12.4 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

VIDEO-FOTO: Sărbătoarea Tuberozelor – Printre grădinile de aur ale localnicilor din Hoghilag

Știri din Județ

Tuberoza de Hoghilag – în linie dreaptă pentru a deveni prima floare cu indicaţie geografică protejată din România şi a treia din Europa.


Ca semn de încununare a muncii cultivatorilor de tuberoze din Hoghilag, Primăria Hoghilag şi Asociaţia Centrul de Excelenţă pentru Promovarea Comunei Hoghilag au organizat astăzi ceremonia de predare a documentației de certificare.

Peste 2000 de turiști, autocare venite special din toate colțurile țării, s-au strâns astăzi la Sărbătoarea Tuberozelor de la Hoghilag. Invitați de seamă precum Bogdan Trif – președintele Organizației Județene PSD, Cătălin Stanciu – consilier local PSD, Daniela Cîmpean – președinta Consiliului Județean Sibiu, Claudiu Mureșan – senator USR PLUS, George Cățean – secretar de stat în Ministrerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale, Gabriel Tischer – președintele Organizației FDGR a județului Sibiu, dar și alte multe nume cunoscute, au luat parte la ceremonie.

Foto: Buzdugan Dan – Claudiu


Tuberoza – „copilul mic” al cultivatorilor


În prima parte a evenimentului, desfășurat la Biserica Evanghelică din Hoghilag, organizatorii au prezentat istoria tuberozei. Elena Todea, cel mai vechi producător local, a povestit cum păstrează cu sfințenie tradiția cultivării tuberozelor. Dragostea și entuziasmul cu care a vorbit despre cultura sa de tuberoze a impresionat participanții. Rânduri de aplauze au răsunat în biserică. „Vă invit din tot sufletul meu, în colțul meu de Rai!!… Dragostea cu care au fost cultivate, eforturile, de multe ori, supraomenești… Tuberoza este atât de pretențioasă și necesită atâta grijă, ca un copil mic”– a explicat Elena Todea, inginer, specialist


Înmânarea documentației de certificare


După prezentarea tuberozei, primarul comunei a înmânat Secretarului de Stat – George Cățean, documentația de certificare. „ Obţinerea certificării europene este o procedură destul de anevoioasă, dar sperăm că tuberoza va deveni prima floare cu indicaţie geografică protejată din România şi a treia din Europa. Acest lucru va facilita obţinerea de finanţări pentru membri comunităţii noastre şi va atrage tot mai mulţi turişti în zonă, dornici să ne descopere cultura si tradiţiile. Dorinţa noastră este ca acest demers să ducă la dezvoltarea şi bunăstarea comunităţi “ – Nicolae Lazăr, primar Comuna Hoghilag.

Foto: Buzdugan Dan – Claudiu


Grădinile de aur ale localnicilor


Primarul Nicolae Lazăr a poftit invitații la o plimbare prin grădinile cultivatorilor de tuberoze. Localnicii au prezentat modul de cultivare, dar și greutățile pe care le întâmpină de-a lungul timpului. Vrăjiți de mireasma tuberozelor, invitații s-au plimbat, au admirat, s-au bucurat și au făcut fotografii.


Legenda spune că bulbii florii au fost aduși în Europa din Mexic, de către un călugăr misionar franciscan, ce i-a cultivat în secret în curtea unei mănăstiri din Toulon.
Această floare a rămas moștenire de la etnicii germani, sași, care au colonizat partea de sud a imperiului austro-ungar întăririi granițelor. Sașii o cultivau pentru parfumul lor amețitor afrodiziac și pentru uleiurile esențiale ce se extrageau din aceasta.

Florile au fost întotdeauna iubite si cultivate în Hoghilag. Datorită vecinătăți de piața săptămânală din Dumbrăveni, femeile cultivau florile, nu numai pentru decorarea propriei case și curți, ci și pentru a le comercializa aducând bani suplimentari în familie. Cea mai cunoscută floare în satul Hoghilag și vândută la Timișoara, Brașov, Ploiești și București, a fost tuberoza aromată, originară din zona Mării Mediteraneene- devenită „Tuberoza de Hoghilag”.

DSC
DSC
DSC
DSC
DSC
DSC
DSC
DSC
DSC
IMG
IMG
DSC
DSC
DSC
DSC
DSC
DSC
DSC
DSC
DSC
DSC
DSC
DSC
DSC
DSC
DSC
DSC
DSC
DSC
DSC
DSC
DSC
DSC
DSC
DSC  e
DSC

Foto: Buzdugan Dan – Claudiu

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri