte pentru un limitator de viteză stradal de 5 metri lungime (cu tot cu montaj) suma de 9750 de lei plus TVA. Dar firmele de profil vând aceste limitatoare cu 1300 – 1700 lei. E drept fără montaj. În acest caz montajul constă în găurirea asfaltului cu nişte şuruburi care fixează limitatorul.

Tot în cadrul contractului, Primăria Iacobeni cumpără 16 semne de circulaţie, cu tot cu montaj, la preţul de 625 de lei bucata plus TVA. La firmele de profil naţionale recunoscute aceste semne cu tot cu stâlp costă între 170 şi 220 lei cu tot cu TVA.

Iar în ce priveşte cele două staţii de autobuz, nu reiese clar nici din achiziţia Primăriei, nici din raportul de necesitate, cum vor arăta. Cert este că vor fi din metal vopsit şi vor costa 18.000 de lei bucata fătă TVA, deci cam 4.200 de euro bucata preţ final. Aici este greu să facem o comparaţie cu preţul staţiilor de autobuze profesionale, pentru că din sursele noastre cele din Iacobeni vor fi extrem de simple.

Firma din Potcoava, necunoscută. Oamenii din spate deja celebri

Primăria Iacobeni a atribuit contractul direct firmei Enter Prim Solutions Srl din Potcoava, Olt. Pentru necunoscători Potcoava este un orăşel de 5.000 de oameni din judeţul Olt. Dar a devenit celebru datorită faptului că 4 familii controlează acolo peste 600 de firme. Multe din aceste firme, inclusiv cea din contractul cu Iacobeni, sunt înfiinţate, fac contracte cu primării, apoi dispar. Conform ziarului Olt Alert, în ianuarie 2020 doi patroni din Potcoava au fost reţinuţi de procurorii din Giurgiu sub acuzaţia de „comiterii infracțiunilor de amenințare, falsificarea de instrumente de plată, abuz în serviciu, fals intelectual, delapidare și instigare la abuz în serviciu„.

Concret, procurorii au luat în vizor 14 firme, toate cu sediul în micul orăşel Potcoava, judeţul Olt. Cu aproximativ 5.000 de locuitori, Potcoava se poate lăuda că are câţiva milionari, toţi «specialişti» în afaceri cu primăriile. Familiile Bădoi, Miuţescu, Pompei sau Mihai sunt specializate în înfiinţarea unor firme, fără angajaţi. Acestea figurează pe numele diferiţilor membrii de familie sau a unor apropiaţi. Toate vând aceleaşi lucruri: mobilier stradal (bănci şi coşuri de gunoi), staţii de autobuz, panouri intrare/ieşire din localitate, produse de curăţenie, produse PSI şi furtunuri. În urma percheziţiilor, doi dintre aceşti „oameni de afaceri” au primit mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile. Este vorba despre Viorel Bădoi (considerat unul dintre capii unei familii) şi de Ion Bădoi, nepotul acestuia” scriu jurnaliştii de la Adevărul de Giurgiu.

Firma Enter Prim Solutions Srl din Potcoava nu apare în respectivul dosar. Dar ea este controlată de Ionuţ Cîrpaciu, un tânăr om de afaceri din Potcoava. Pe contul acestuia de Facebook apar multe fotografii cu el şi Ionuţ Bădoi şi familia Miuţescu, persoane citate în articolul din Adevărul de Giurgiu. Coincidenţă sau nu, firma Enter Prim Solutions Srl are acelaşi obiect de activitate ca cele incriminate în dosarul de la Giurgiu. A fost înfiinţată în anul 2019, nu are angajaţi, conform raportărilor oficiale de la Ministerul de Finanţe şi a încheiat anul fiscal 2019 cu o cifră de afaceri de 125.440 de lei şi un profit de 103.179 lei. O afacere cu adevărat profitabilă!

Am întrebat pe primarul comunei Iacobeni, Ioan Maca, dacă a verificat cineva în prealabil firma cu care s-a făcut contractul şi răspunsul a fost clar: NU!

FOTO: Captură contractul de 85.000 de lei plus TVA oferit de Primăria Iacobeni firmei din Potcoava

Contract legal, dar suspect

Primarul comunei Iacobeni a insistat în răspunsul oferit ziarului SIBIU INDEPENDENT că acest contract este perfect legal şi respectă licitaţia în domeniul achiziţiilor directe. Lucru ce nu îl contestăm. Doar că achiziţia de produse şi servicii la supra-preţ este o încălcare a legii, mai ales dacă achiziţia a fost „facilitată” prin metode ilegale. Cităm din ziarul Adevărul de Giurgiu, care a anchetat clanurile din Potcoava şi modul lor de operare: „„Îi pun pe unii din Potcoava să le facă bănci şi coşuri, le cumpără materiale, fără acte, şi ei lucrează cu 50 de lei pe zi. Apoi le bagă la suprapreţ la unii primari. Îi agaţă pe primari cu câteo masă, le bagă un plic cu bani direct şi după aceea sunt la mâna lor, nu mai mişcă. Nu au nici un Dumnezeu. Acţionează aşa de 10-15 ani”, a declarat, pentru Adevărul de Giurgiu, un apropiat al acestor familii.”

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri