17.2 C
Sibiu
joi, 28 martie, 2024

Cine se opune dezvoltării Sibiului?

Știri din Județ

Şedinţa de Consiliu Local al municipiului Sibiu de ieri a scos la iveală o tendinţă apărută de un an de zile: o constantă opunere proiectelor de dezvoltare mică locală. Consilierii USR-Plus au votat contra unui proiect de construire a unui magazin Lidl pe strada Fabricii din Sibiu pe locul fostei fabrici de bere, acum viran. Mai mult, consilierii au vorbit şi în comisii şi în plen despre faptul că acest proiect nu respectă Planul Urbanistic General al Sibiului.

Cine se cramponează în birocraţie?

Te-ai fi aşteptat de la reprezentanţii unui partid tânăr care a promovat digitalizarea să nu facă apel la birocraţie, când le convine, pentru a stopa un proiect de investiţii, ce aduce locuri de muncă în oraş, dar şi înfrumuseţează o zonă aflată în ruină de 20 de ani. Ei bine, consilierii locali USR-Plus au reuşit în 28 septembrie acest lucru. Proiectul pentru noul magazin Lidl din strada Fabricii a îmbrăcat forma unui PUD (Plan urbanistic de detaliu). Asta după ce în 2016, alţi consilieri au respins un PUZ (Plan Urbanistic Zonal) al celor de la Lidl pe motiv că erau prea multe parcări, prea puţin spaţiu verde şi prea mare suprafaţa ocupată. Au venit acum cei de la Lidl cu acest nou proiect cu jumătate numărul de parcări, zone verzi extinse şi suprafaţă construită micşorată. Dar consilierii USR Plus au respins ideea. Nu aveau voturile necesare, dar, surprinzător, consilierii locali PNL s-au abţinut şi astfel proiectul a picat. Întrebarea firească este de ce Lidl nu şi-a permis să comande arhitecţilor angajaţi un PUZ, mai ales că au mai făcut unul acum 5 ani?

Problema stă în faptul că acum 5 ani, PUZ-ul Lidl a fost respins, dar un altul a fost apoi aprobat pe aceeaşi zonă: cel al noului mall de la Gară. Mai mult, un alt proiect de pe ordinea de zi a şedinţei de ieri, a fost aprobat în unanimitate cu PUD, deşi se află în aceeaşi zonă şi prevede reconversie din locuinţă în spaţiu comercial şi locuinţă. Normal avea nevoie de PUZ, după princpiul USR-Plus. Dar, legal, nu, pentru că există deja un PUZ pe zona respectivă. Şi ca să fie treaba şi mai haotică: Planul Urbanistic General al Sibiu a expirat.

Fosta fabrică Trei Stejari şi investiţiile

Pe terenul fostei fabrici Trei Stejari se finalizează deja un mare bloc de birouri al unei firme străine. Aceştia au preluat construcţia începută cu destinaţia hotel, dar abandonată de foştii proprietari timp de 14 ani. Clădirea are acces din strada Şerbota. Alt spaţiu, acum viran, al fostei fabrici de bere este cumpărat de ani buni de cei de la Lidl, care nu pot construi pe el nici în ziua de astăzi. Aşa, vom mai admira ani buni un teren viran cu noroaie în centrul Sibiului, precum o imagine dintr-un film apocaliptic. Nu mai vorbim de noile locuri de muncă ratate odată cu blocarea investiţiei şi revitalizarea comercială a zonei, în continuarea proiectului mall-ului de la Gară.

Publicitate

5 COMENTARII

  1. Calin, asta cu noi locuri de munca este blabla de politician. Daca nu mai esti politician si esti ziarist, ai putea sa te abtii. La ora asta sunt locuri de munca in Sibiu mai multe decat este nevoie, angajatorii nu mai gasesc angajati si aduc asiatici. Lidl daca vrea neaparat magazin acolo sa se straduiasca sa indeplineasca toate cerintele si sa convinga consilierii. Nu e frumos terenul ala asa cum e acum, dar cred ca mai bine sta asa pana la o alta utilizare mai buna pentru oras. Magazine au deja destule in Sibiu, si in zona aia chiar nu e nevoie de un magazin care sa aglomereze si mai mult traficul. Ce ai zice de ideea sa-l cumpere primaria si sa faca parc sau loc de joaca? Sau cresa? Nu ar fi mai bine?

  2. Cam multe Lidl pe metru patrat mai bine facea un parc de relaxare cu loc de joacă pentru copi pentru zona respectivă ! Calitatea vieții trebuie să crească si prin mai multe parcuri de recreere , nu cu magazine unul in altul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri