spot_img
8 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

Ziua Internațională Împotriva Consumului și Traficului Ilicit de Droguri

Știri din Județ

Publicitate

26 IUNIE – ZIUA INTERNAŢIONALĂ ÎMPOTRIVA CONSUMULUI ŞI TRAFICULUI ILICIT DE DROGURI – Pentru marcarea, la nivel național, a Zilei Internaționale împotriva Consumului și Traficului Ilicit de Droguri – 26 iunie 2021, Agenția Națională Antidrog (ANA), în calitatea sa de coordonator naţional al politicilor publice în domeniul reducerii cererii și ofertei de droguri, se alătură şi în acest an campaniei Biroului Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC), prin organizarea de activităţi de informare, educare şi conştientizare cu privire la efectele nocive ale consumului de substanţe interzise.


În acest context, Agenţia Naţională Antidrog, prin Centrul de Prevenire Evaluare Consiliere Antidrog (CPECA) Sibiu, a organizat și susținut activități de promovare a alternativelor sănătoase de petrecere a timpului liber în comunitate și activități de informare cu privire la efectele și riscurile consumului de noi substanţe psihoactive, în cadrul campaniei ”Fii liber!”.


Activitățile au fost desfășurate la Colegiul Tehnic „Cibinium” Sibiu, Liceul Tehnologic „Henri Coandă” Sibiu, Colegiul Economic „George Bariţiu” Sibiu, Şcoala Gimnazială „George Popa” Mediaş, Şcoala Gimnazială nr. 4 Mediaş, Şcoala Gimnazială Moşna şi Şcoala Gimnazială nr. 7 Mediaş.
În fiecare an, Biroul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate coordonează campania globală de marcare a Zilei Internaţionale împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri, propunând diverse teme adaptate problematicii drogurilor la nivel mondial, în scopul conștientizării problemelor majore pe care drogurile ilicite le reprezintă pentru societate și pentru a căror rezolvare este nevoie de o colaborare strânsă între organizațiile guvernamentale și societatea civilă.
Mesajul campaniei din acest an – ”Contribuie la o informare corectă! Poți salva vieți!” – îndeamnă atât instituțiile publice şi ONG-urile cu atribuții în domeniu, cât și pe fiecare individ în parte, să promoveze informarea în ceea ce privește drogurile și efectele acestora din surse oficiale și care au la bază evidențe științifice.


***
Conform studiului realizat în populația generală de către Agenţia Naţională Antidrog, GPS 2019, România continuă să se numere printre ţările europene cu cel mai scăzut consum de droguri, fiind pentru majoritatea drogurilor sub media europeană a consumului.
La nivelul populaţiei generale, se identifică o prevalenţă de-a lungul vieţii a consumului oricărui tip de drog ilicit de 10,7% . Prevalenţa în ultimul an a acestui tip de consum este de 6%, în timp ce, pentru consumul din ultima lună se observă o prevalenţă de 3,9% .
Bărbaţii au declarat consumul oricărui drog ilicit într-o proporție mai mare decât femeile, valorile înregistrate fiind de :14,6% pentru prevalenţa de-a lungul vieţii , 8,3% pentru prevalenţa în ultimul an şi 5,3% pentru prevalenţa în ultima lună.


În rândul femeilor se înregistrează o prevalenţă de-a lungul vieţii de 6,9% , în timp ce , pentru consumul din ultimul an, respectiv din ultima lună ,se observă următoarele valori: 3,8%, respectiv 2,5%.
În funcţie de grupa de vârstă, cele mai mari prevalenţe, indiferent de perioada de timp analizată, se înregistrează în grupele de vârstă 15-34 ani, confirmând rezultatele celorlalte studii, conform cărora aceasta este grupa de vârstă cu cel mai mare risc de consum: 16,9% consum de-a lungul vieții, 10% consum în ultimul an, respectiv 6,6% prevalenţa consumului în ultima lună.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri