20.2 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

USR PLUS Sibiu, despre măsurile prin care persoanele cu dizabilități să se bucure deplin de drepturile lor (CP)

Știri din Județ

USR PLUS Sibiu transmite următorul comunicat de presă:

Incluziune, accesibilitate, egalitate de șanse sau participare comunitară sunt concepte abstracte pentru mulți dintre noi.

Ne-am obișnuit să le auzim, în diferite contexte, dar nu le asociem mental sau din momente trăite cu dimensiunea lipsei lor, resimțită de persoanele cu dizabilități.
Vedem mereu locuri de parcare rezervate, cu semnul distinctiv de scaun cu rotile, ocupate de mașini opulente. Urcăm scările instituțiilor fără rampe sau platforme, ne ducem copiii la locurile de joacă pentru copii sănătoși, mergem la spectacole pentru auzitori, citim cărți și navigăm pe internet fără a fi preocupați de opreliști senzoriale. Și trecem mai departe.


Câți dintre noi se gândesc și acționează concret în favoarea celor peste 850.000 de persoane cu dizabilități din România?
O societate pentru care discriminarea este o practică tolerată e condamnată la involuție. Este datoria și conștiința fiecăruia dintre noi să contribuie la stoparea inegalității perpetuate față de persoanele cu dizabilități.
Recent a fost aprobată Strategia Europeană privind drepturile persoanelor cu dizabilități 2021-2030, care abordează diferitele provocări cu care se confruntă acestea.


Ca stat membru al Uniunii avem datoria să transpunem în realitatea societății noastre măsurile prin care persoanele cu dizabilități să se bucure deplin de drepturile lor, să le fie garantate șanse egale și participarea la activitățile sociale și economice, autonomie decizională și suport pentru viață independentă dar, în special, eradicarea oricărei forme de discriminare.


Indiferent de apartenența politică, suntem responsabili pentru adoptarea reglementărilor prioritare și acțiunile pentru :


➡Dezinstituționalizarea persoanelor cu dizabilități, o rană încă deschisă a sistemului de protecție socială. 17.500 de rezidenți în instituții de protecție, pentru care nu au fost încă găsite soluții de integrare în familii, locuințe protejate sau alte structuri comunitare.
➡Integrarea Cardului de handicap la nivelul Uniunii, pentru facilitarea liberei circulații a persoanelor cu dizabilități
➡Implementarea sistemului de calitate pentru serviciile sociale destinate persoanelor cu dizabilități, alături de consolidarea reformei sistemului de sănătate
➡Măsurile pentru a crește ocuparea forței de muncă a persoanelor cu dizabilități în cadrul instituțiilor
➡Implementarea Platformei pentru persoanele cu dizabilități care aduce alături autoritățile naționale responsabile cu punerea în aplicare a Convenției, organizațiile persoanelor cu handicap și Comisia.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri