spot_img
7.2 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

105 ani de la Bătălia din Dealul Dăii

Știri din Județ

Publicitate

Ieri, 9 septembrie 2021, s-au împlinit 105 de ani de la începutul Bătăliei Sibiului, una dintre primele mari confruntări ale Armatei Române de la intrarea României în Războiul de Întregire Națională 1916-1918. Cu această ocazie a fost dezvelită o placă memorială închinată eroilor români din Regimentul 48 Infanterie Buzău. Placa memorială a fost realizată la inițiativa Fundației „Mareșal Alexandru Averescu” cu sprijinul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, potrivit reprezentanților Comunei Roșia.

105 ani de la atacul de pe Dealul Rotemberg din Daia, confruntare deosebit de sângeroasă care a precedat Batălia Sibiului, una dintre primele mari confruntari ale Armatei Romane de la intrarea țării noastre în Razboiul de Intregire Națională.

Unul dintre punctele cele mai importante ale frontului din jurul Sibiului a fost pe dealurile Gusteriței, Daii si Rosiei, teren care se afla in zona de responsabilitate a Regimentului 48 Infanterie Buzau. Din regimentul care avea in componenta 68 de ofiteri si 3600 de soldati, au mai raspuns „prezent” la apelul de seara, din data de 9 septembrie 1916, doar 15 ofiteri si 800 de soldati, peste 2853 de militari dandu-si tributul de sange pentru apararea pozitiilor castigate cu cateva zile inainte.

Pentru a cinsti memoria tuturor celor care au pus mai presus decat viata lor neamul si tara, jertfindu-se in Batalia Sibiului, structurile militare din garnizoana Sibiu, in colaborare cu Divizia 2 Infanterie „Getica”, autoritatile publice locale si Fundatia „Maresal Alexandru Averescu” au organizat, la Cimitirul eroilor din Dealul Daii, ceremonia de depuneri de coroane si jerbe de flori si de dezvelire a unei placi comemorative.

Cinste memoriei eroilor nostri cazuti la datorie!

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri