EDITORIAL: Uite Cioloş, nu e Cioloş!

În această seară, preşedintele României a dat şah partidului USR-Plus. După ce de peste o lună de zile el, Florin Cîţu şi mai marii liberali au acuzat USR-Plus că au dus în derivă coaliţia de guvernare, acum le-au aruncat Guvernul în braţe. Curios lucru că Dacian Cioloş a acceptat.

Jocul preşedintelui Iohannis este unul abil, de şahist. Pentru că decizia CCR de anul trecut nu îi permite să îl numească tot pe Cîţu premier după moţiune, a ales să paseze problema la USR. Şi aici apare o dilemă. Dacă vineri USR-Plus nu era decis să meargă cu o propunere de premier, peste noapte Cioloş s-a autopropus şi a fost validat rapid de conducerea propriului partid. De parcă ştia că Iohannis îl va numi premier. Acum Cioloş mai trebuie să numească miniştrii, să treacă de comisii şi, mai ales, de votul în plen din Parlament. Ori cine să voteze un guvern minoritar USR-Plus? Sau credeţi că PSD, PNL, AUR şi UDMR vor vota aşa ceva? Aiurea! Ori pentru un om politic versat ca Cioloş, ar trebui să ştie că o aşa „pomană” este de fapt otrăvită. Avem aici de a face cu orgoliul tot mai nemăsurat al lui Dacian Cioloş sau cu „informaţiile” sale privind un sprijin extern? Să nu uităm că Cioloş este un om de-al casei preşedintelui Franţei. Şi Franţa mai este o forţă în UE, iar sprijinul lui Iohannis din Germania lui Merkel s-a cam dus după alegerile de acolo.

Cu tot sprijinul francez şi poate presiunea de acolo, Cioloş nu cred că va fi premier. Va pica la vot şi Iohannis va numi pe Florin Cîţu premier, din nou. În momentul acela este şah mat. Pentru că parlamentarii vor fi nevoiţi să înghită un guvern minoritar PNL-UDMR. Sau chiar credeţi că vor declanşa anticipatele? În plină iarnă?! Să fim serioşi….

Aşa că premierul desemnat Cioloş, asta va şi rămâne: desemnat, dar nu votat.

You may also like...

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *