12 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

EDITORIAL: Nu testăm, să nu aflăm

Știri din Județ

Numărul persoanelor infectate COVID creşte de la o zi la alta în România. La adulţi, dar tot mai mult şi la copii. Dar numărul de teste zilnice este minim. Oare ce s-ar întâmpla dacă statul român ar testa toţi elevii şi profesorii din România de două ori pe săptămână, cum se face de luni de zile în Marea Britanie? Un calcul simplu ne spune că ar fi vorba de 3 milioane de teste, de două ori pe săptămână. Rezultatul însă ar fi dezastruos. Cu siguranţă numărul de noi cazuri ar sări brusc la câteva zeci de mii zilnic. Şi toată România ar intra în scenariul roşu.

De asta ne şi acuză Uniunea Europeană că la noi nu prea raportăm, pentru că nu prea testăm. Nu vrea statul român să admită eşecul vaccinării la noi şi creşterea radicală a incidenţei COVID. Şi dacă nu testezi, nu prea ai ce raporta. Chiar şi aşa cazurile zilnice cresc, pentru că tot mai mulţi români ajung la spital cu simptome grave.

Nerespectarea măsurilor de protecţie de către oameni, lipsa de energie a autorităţilor de a aplica legea, închiderea ochilor de către Guvern la aglomerările umane de la mare, concerte etc fără mască şi distanţare… toate au dus la o răspândire COVID.

Începutul şcolii toamna, la noi coincide tradiţional cu explozia virozelor. Şi COVID îşi face şi el loc printre acestea. Datorită unor campanii în online şi anumite ziare, chiar şi locale, oamenii se tem de spitale. Se îmbolnăvesc, dar nu mai anunţă medicul de familie, nu mai merg la doctor, la spital. Stau acasă şi se auto-tratează. La unii, funcţionează. La mulţi, însă, nu. Şi bolile lor, nu neapărat COVID, se agravează. Şi apoi ajung în stare gravă, cu ambulanţa, la spital. Sau direct la morgă. Degeaba familia şi rudele acuză atunci nepriceperea doctorilor. Dacă ai stat acasă şi nu ai apelat la timp la medici, ţi-ai asumat inevitabilul. Sau credeţi că poţi păcăli moartea cu ceai de mentă şi frecţie cu oţet?

Prognoza specialiştilor este dată peste cap de la o săptămână la alta. Dacă la începutul lunii septembrie, aceştia vorbeau de 15-20.000 de cazuri COVID în România la finele lunii octombrie, acum se prognozează această cifră pentru 10-15 octombrie. Valul patru COVID a venit. Nu există evitare. Am putut să îl evităm toată vara prin vaccinarea în masă. Dar centrele de vaccinare, şi la Sibiu, au cam şomat. Multe s-au şi închis în lipsă de doritori. Dacă aţi crezut în teoriile habarniste ale AUR şi a unor frecători de mentă din online şi media, acum veţi suporta consecinţele. Din păcate, şi noi, vaccinaţii, vom avea de suferit. Poate mai rar din cauza bolii, dar cu siguranţă din cauza restricţiilor ce vor apărea.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri