7.9 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

Vicepreședintele USR, Dan Barna, despre egalitatea de șanse pentru femei și bărbați în politica românească” (CP)

Știri din Județ

Transcript intervenție Dan Barna, vicepreședinte USR și vicepreședinte al Camerei Deputaților, din ședința comună de astăzi 12 Decembrie 2022, a Camerei Deputaților și Senatului în care tocmai a fost adoptată Declaraţia Parlamentului României privind consolidarea egalităţii de șanse în România:

Doamnă președintă a Senatului, 

Domnule președinte al Camerei Deputaților,

Dragi invitați, 

USR și eu, personal, salutăm adoptarea prezentei declarații aParlamentului privind consolidarea egalității de șanse în România. Este un gest necesar chiar dacă mai sunt astăzi printre noi oameni care poate gândesc altfel.

Însă nu este suficient. Declarațiile de principii sunt utile pentru a fixa cadrul unei discuții, însă de prea mult timp așteptăm rezultate. 

Și o spun direct și clar: trebuie să avem curajul de a impune cote pentru egalitate de șanse pentru femei și bărbați în politica românească. Și să le menținem acolo până când femeile care vor să se implice în viața cetății ne vor spune că nu mai e nevoie de ele.

Avem practic nevoie de cote pentru a ajunge să nu mai fie necesare. Așa cum s-a întâmplat în toate celelalte state care aplică aceste reguli.

Argumentul „meritocrației”, atât de des invocat, a avut 30 de ani pentru a genera rezultate. Cred că am așteptat suficient. La ora la care vorbim, în guvernul acestei țări, în Guvernul României, sunt doar două doamne. 

Două. 

Haideți să nu ne mai ascundem după cireș. Dacă vrem femei în politică, atunci trebuie să avem curajul unor decizii ferme și clare. 

Cifrele confirmă realitatea pe care o știți cu toții. Raportul Forumului Economic Mondial plasează România, anul trecut, în 2021, pe un rușinos loc 88 din 156 de țări. Iar Uniunea Inter-Parlamentară ne așază pe locul 126 din 186 de țări.

Ca să vorbesc pe înțelesul bărbaților, la reprezentarea femeilor în politică stăm mai prost decât echipa de fotbal a României pe plan internațional. Aceasta este realitatea foarte clară.

Și mai grav este că tendința se degradează de la o zi la alta. Parlamentul actual are mai puține femei decat Parlamentul anterior.

Lumea se schimbă și noi suntem încă la o fază de reflecție. Avem un decalaj uriaș pentru care nu facem absolut nimic.

Cred că e clar pentru orice om de bună credință că situația aceasta ne aduce pierderi pe termen lung pentru că ne lipsim, în mod inconștient, de inteligența, talentul si creativitatea unei părți uriașe a societății. Și nu ne permitem așa ceva.

Discuția despre cote de reprezentare echilibrată în politică nu trebuiesă fie una divizivă. De când o decizie care face dreptate e divizivă?

Îi invit pe cei care nu sunt încă convinși de aceste argumente să se gândească onest de mai multe ori înainte de a-și exprima poziția. 

Doamnelor și domnilor,

Sigur că situația femeilor din România nu se reduce doar la subiectul reprezentării în politică. S-a vorbit mult, chiar de la acest microfon, despre violența domestică, despre diferențe în calcularea salariilor între bărbați și femei, despre dreptul la o locuință socială sau de necesitate – un proiect promovat de USR și adoptat de Parlament -, despre munca casnică pe care încă nu o recunoaștem așa cum s-ar cuveni. Toate sunt chestiuni și probleme reale care așteaptă atenția noastră și a guvernului. 

Dar am vrut ca intervenția mea să nu fie doar o trecere în revistă a problemelor cu care se confruntă femeile în societatea noastră. Vreau ca, la sfârșitul acestei zile, să îi auzim pe toți liderii bărbați ai partidelor din România că spun clar un lucru: cotele pentru egalitate de șanse între bărbați și femei în politică sunt necesare și vor exista chiar de la alegerile din 2024. 

Haideți, domnilor colegi, un pic de curaj! Să facem pașii de care o Românie modernă are nevoie

Hai să facem pașii aceia acuma, noi, nu să ne bazăm mereu pe generațiile următoare.

Mulțumesc.”

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri