0.2 C
Sibiu
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

REPORTAJ FOTO-VIDEO: Mănăstirea Cârța, singura ruină cisterciană din România

Știri din Județ

Ziarul Sibiu Independent vă prezintă un reportaj foto-video despre Mănăstirea Cârța, singura ruină cisterciană din România. Aceasta a fost construită acum mai bine de 800 de ani.

Fabuloasa construcție se află la aproximativ 45 de kilometri de orașul Sibiu și este un loc unic în România, încărcat din plin de istorie și mister. În anul 1200, călugării cistercieni au realizat construcție din lemn, ulterior fiind folosită piatră și alte materiale mai moderne. De obicei, călugării alegeau locații izolate și mlăștinoase, tocmai pentru a putea trăi cât mai smeriți și departe de orice tentație lumească.

“Cei care au constuit-o acum 800 de ani nu au gândit să arate bine pentru ei, pentru că ei începeau să construiască iar până la finalul vieții, ei aveau o idee vagă despre proiectul final. Asta din cauza timpul mare în care a fost realizată mănăstirea, fiind oferită generațiilor viitoare. Este un ansamblu puțin mai ciudat, cu elemente romanice dar este totodată și primul complex de clădiri din țara noastră cu elemente gotice, cu arce frânte, cu multe bolți și mulți pilaștri. Cu siguranță a arătat foarte frumos însă dacă dorim să vedem cum a fost ea în trecut, trebuie să cumpăram o carte de istorie sau să intram pe internet. Este cea mai sud – estică mănăstire de acest gen din toată Europa. Așezarea este acum pe pământ ortodox însă în trecut, granița între ortodoxie și catolicism era chiar râul Olt. Istoria ei este una frumoasă dar și zbuciumată, cu vizite din partea mongolilor, tătarilor și a turcilor. Toată lumea scrie acolo că aici este foarte liniște și frumos însă în această perioadă de pandemie, este singurătate. Nu am mai ținut slujbe de 4 săptămâni, nici aici nici în celelalte 10 sate vecine. Îmi este dor dar ce să fac!? Nu-i voie, nu-i voie!” ne-a relatat Michael Stefan Reger,preotul din satul Cârța

Munca era îmbinată cu rugăciune

Oamenii Domnului munceau toată ziua, făcând pauză din 3 în 3 ore pentru a se ruga sau pentru a vorbi între ei strictul necesar. Principiul după care se ghidau era: Roagă-te și lucrează!

Rodul pâmântului era principala lor sursă de hrană, aceștia fiind vegetarieni, ducând o viață simplă: fără încăperi încălzite sau alte facilități “de lux”. Binențeles că acest lucru, de a respinge opulența, i-a răpus într-un final pe călugări, căzând în păcat. Astfel, la ordinul lui Matei Corvin, abația de la Cârța a fost desființată.

O plimbare relaxantă, de neuitat

Încă de cum ajungi în comuna Cârța, rămâi impresionat de frumusețea așezărilor săsești dar și de curățenia exemplară de pe străzi. Mii de turișți din țară și din străinătate sunt atrași de frumusețea abației dar și de legendele care spun că locul este bântuită de fantome.

Ajunși la poarta cu rozetă sau fereastră polilobată a mănăstirii, te face să uiți de tot stresul cotidian și să-ți dorești să pătrunzi rapid în curtea interioară, plină de iarbă și flori.

Piesa de rezistență o reprezintă unicul cimitir al soldaților germani căzuți în septembrie 1916. De o frumusețe rară, deloc morbid, cimitirul este extrem de bine îngrijit și luminat natural de lumina soarelui. Tot aici găsim și statuia lui Roland, erou ce simbolizează dreptatea și libertatea.

Pășind pe aleia de piatră care desparte curtea în două, am intrat în interiorul bisericii realizate în stil gotic. Preț de câteva secunde, privirea îți “fuge” haotic prin încăpere datorită multitudinii de elemente și obiecte vechi de câteva veacuri, care te lăsă fără reacție.

În interiorul bisericii găsim două orgi: una de mici dimensiuni situată chiar la intrare și una mare aflată în pod clădirii. Arcele bolților se întâlnesc într-o cheie de boltă gotică înfățişând chipul Fecioarei Maria.

Altarul este sculptat manual, cu o precizie elvețiană. Fiecare detaliu și element este în perfectă armonie cu întreg ansamblul. Decorat cu statui religioase, icoane și coloane gotice, altarul reprezenta locul perfect și sacru în care se oficiau slujbele.

Turnul-clopotniţă și panorama comunei Cârța

Accesul se face printr-o deschizătură mică, ascunsă în partea stângă a curții interioare. La urcare, pe treptele întunecoase și abrupte, trebuie să avem mare grijă la obiectele care ne pot răni capul, în special clopotele care sunt situate la aproximativ 1.5 metri.

Fiecare obiect din această locație, are propria poveste istorică. Cele 3 clopote era acționate electric încă din anii 1900. Din cauza multor războaie ce s-au abătut asupra abației, acestea au fost topite pentru a produce armament iar revoltate, câteva femei căsătorite au finanțat în 1932 crearea unui nou clopot, păstrat până în zilele noastre.

Turnul-clopotniţă are multiple ferestre care îți oferă panorame superbe, fie spre curtea interioară a mănăstirii, fie spre comunca Cârța, de unde se poate observa inclusiv râul Olt.

Preţul biletului de vizitare a ansamblului fostei mănăstiri cisterciene din Cârţa este de 5 lei.

DSC
DSC
DSC
DSC
DSC
DSC
DSC
DSC
DSC
DSC
DSC
DSC
DSC
DSC
DSC
DSC
DSC
DSC
DSC
DSC
DSC
DSC
DSC
DSC
DSC
DSC
DSC
DSC
DSC
DSC
DSC
DSC
DSC
Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș