1.2 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

Violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev aduce în premieră în România concertul „Presence” de Peteris Vasks

Știri din Județ

La inițiativa violoncelistului Makcim Fernandez Samodaiev, publicul din Sibiu se va putea bucura de limbajul muzical al compozitorului Pēteris Vasks, unul dintre cei mai apreciați compozitori contemporani de muzică clasică la nivel internațional, dar ale cărui lucrări sunt puțin cunoscute și interpretate în România.

Astfel, pe 9 decembrie, de la ora 19:00, pe scena Filarmonicii de Stat Sibiu, acompaniat de orchestra filarmonicii din Sibiu, sub bagheta dirijorului Gábor Horváth, violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev va interpreta în premieră în România Concertul nr. 2 Presence, compus de Pēteris Vasks, o lucrare contemporană de o sensibilitate aparte și care este deja consacrată pe plan internațional.

Programul serii începe cu poemul simfonic Les Éolides de César Franck, continuă cu Concertul nr. 2 pentru violoncel – Presence de Pēteris Vasks și se încheie cu Simfonia în Do Major de Georges Bizet.

Concertul de la Filarmonică de Stat Sibiu are o poveste emoționantă, care aduce în atenția publică dimensiunea spirituală a muzicii, cât și dificultățile cu care artiștii se confruntă pentru a se dezvolta în instituțiile cu profil muzical din România.

Puțini oameni mai au astăzi credințe, iubire și idealuri. Dimensiunea spirituală s-a pierdut. Intenția mea este de a hrăni sufletul, în primul rând, asta îmi doresc să ofer prin tot ceea ce compun” spune Pēteris Vasks, compozitor contemporan de origine letonă, recunoscut pentru stilul poetic prin care își exprimă preocuparea constantă pentru teme precum interacțiunea complexă a omului cu natura, aprecierea frumuseții vieții, dar și disoluția valorilor morale pe care se clădește societatea contemporană. În acest sens, Pēteris Vasks se referă în mod frecvent la momente din biografia sa, cât și la suferințe cu care populația din Letonia s-a confruntat în perioada recentă.

Însuflețit de același spirit umanist și restabilizator al valorilor morale, violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev a luat în considerare ideea de a interpreta Concertul nr. 2 – Presence de Pēteris Vasks la începutul acestui an, în timp ce aștepta ca soția sa, pianista Monica Florescu, să iasă din spitalul în care era internat tatăl ei, acesta fiind atunci în ultimele sale clipe de viață, din cauza unei infecții cu virusul SARS-COV-2. „Pe acest fond sufletesc s-a așezat lucrarea compozitorului Pēteris Vasks, «Presence», pe care o ascultam atunci și care m-a transpus într-o stare mai presus de cuvinte” spune Makcim Fernandez Samodaiev.

O premieră în România acoperită din fonduri proprii cu sprijinul necondiționat al familiei

De la idee până la realitate s-a consumat un proces care a durat câteva luni și care a presupus inițial programarea concertului (18 martie), cât și anularea lui ulterioară, din cauza lipsei de fonduri în cadrul Filarmonicii de Stat Sibiu pentru a putea închiria materialul de orchestră necesar pentru interpretarea de lucrări ale compozitorilor contemporani.

Acest eveniment, care marchează o premieră în România, a devenit realitate datorită sprijinului necondiționat oferit de familia artistului, care și-a asumat costurileînchirierii materialului de orchestră și care a acceptat să realizeze acest concert pro bono. Premiera Concertului nr. 2 – Presence de Pēteris Vasks este astfel o „ofrandă muzicală” dedicată „unei întregi generații de bunici, părinți și prieteni care ne-au părăsit anticipat și în special deci lui «Tati», care s-a stins în anonimatul și singurătatea unui salon de ATI pe 20 ianuarie 2021.”

Makcim Fernandez Samodaiev este recunoscător Filarmonicii de Stat Sibiu pentru ocazia de a realiza acest concert împreună cu Gábor Horvát, un dirijor de excepție și care este totodată iubit de membrii orchestrei. 

Biletele pentru concertul de joi, 9 decembrie, pot fi cumpărate de la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu și de pe site-ul iabilet.ro, la prețul de 40 lei (acces general). Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de 50% reducere.

Despre dirijorul GÁBOR HORVÁTH

Născut la Budapesta, în 1975, dirijorul Gábor Horvát și-a început studiile la Şcoala Generală din Mosonmagyaróvár. Devine, apoi, elevul Şcolii Generale „Somogyi Béla”. În 1994, a absolvit Liceul de Muzică și Arte „Szent István Király”, la secţia vioară. În 1998, a absolvit secţia de dirijat cor şi pedagogie muzicală a Academiei de Muzică „Liszt Ferenc”, la clasa prof. Maklári József şi Hartyányi Judit. În 2000, a obţinut bursa „Donáth Ede”, fondată de Mautner Mimi. În 2002, a absolvit secţia de dirijat orchestră a Academiei de Muzică „Liszt Ferenc”, sub îndrumarea prof. Lukács Ervin şi Gál Tamás. A participat la cursurile de măiestrie ale prof. Jurij Szimonov şi Rudolf Barshai. Din 2000, predă dirijat cor la Academia de Muzică „Liszt Ferenc” din Budapesta, iar din 2002, dirijatul şi muzică de cameră la Liceul de Muzică şi Arte „Szent István Király”. În 2002, obține premiul II şi premiul special al publicului la ediţia a X-a a concursului naţional de dirijat „Ferencsik János”, organizat de Televiziunea Maghiară. De-a lungul activităţii sale concertistice, a dirijat orchestre simfonice cum ar fi cele din Győr, Seghedin, Sibiu, Oradea, Miskolc, Eger, Gödőllő, Kosice; Orchestrele Simfonice MÁV, Danubia şi Szent István Király; Orchestrele de Cameră Solti, Liszt Ferenc, Csíki. În vara anului 2009, a predat dirijatul în cadrul programului Erasmus, organizat de Universitatea „Uppsala” din Suedia. În 2009, a fost dirijorul invitat al festivalului Central European Music, organizat la Zsolna. În 2012, devine preşedintele comitetului de orchestră KÓTA. Din 2014, este doctor în muzică al Academiei de Muzică „Liszt Ferenc”. A fost distins de către Autoguvernarea Zugló cu premiul „Omul Anului 2017”. În anul 2018, a obținut premiul „Pentru cultura din Gödöllő”. Din 2010, deţine funcţia de director artistic și dirijor al Orchestrei Simfonice din Gödöllő.

Despre violoncelistul MAKCIM FERNANDEZ SAMODAIEV

Violoncelist belgian de origine ruso-cubaneză, Makcim Fernandez Samodaiev este absolvent al Conservatorului Regal din Anvers, Belgiași solist în cadrul Filarmonicii de Stat Sibiu. A concertat în țări precum Belgia, Olanda, Franța, Elveția, Marea Britanie, Suedia, Germania, Spania, Romania, Cuba, Mexic, China și a susținut concerte în săli de renume precum BOZAR (Palais des Beaux Arts), Flagey în Bruxelles, De Bijloke în Gent, De Singel în Anvers, Belgia, CNA (Centro Nacional de las Artes) și Palacio de Bellas Artes din Mexic. În decursul carierei sale a interacționat cu muzicieni precum Tomas Kakuska, Alban Berg Quartet, Alexander Ivashkin, Mijail Kugel, Renaud Capuçon, Mark Drobinsky, Natalia Pavlutskaja, Lluis Claret, Torleiff Teiden, Philippe Herreweghe, Mikhail Bezverkniy și a colaborat cu dirijori recunoscuți cum sunt Ovidiu Bălan, Valentin Doni, Ilarion Ionescu-Galați, Victor del Torro, Valentin Uryupin, Werner Gabor și Alexandre Myrat.

Din 2015 este solist instrumentist al Filarmonicii de Stat Sibiu. Pe lângă activitatea din cadrul filarmonicii, Makcim Fernandez Samodaiev susține concerte de muzică de cameră, motiv pentru care, în 2016 împreună cu pianista Monica Florescu a creat în Sibiu Stagiunea Camerală „Florescu-Fernandez & Friends”, o stagiune care după cinci ani a devenit un proiect de referință pentru muzica de cameră în România. Din 2017 colaborează cu Teatrul de Balet Sibiu unde, împreună cu coreografa Aleisha Gardner, a creat spectacole originale de balet contemporan precum „Peer Gynt” (2017) cu muzica lui Alfred Schnittke, Dmitri Shostakovich și aranjamente și compoziții proprii (2017), iar în 2018, anul centenarului, a creat a doua producție originală “Fragile” folosind muzica lui George Enescu.

Participarea la evenimente este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut minim 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV2, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului Culturii și al ministrului Sănătății, emis în temeiul art. 44 și al art. 71 alin.(2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare. Accesul publicului se face în limita a maxim 30% din numărul de locuri disponibile. Purtarea măștii de protecție este obligatorie.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri