spot_img
8 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

13 septembrie – o zi cu noroc la Festivalul Enescu

Știri din Județ

Publicitate

Cristian Măcelaru și Cristian Lupeș își dau întâlnire la București! Cei mai apreciați tineri dirijori români ai momentului se vor afla la pupitru, în aceeași zi, la Festivalul Internațional „George Enescu”.



Luni, 13 septembrie 2021, Festivalul Enescu îi aduce din nou împreună pe Cristian Măcelaru, director muzical al Orchestrei Naționale a Franței, și Cristian Lupeș, dirijor și manager al Filarmonicii de Stat Sibiu. Ei vor dirija două dintre cele mai importante ansambluri artistice din lume.
Pentru cei doi tineri profesioniști ai scenei, revederea sub auspiciile geniului enescian înseamnă un prilej de a întări colaborarea înfiripată anul acesta la Sibiu. În luna iulie, Cristian Măcelaru a fost prezent la Zilele Muzicale Româno-Americane, festivalul organizat de Filarmonica de Stat Sibiu al cărui oaspete de onoare a fost titanul jazz-ului contemporan, Wynton Marsalis, iar în august, la invitația lui Cristian Lupeș, a dirijat Romanian Chamber Orchestra în deschiderea Festivalului Internațional de Teatru.

Concerte de gală în Capitală

Invitat constant în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”, energicul Cristian Lupeș se află în aceste zile în Germania, acolo unde repetă cu orchestra de cameră a Filarmonicii din Bremen pentru concertul de la București. Programul include: Dinu Lipatti – Concertino în stil clasic pentru pian și orchestră de cameră op. 3 (solist: Julien Libeer – pian), Bruch – Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră op. 26 (solistă: Arabella Steinbacher – vioară), Webern – Passacaglia op. 1 și Copland – Appalachian Spring. Evenimentul muzical va avea loc la Ateneul Român, în 13 septembrie, de la ora 16.30.
Mai multe detalii aici: ORCHESTRA DE CAMERĂ A FILARMONICII GERMANE DIN BREMEN – George Enescu Festival (festivalenescu.ro); Works by Lipatti, Bruch, Webern and Copland / Die Deutsche Kammerphilharmonie Bremen



În aceeași zi, începând cu ora 19.30, Cristian Măcelaru va conduce Orchestra Națională a Franței, fondată în 1934. Concertul de la Sala Palatului se bucură de participarea extraordinară a solistului Maxim Vengerov (vioară) și a Corului Filarmonicii „George Enescu” dirijat de Iosif Ion Prunner. În program: Șostakovici – Concertul nr. 1 în la minor pentru vioară și orchestră op. 77, Dutilleux – Mystère de l’instant pentru orchestră de coarde, țambal și percuție, Ravel – Daphnis și Chloé, Suita nr. 2.
Mai multe detalii aici: ORCHESTRA NAȚIONALĂ A FRANȚEI – George Enescu Festival (festivalenescu.ro)

Cristian Măcelaru



Dirijor principal al Orchestrei Simfonice de Radio a Germaniei de Vest, Cristian Măcelaru este una dintre vedetele în ascensiune ale lumii dirijorale. Este director muzical al Orchestrei Naționale a Franței din Paris, una dintre cele mai importante orchestre din Europa.
În ianuarie 2020, a primit primul său Premiu Grammy pentru dirijarea înregistrării sub egida Decca Classics a Concertului pentru vioară de Wynton Marsalis cu Nicola Benedetti și Orchestra Philadelphia. Cariera de dirijor și-a început-o alături de Orchestra din Philadelphia, ansamblu pe care l-a dirijat începând cu anul 2010 de peste 100 de ori. În prezent, este recunoscut pe plan mondial drept unul din cei mai importanți dirijori ai generației sale, colaborând cu Orchestrele Simfonice din New York, San Francisco, Chicago, Cleveland, Houston, Baltimore, Los Angeles, Toronto, Seattle, Detroit, precum și cu Bayerischen Rundfunk Symphonieorchester, Royal Concertgebouw Orchestra, Staatskapelle Dresden, Gewandhausorchester Leipzig, Deutsches Symphonieorchester Berlin, City of Birmingham Symphony Orchestra, Rotterdam Philharmonic Orchestra, Orchestre Philharmonique de Radio France, Hallé Orchestra, Vienna Radio Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, BBC Symphony, São Paulo Symphony Orchestra, Royal Scottish National Orchestra, City of Birmingham Orchestra, Hessischer Rundfunk Sinfonieorchester Frankfurt, Rotterdam Philharmonic, Orchestra Métropolitain din Montréal, Melbourne Symphony Orchestra, Romanian Chamber Orchestra sau Gothenburg Symphony Orchestra.

Cristian Lupeș



Dirijorul Cristian Lupeș este cunoscut pentru activitatea artistică revoluționară și pentru proiectele culturale create și manageriate de-a lungul timpului. Personalitatea dirijorală „puternică și fermecătoare” (Cristian Mandeal), „hotărâtă și enclitică” (Liviu Dănceanu) provoacă admirație sau controverse, datorită spiritului artistic periculos de contemporan.
Cristian Lupeș este omul care a știut dintotdeauna că va fi dirijor. A crescut ascultând muzică contemporană și păsările pe care le asculta și Enescu la Tescani. Experiența acestor momente va genera pilonii activității sale artistice: atașamentul față de muzica românească, în special față de cea a lui George Enescu și energia, spiritul revoluționar, curajul și inovația muzicii contemporane. În activitatea sa, el alege mereu să promoveze valorile românești moderne și contemporane, crezând, asemenea lui Enescu, în importanța muzicii pentru o viață culturală sănătoasă. Cu abilitate și curaj, aduce în fața publicului lucrări foarte rar abordate pe scenele românești, iar impactul este entuziast de fiecare dată.
Perseverența și dorința de a face muzică îl aduc în stagiunile Filarmonicilor, încă din studenție (2003) și este invitat constant în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, colaborând cu: Camerata Regală (2011), Orchestre Île-de-France, Paris (2013), Bucharest Festival Orchestra (2015), Filarmonica din Sibiu și Filarmonica ”Mihail Jora” din Bacău (2017). Înregistrările cu muzică modernă, contemporană și cu muzică românească sunt considerate etalon, motiv pentru care sunt trimise ca model de interpretare orchestrelor invitate în Festivalul George Enescu.
În august 2019, a devenit managerul Filarmonicii de Stat Sibiu. Viziunea sa managerială a fost apreciată prin distincția oferită Filarmonicii Sibiu, Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, de către ES domnul Klaus Iohannis, președintele României.


Acțiunile Filarmonicii de Stat Sibiu sunt posibile cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.

Sprijiniți muzica Filarmonicii Sibiu! Deveniți mecena prin donații onorifice în contul:
RO 86 TREZ 57621 G 370100XXXX (CUI/CF Filarmonica de Stat Sibiu: 4556263)

Urmăriți-ne pe: facebook.com/FilarmonicaSibiu | youtube.com/FilarmonicadeStatSibiu | instagram.com/filarmonicasibiu | https://filarmonicasibiu.app.link/asCULTa | tiktok.com/@FilarmonicaDeStatSibiu

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri