18.1 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) refuză comunicarea pentru lansarea EcoRocket

Știri din Județ

ARCA a planificat lansarea EcoRocket de pe Marea Neagră, în cadrul activității Lansăm România, în perioada 27 septembrie – 12 octombrie. Toate procedurile necesare cu Ministerul Apărării Naționale, Statul Major al Apărării, Statul Major al Forțelor Aeriene, Statul Major al Forțelor Navale, ICAO, ambasadele țărilor riverane Mării Negre și ROMATSA au fost parcurse de către ARCA, instituțiile mai sus menționate demonstrând o deosebită solicitudine și profesionalism, pentru care le mulțumim.

Conform Protocolului pentru lansare dintre ROMATSA, Statul Major al Forțelor Aeriene și ARCA cererea de rezervare a spațiului aerian pentru lansare trebuie depusă cu 8 zile înainte de executarea misiunii. Ieri, ARCA a solicitat ROMATSA rezervarea spațiului aerian pentru lansare, dar ROMATSA nu poate realiza acest lucru deoarece Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) refuză în formă continuată să răspundă la solicitările ARCA pentru aviz. Practic AACR refuză să răspundă la cererile înaintate, demonstrând un comportament irațional pentru o instituție publică.

Cererea inițială a fost depusă în urmă cu 7 luni, iar AACR a trimis după trei luni, un răspuns cu citate din legi. ARCA a depus din nou către AACR solicitarea de aviz pentru lansare la data de 6 septembrie 2021. Conform Ordinului 125/18.12.2013 AACR avea obligația să răspundă până în data de 21 septembrie. În lipsa unui răspuns am trimis o revenire la cerere la data de 28 septembrie 2021 și încă o revenire la revenire la data de 30 septembrie 2021 în vederea obținerii unui răspuns privind avizului necesar lansării. Nici până la această dată nu am obținut un răspuns de la AACR.

Tehnica de lansare și echipa ARCA trebuiau ambarcate la bordul navei F-111 Mărășești în data de 1 octombrie, apoi reprogramată pentru data de 4 octombrie. La ora publicării acestei știri, AACR încă refuză stabilirea unei comunicări.

Ținând cont de natura programului și impactul negativ asupra dezvoltării tehnologice și industriale și potențial militare a țării și a Uniunii Europene, privim cu îngrijorare starea de lucruri din cadrul AACR care a condus la acest incident și considerăm absolut necesară introducerea în dezbatere publică imediată și alertarea instituțiilor competente ale statului cu privire la această situație pentru elucidarea cauzelor incidentului și prevenirea în viitor a unor incidente similare.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri

CSC Șelimbăr încheie etapa la Miercurea Ciuc