spot_img
8.3 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

ULBS caută studenţi: Mii de locuri la buget şi cu taxă la Admitere 2021

Știri din Județ

Publicitate

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a primit aprobare de la Ministerul Educaţiei să suplimenteze cu 50 de locuri fără taxă oferta pentru programele de licenţă oferite viitorilor studenţi. Anul acesta ULBS oferă la licenţă 1750 locuri, la masterat 960 locuri, la doctorat 43 locuri – toate subvenţionate. „În plus, vor exista locuri cu taxă cel puţin egale ca număr cu cele subvenţionate” a declarat Adrian Pascu, prorector.

Rectorul Universităţii, Sorin Radu, a precizat într-o conferinţă de presă: „Înscrierile se vor face online pe o platformă achiziţionată anul trecut şi îmbunătăţită. Va exista şi o pagină în limba engleză pentru studenţii internaţionali. Toate înscrierile se vor face online”. Admiterea de anul acesta nu aduce nicio specializare nouă, deşi ULBS a pregătit dosarele pentru patru noi specializări, dar Ministerul Educaţiei nu a dat încă avizul pentru acestea. Este vorba de Medicină în limba engleză, Kinetoterapie, Teologie în limba germană – masterat, Teologie în limba engleză – licenţă.

Cât priveşte locurile cu taxă, Sorin Radu a precizat că membrii Consiliului de Administraţie au votat păstrarea tarifelor de anul trecut. „Decizia Consiliului de Administraţie este de a menţine taxele de şcolarizare şi cele de cantină şi cazare la cele de anul trecut pentru studenţi. Taxele la cantină pentru cadrele didactice şi angajaţi au crescut. Am considerat că nu este etic să plătească la fel cu studenţii” a precizat rectorul ULBS.

Excedent financiar mare, dar fără cămine noi

Sorin Radu a precizat că de la venirea sa la conducerea Universităţii soldul a crescut la peste 50 de milioane de lei, cu 70%. El a precizat că din aceşti vani se vor asigura si cofinanţare pentru proiecte europene de investiţii aflate în derulare. Anul acesta vor fi alocaţi peste 20 milioane de lei în investiţii. „Aceste fonduri din sold nu vor fi pentru creşteri salariale” a ţinut să precizeze Sorin Radu. Întrebat de reporterul SIBIU INDEPENDENT dacă să vor face şi cămine noi pentru studenţi, rectorul ULBS a spus că nu există această intenţie deocamdată. El a precizat că în ianuarie s-a finalizat modernizarea Căminului nr 6, iar Căminul nr. 7 va fi şi el modernizat din fonduri europene. Totuşi anual, ULBS primeşte 3.000 de cereri de locuri în cămine, dar nu reuşeşte să cazeze decât maxim 2.000 de studenţi în locaţiile actuale.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului