spot_img
15.7 C
Sibiu
duminică, 28 aprilie, 2024
spot_img

Goga – singura şcoală din Sibiu care face parte din programul “Școli-ambasador ale Parlamentului European în România“

Știri din Județ

Publicitate

Colegiul Național „Octavian Goga din Sibiu este singura şcoală din Sibiu care face parte din acest program european, E.P.A.S. – “Școli-ambasador ale Parlamentului European în România“

Colegiul Naţional “Octavian Goga” din Sibiu şi-a asumat, prin misiune explicită, obiectivul performanței şi al deschiderii spre Europa, având în vedere principiile unui învăţământ modern, cu standarde înalte: „Şcoala noastră asigură elevilor, printr-o educaţie de calitate, dezvoltarea aptitudinilor intelectuale şi formarea competenţelor – cheie care să le permită integrarea cu succes în societatea cunoaşterii.” Iar societatea viitorului nu se poate naşte decât prin eforturile conjugate ale toate instituţiilor care asigură bunul mers al societăţii, de la nivel local până la cel mai înalt nivel, al structurilor europene.

Singura şcoală din Sibiu care face parte din acest program european, E.P.A.S. – “Școli-ambasador ale Parlamentului European în România“, CNOG Sibiu a încheiat anul şcolar 2020-2021 cu activităţi diverse, care au antrenat un număr de peste 200 de elevi, coordonaţi de patru ambasadori seniori, rolul de reprezentant revenindu-i prof. Paula Ciucur. Iată principalele coordonate pe care s-a desfăşurat proiectul şi câteva detalii în legătură cu activităţile în care s-au implicat, cu multă seriozitate, elevii noştri.

Activități legate de modul de funcționare a Parlamentului European

1. Viitorul Europei/ activitate în parteneriat cu Colegiul „Roman Vodă” din Roman, Școală Ambasador a parlamentului European

Data : 7 mai 2021

Număr și tip de participanți – 28 de participanți/ din partea CNOG EPAS au fost prezenți 4 ambasadori juniori: Ancuța Bogdan, Crișan Teodora, Petrișor Sorina, Popa Andra și ambasador senior prof. Paula Ciucur.

Loc / platforma de desfășurare: platforma zoom

A fost un exemplu de bună practică, cu lucruri ce merită multiplicate în activitățile școlilor EPAS România.

2. Vrem să știm

Data : 11 mai 2021

Număr și tip de participanți – ambasadori juniori și prof. Paula Ciucur

Loc / platforma de desfășurare: Biroul europarlamentarului Nicu Ștefănuță/ str. Turnului, nr.5, Sibiu

Scurtă descriere:

Credem că cea mai interactivă și interesantă modalitate de a afla despre modul de funcționare a Parlamentului European este să afli de la unul dintre cei care ne reprezintă în acest loc. A fost o vizită preambul, cea care ne-a întâmpinat și ne-a mai „luminat” a fost Alexandra Silea. Am preluat descrierea de pe pagina de facebook al europarlamentarului Nicu Ștefănuță.

„Ambasadorii Juniori ai Parlamentului European în vizită la biroul de la Sibiu

Câțiva elevi ai Colegiului National Octavian Goga Sibiu implicați în programul european Școli-Ambasador ale Parlamentului European în România au vizitat, astăzi, biroul de la Sibiu, împreună cu profesorul coordonator Paula Ciucur.

Colegiul Național Octavian Goga Sibiu este singura școala din municipiu implicată în acest program educativ.

Practic, acești elevi îi învață pe alți elevi despre Parlamentul European – despre rolul lui, despre valorile pe care le apără, dar și despre drepturile și responsabilitățile unui cetățean european.

Sunt foarte bucuros că acești tineri curioși, curajoși și implicați au vizitat astăzi biroul de la Sibiu ocazie cu care au aflat mai multe despre activitatea mea în Parlamentul European.”

3. U.E. – State membre, instituții, valori și principii

Data : 18 mai 2021

Număr și tip de participanți – 20 ambasadori juniori și Alexandra Silea/ Asistent local la Biroul Europarlamentar Nicolae Ștefănuța

Loc / platforma de desfășurare: platforma zoom

Scurtă descriere:

Alexandra Silea, asistent local la Biroul Europarlamentarului Nicu Ștefănuță, a prezentat un material amplu și atractiv legat de state membre U.E., Instituții – parlamentul European, Consiliul European, Consiliul Uniunii Europene, Curtea de Justiție, Comisia Europeană, Banca Centrală/ cum lucrează aceste instituții? și valori și principii, totul într-un mod interactiv, inserat și cu jocuri. A fost o activitate de învățare, mai ales că ambasadorii juniori sunt pentru prima dată într-o astfel de experiență și sunt vectorii de informație pentru U.E. în colegiul nostru.

4.Q&A cu Nicu Ștefănuță

Data : 28 mai 2021

Număr și tip de participanți – Nicu Ștefănuță, 20 ambasadori juniori, Alexandra Silea/ Asistent local la Biroul Europarlamentar Nicolae Ștefănuța și prof. Paula Ciucur

Loc / platforma de desfășurare: platforma zoom

Scurtă descriere:

Cine este Nicu Ștefănuță? – a fost leit motivul primei părți a întâlnirii și a fost axat pe rolul acestuia în Parlamentul European, în special cel legat de mediu.
Sesiune de întrebări și răspunsuri
https://ro.padlet.com/paulaciucur/3b27ff75r6nskg2l

A fost interesant, incitant, cu promisiuni ferme din partea europarlamentarului Nicu Ștefănuță vis-a-vis de exercitarea rolului de europarlamentar și a noastră de a fi ambasadori.

Diseminare de informații

5. Pionierii U.E.

Data : mai 2021

Număr și tip de participanți – ambasadori juniori EPAS CNOG

Scurtă descriere:

Activitatea „Pionierii U.E” a fost un tribut adus celor ce au contribuit la prosperitatea acestei părți din lume și se vrea un capăt de pod înspre cei ce sunt europarlamentarii de astăzi. Ambasadorii juniori au adus în prim plan 10 personalități din vremurile trecute, acordându-le o zi pe pagina EPAS CNOG. Scopul este unul informativ.

Pentru exemplificare – Winston Churchill

https://www.facebook.com/epascnogsb/photos/a.818412961863348/1360064847698154/

6. O scurtă istorie a U.E. De ce U.E?

Data : 11 mai 2021

Număr și tip de participanți – clasa a IX a B, uman, filologie și prof. Paula Ciucur

Loc / platforma de desfășurare:Microsoft teams

Scurtă descriere:

Orice incursiune în ceea ce înseamnă U.E. trebuie să fie precedată de un succint moment de istoriei. Ambasadoarea junior Teodora Crișan a reliefat punctele fierbinți: Declarația Schuman, Tratatele de la Roma, 1993 – Frontiere deschise, statele membre U.E. dar și ce oferă U.E. cetățenilor ei.

Materialul realizat și utilizat:

https://www.canva.com/design/DAEd4ZANwBE/PSG_eaX7mKjq6VoszPr4hw/edit

7.Maraton U.E.

Data : 24 mai 2021

Număr/ tip de participanți – clasa X F, real, științe ale naturii și prof. Niculina Crăciunaș

Loc / platforma de desfășurare: sala de clasă

Scurtă descriere:

sesiune de informare desfășurată de ambasadorii cu privire la state membre U.E., Instituții – parlamentul European, Consiliul European, Consiliul Uniunii Europene, Curtea de Justiție, Comisia Europeană, Banca Centrală/ cum lucrează aceste instituții?,valori și principii.
Elevii au fost provocați să argumenteze valoarea centrală în U.E: din punctul lor de vedere și au construit argumente pro valoarea aleasă.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă