7.9 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

Premieră: „POVESTEA URȘILOR PANDA” – la Secția Germană a Teatrului Național „Radu Stanca”

Știri din Județ

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu prezintă, în 17 iunie 2021, o nouă premieră: spectacolul „Povestea urșilor panda”, în regia lui Ben Pascal, după un text de Matei Vișniec. Evenimentul este o coproducție a Teatrului Ecce din Salzburg și TNRS – Secția Germană, cu susținerea Forumului Cultural Austriac. Premiera propune publicului o punere în scenă inedită, care îmbină artele spectacolului cu cele vizuale, avându-i în distribuție pe actorii Daniel Bucher și Kristin Henkel. Scenografia este semnată de Gerd Walter, muzica îi aparține lui Astrid Wiesinger, iar realizatorul efectelor vizuale este Remo Rauscher.
Regizorul Ben Pascal aduce pe scena Naționalului sibian un concept unic, menit să transpună publicul în atmosfera fascinantă a piesei. „În Povestea urșilor panda am încercat să mixăm artele spectacolului cu cele vizuale. Mai exact, cu ajutorul proiecțiilor live și light design, am construit o ambianță optimă în care cei doi actori să poată exprima minunata poveste poetică a urșilor panda. Sunt fascinat de textul lui Matei Vișniec, deoarece te invită să visezi și, pe măsură ce îl citești, o mulțime de imagini se creează în mintea ta. Iar noi încercăm să redăm pe scenă aceste imagini și vise, pentru a permite publicului să participe la viziunea noastră asupra urșilor panda”, declară regizorul Ben Pascal.
„Frumoasa călătorie a urșilor panda povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt“, de Matei Vișniec, textul care a inspirat scenariul spectacolului, este o poveste de dragoste suprarealistă, o dramă poetică fermecătoare despre relația dintre viața de zi cu zi și lumea viselor. Un bărbat se trezește lângă o femeie. Nu-și amintește nimic. Cine este ea? Cum a ajuns în camera asta? Ce legătură există între ei? Ambii aranjează să se întâlnească pentru alte nouă nopți, timp în care se îndepărtează din ce în ce mai mult de realitate. Sunt prinși în acorduri reciproce, rătăcesc prin amintirile copilăriei împreună, comunică fără cuvinte și sunt împreună în absență. Treptat, spectacolul se transformă într-o poveste de dragoste intensă și suprarealistă, într-o poveste în care liniile dintre vizibil și invizibil se estompează…

Premiera spectacolului „Povestea urșilor panda” va avea loc joi, 17 iunie 2021, ora 19:00, la Fabrica de Cultură IACM Construcții – Sala „Lulu”. Reprezentația are o durată aproximativă de 1h15min și este prezentată în limba germană, cu traducere în limba română. Biletele sunt disponibile pe site-ul TNRS, prin platforma Entertix sau la Agenția Teatrală, de pe str. Nicolae Bălcescu.

Informații suplimentare despre producție
Premiera este rezultatul unei colaborări între artiști austrieci și români.
Cu un palmares remarcabil, regizorul Ben Pascal s-a afirmat în diverse domenii culturale și artistice: muzică, dans și actorie. Originar din Salzburg, Austria, a absolvit studii de Filozofie în cadrul Facultății de Teologie Salzburg și a obținut, în 2012, titlul de doctor în Filozofie, în cadrul Facultății de Cultură și Științe Sociale Salzburg. Muzician, compozitor și regizor, dar și autor a peste 20 de piese de teatru și scenarii jucate în Canada, Ucraina, Ungaria, Germania și Austria, Ben Pascal produce anual patru spectacole în Salzburg și Viena. A fost profesor de breakdance la Universitățile din Salzburg și Viena, la diverse școli de dans, festivaluri și ateliere, a lucrat cu persoane cu dizabilități, minorități și cu profesioniști. A înființat și a condus o trupă de actori la Viena, cu care a experimentat diverse tehnici de actorie, a înființat Asociația Theater der Mitte și este membru al consiliului administrativ al Teatrului Ecce.
Artistul vizual independent Remo Rauscher își concentrează opera pe combinația dintre artele vizuale și artele spectacolului. A absolvit studii de masterat în Animație și Post-producție în anul 2011, a coordonat categoria de „Animație pe computer” a Festivalului Prix Ars Electronica și a predat cursuri la Facultatea din Austria Superioară. A fost artist vizual al producției „Hölle Hölle Hölle”, la Schauspielhaus Salzburg.
Autorul român Matei Vișniec este unul dintre cei mai jucați dramaturgi de la căderea regimului Ceaușescu. Piesele sale sunt traduse în peste 30 de limbi şi puse în scenă în numeroase ţări. A primit Premiul pentru poezie acordat de Uniunea Scriitorilor din România în 1984 pentru volumul „Înţeleptul la ora de ceai”. A mai obţinut Premiul Academiei Române şi Premiul UNITER pentru întreaga activitate. În Franţa i s-a decernat Premiul presei la Festivalul Internaţional de Teatru de la Avignon, Premiul european al Societăţii Autorilor şi Compozitorilor Dramatici (SACD), precum şi Premiul de literatură europeană Jean Monnet. Astăzi, Vișniec vrea să scrie „despre relațiile nenaturale dintre om și moarte, om și nemurire, om și iubire, om și singurătate”.
Kristin Henkel, actrița care interpretează personajul feminin al piesei, este originară din Braunschweig, Germania, și a urmat cursurile de actorie ale Facultății din Hamburg. A făcut parte din ansamblul Tribühne Linz în perioada 2017–2019, iar în prezent desfășoară o activitate independentă în Salzburg și Linz și colaborează cu Teatrul Ecce și Lübeck.
Actorul Daniel Bucher este absolvent al Academiei de Teatru și Film Athanor Akademie Berlin și actor al Secției Germane din cadrul Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu. Printre cele mai apreciate spectacole din a căror distribuție face parte se numără: „Am angajat un ucigaș profesionist” (regia Radu Nica), „Cheie pentru doi” (regia Șerban Puiu), „Panik” (regia Daniel Plier), „Contra progresului” (regia Reinhold Tritscher), „Amadeus” (regia Gavriil Pinte), „Martiri” (regia Radu Nica), „Woyzeck” (regia Alexa Visarion), „Încoace și încolo” (regia Alexander Riemenschneider) sau „BOOKPINK” (creație colectivă).


Caseta artistică
POVESTEA URȘILOR PANDA
de Matei Vișniec

Cu: Daniel Bucher, Kristin Henkel
Muzica: Astrid Wiesinger
Visual Arts: Remo Rauscher
Scenografia: Gerd Walter
Regia: Ben Pascal
Drepturi autor: Theater Stück Verlag
Coproductie Teatrul Ecce și Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu
Cu susținerea Forumului Cultural Austriac

Durata aproximativă: 1h15min
Data premierei: joi, 17 iunie 2021, ora 19:00
Spectacol prezentat în limba germană, cu traducere în limba română

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri