18.1 C
Sibiu
joi, 28 martie, 2024

Prototip de bancă pentru traseele turistice din zona colinară și montană a județului Sibiu

Știri din Județ

Echipa de implementare a Programului „Anii Drumeției” împreună cu reprezentanți ai Serviciului Public Județean SALVAMONT Sibiu și doi specialiști în restaurare din cadrul Muzeului ASTRA – Centrul pentru Patrimoniu, Secția Conservare și Restaurare, au realizat zilele trecute un prototip de bancă de odihnă destinată amplasării pe traseele turistice. Banca a fost realizată din material lemnos local, cu un design simplu, asemănător băncilor realizate artizanal, și a fost amplasată în Poiana Găujoara, într-un punct de intersecție a mai multor trasee de drumeție.



VIDEO:
https://www.facebook.com/105497168320482/videos/390075535796309

În contextul lansării Ghidului de Bune Practici pentru Amenajarea Traseelor de Drumeție Pedestră și de Cicloturism în Zona Montană și Colinară în județul Sibiu, care oferă toate detaliile necesare pentru omologarea și amenajarea traseelor de drumeție din județ și include un capitol destinat mobilierului, echipa Programului insistă pe consultarea și respectarea standardelor formulate în Ghid. Acesta conține un întreg capitol care oferă explicații, pas cu pas, pentru construirea unei astfel de bănci și poate fi parcurs integral urmărind link-ul: https://bit.ly/3rWbDuC.



„Prin această acțiune dorim, în primul rând, să atragem atenția asupra Ghidului de Bune Practici pentru Amenajarea Traseelor de Drumeție aprobat recent prin Hotărâre de Consiliu Județean și a pașilor care trebuie urmați pentru construirea și amplasarea mobilierului pe traseele din județul Sibiu.

Este important ca pe toate traseele de drumeție din județul Sibiu, să se folosească același model de mobilier, și anume banca simplă din lemn, realizată după specificațiile regăsite în Ghidul de Bune Practici. Astfel se va asigura o unitate pe traseele de drumeție din județul Sibiu și se va integra în peisaj, pe plan secundar, lăsând natura să atragă atenția drumețului. Mobilierul din lemn propus este menit să fie unul trainic, greu vandalizabil, ușor de realizat din materiale de la fața locului, specifice fiecărei regiuni din județul Sibiu.”, declară Adrian Bibu, administratorul public al Județului Sibiu.

Conform Ghidului de Bune Practici, se recomandă ca materialul lemnos folosit la realizarea băncilor să fie nativ locului de montare, iar datorită durabilității crescute e recomandat să se utilizeze, cu prioritate, lemn de foioase (stejar, ulm, carpen, gorun, frasin, paltin etc.). În cazul în care materia primă lemnoasă nu poate fi obținută local cu respectarea codului silvic, se va achiziționa de la unități de prelucrare lemn specializate apropiate, debitate la dimensiune și apoi transportată și montată la poziție.

Banca poate fi realizată în atelier sau direct la fața locului, locul de execuție fiind decis în funcție de disponibilul de masă primă lemnoasă necesară la fața locului, precum și de personalul necesar.

Programul „Anii Drumeției” este inițiat și finanțat de Consiliul Județean Sibiu, în colaborare cu Asociația Județeană de Turism Sibiu. Scopul principal este de a îmbunătăți infrastructura de drumeție din județ și de a promova activități specifice ecoturismului.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri