Raluca Turcan: “Vrem să ne asigurăm că munca legală este respectată!” (CP)

Știri din Județ

Raluca Turcan, Ministrul Muncii a inițiat prin Inspecția Muncii un plan de măsuri și o campanie națională de verificare prin care se dorește ca munca legală să fie respectată: “Atât angajații, cât și angajatorii trebuie să înțeleagă că munca nedeclarată sau subdeclarată nu îi ajută, ci îi păgubește” a anunțat Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook.

Raluca Turcan, Ministrul Muncii: România este pe primul loc în Europa la număr de angajați plătiți cu salariul minim. În ultimii aproape 10 ani, a crescut de aproape 5 ori numărul contractelor de muncă cu salariul minim, de la 0,35 mil contracte plătite minim în 2011, la 1,2-1,3 mil contracte în 2020. Din ianuarie până acum, numărul de noi locuri de muncă a crescut cu 120 000 – adică 120 000 de persoane au intrat pe piața muncii, iar dintre acestea aproape 47 000 sunt plătite cu salariul minim (aproximativ 40%).
Semnalul pe care vrem să îl dăm este că trebuie să punem punct practicii utilizării salariului minim ca o formă incorectă de plată a angajaților.

În acest sens, avem în vedere mai multe tipuri de măsuri:
Campanie de informare:
– Este important să prevenim, nu doar să sancționăm – de aceea vom intensifica activitatea de informare adresată atât angajatorilor, cât și angajaților.
Modificări legislative:
– Definirea muncii subdeclarate în Codul Muncii și reglementarea ei drept contravenție (amendă de 10 000 lei pentru fiecare salariat identificat în această situație);
– Simplificarea declarației de propria răspundere pe care o completează angajatul în momentul controlului – fișa de identificare, prin declararea DOAR a salariului net.
Campanii naționale de control în domeniile susceptibile de utilizare a muncii nedeclarate și subdeclarate. O astfel de campanie se va desfășura din data de 30 august până în 17 decembrie 2021 în următoarele domenii: construcții, fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase, protecție și pază, depozite, service-uri și spălătorii, comerț, notariat, birouri de avocatură, arhitectură.

Intensificarea colaborării cu toate instituțiile care pot contribui la combaterea muncii nedeclarate (ANAF, Direcția Generală Antifraudă Fiscală, Inspectoratul General al Poliției Române, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române). Extrem de important este să avem baze de date interoperabile cu celelalte instituții implicate în diminuarea muncii subdeclarate și nedeclarate.

În primele șapte luni ale acestui an, Inspecția Muncii a aplicat amenzi în valoare de peste 51 de milioane de lei pentru muncă nedeclarată, a desfășurat 40 000 de controale și a identificat peste 3 300 de persoane care desfășurau muncă nedeclarată. Anul trecut, valoarea amenzilor aplicate în acest domeniu a fost de 101 milioane de lei.

Vom solicita ANAF să precizeze care este gradul de colectare a amenzilor aplicate de Inspecția Muncii, pentru a avea o imagine completă asupra eficienței controalelor realizate de această instituție.

- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele Știri