spot_img
14.6 C
Sibiu
vineri, 03 mai, 2024
spot_img

Tone de alimente donate şi de sibieni de Paşte

Știri din Județ

Publicitate

În perioada Paștelui, Banca Regională pentru Alimente Cluj a strâns aproape 6 tone de produse de la clienții Lidl România, în cadrul campaniei de colectare organizată de retailer împreună cu rețeaua națională a Băncilor pentru Alimente. Din cantitatea totală sibienii au donat aproape 2500 kg de produse: 900 kg de alimente în cele 2 magazine din Sibiu, 1600 kg în 2 magazine din Șelimbăr.

Publicitate

Timp de aproape o lună, în perioada 19 aprilie-16 mai 2021 Banca Regională Pentru Alimente Cluj a colectat de la clienții magazinelor Lidl aproape 6000 de kg de alimente neperisabile pentru persoanele aflate în nevoie, din toată regiunea Sibiu, Cluj, Alba și Bistrița. Alimentele au fost strânse în cadrul celei de-a treia ediții a campaniei de colectare de alimente, organizată de Lidl România în sprijinul persoanelor aflate în dificultate. În toată țara, au fost colectate cu ajutorul clienților Lidl peste 31 de tone de alimente.

Alimentele colectate de Banca Regională pentru Alimente Cluj au fost donate de persoane fizice în 18 magazine Lidl din întreaga regiune, în orașele Sibiu, Șelimbăr, Cluj-Napoca, Florești, Alba-Iulia, Sebeș, Bistrița și Luduș.

De Paște, Lidl România în parteneriat cu rețeaua națională a Băncilor pentru Alimente din România a organizat cea de-a treia campanie națională de colectare de alimente, în sprijinul persoanelor aflate în dificultate. Aceasta s-a desfășurat în 120 de magazine Lidl din țară. Între 19 aprilie și 16 mai, clienții retailerului au donat peste 31 de tone de alimente neperisabile din categorii ce nu necesită o temperatură specială de păstrare în cutiile amplasate după casele de marcat. Aceste alimente au fost distribuite către 142 de organizații cu programe social-caritabile din toată țara. 

Aceasta este a treia oară în care Banca Regională pentru Alimente Cluj se implică în campanie, organizând la nivel regional colecta de produse alimentare. De data aceasta, Banca a strâns în total aproape 6 tone de alimente în toate județele din regiunea sa.

În cadrul campaniei organizate cu ocazia sărbătorilor pascale de anul acesta, clujenii au donat peste 2500 kg de alimente în 8 magazine Lidl: 7 în Cluj-Napoca și 1 în Florești. Sibienii au donat aproape 2500 kg de produse: 900 kg de alimente în cele 2 magazine din Sibiu, 1600 kg în 2 magazine din Șelimbăr. Alba-iulienii au donat peste 400 kilograme, bistrițenii 240 kg, iar ludușenii peste 200 kg.

Din totalul produselor colectate în campania de anul acesta, ponderea cea mai mare au avut-o alimentele de bază, însumând peste 4500 kg de paste făinoase, cereale boabe, făină, mălai, gris, zahăr, orez, ulei, lapte UHT, urmate de 800  kg de conserve și borcane de legume, fructe sau carne, 400 kg de dulciuri și 100  kg de produse de igienă și altele.

Toate aceste produse au fost distribuite de către Banca Regională pentru Alimente Cluj persoanelor din categorii vulnerabile, cu ajutorul a 43 de organizații partenere din cele 4 județe.

În restul anului, rețeaua Băncilor pentru Alimente preia de la companii produse în surplus, cum sunt stocurile sezoniere, mărfurile refuzate la platformă din motive estetice, produsele provenite din campanii de marketing, testări de sortimente noi sau produsele ce se apropie de termenul de expirare și vor trebui retrase de la raft. Toate produsele sunt în termenul de valabilitate și bune pentru consum uman, astfel că sunt donate imediat beneficiarilor. Din motive de trasabilitate, alimentele nu pot fi donate direct persoanelor fizice, ci doar prin intermediul ONG-urilor ce implementează programe sociale destinate persoanelor în nevoie și grupurilor vulnerabile. 

Proiectul Banca pentru Alimente a început în România în 2016, prin fondarea Băncii pentru Alimente București și s-a extins cu sprijinul Federației Europene a Băncilor Alimentare în toată țara prin Băncile regionale din Cluj, Roman, Brașov, Oradea, Timișoara, Constanța, Craiova, anul acesta urmând a fi inaugurată și cea din Galați. În 5 ani rețeaua a colectat 5076 tone de alimente de la peste 100 de companii și le-a donat spre mai mult de 400 de organizații, ca ajutor alimentar recurent pentru 113.000 de persoane aflate în situații vulnerabile.

Banca Regională Pentru Alimente Cluj și-a început activitatea în iulie 2018, colectând în primul an de la companiile donatoare 445 tone de alimente, în valoare de 3,2 milioane de lei. Aceste produse ce au putut fi salvate de la risipă au fost distribuite cu ajutorul a 35 de organizații către peste 20.000 de persoane. În 2021, Banca își intensifică activitatea în județele din regiunea sa, cu misiunea de a contribui la reducerea sărăciei, foametei și risipei alimentare, sprijinind asociațiile cu programe sociale și caritabile din Cluj, Alba, Sibiu, Bistrița-Năsăud.

Atât pentru extinderea proiectului în rețeaua națională, cât și pentru Banca Regională din Cluj, Lidl România este principalul sponsor. Retailerul și-a asumat să susțină financiar o parte din costurile de funcționare și să contribuie la dezvoltarea infrastructurii pentru o asemenea rețea. Lidl România a contribuit, totodată, la fondarea celor 7 Bănci Regionale pentru Alimente din Cluj-Napoca, Roman, Brașov, Oradea, Timișoara, Constanța și Craiova și are în plan să susțină și în viitor dezvoltarea rețelei. În plus, pe lângă  sprijinul financiar de peste 2 milioane de lei în dezvoltarea băncilor, retailerul donează constant și produse pentru îndeplinirea misiunii rețelei. 

Companiile ale căror donații au fost distribuite de Banca pentru Alimente Cluj sunt:

Lidl, Albalact, Boglar Champ, Danone, Simultan, CORA, LaDorna, Metro Cash&Carry, Kaufland, ETI, Mega Image, ALKA, Covalact, Nestle, Olympus Lactate Brașov, Penny, US Food Network(KFC), Gama&Gama, Coco Rico Aayalex, Good People SA, Mango People, Subway, Coșul de la Munte, Cooperativa Agricolă „Lunca Someșului Mic”, DMD Vegetables Prod SRL, Macromex, Friesland Câmpina.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Utilitatea rulourilor exterioare

AUR Sibiu nu a primit niciun refuz! (C.P)