14.1 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

15 februarie – Ziua națională a lecturii

Știri din Județ

Începand cu acest an, România are o Zi națională a lecturii! Într-o societate în care doar 6,2% dintre cetățeni cumpără cel puțin o carte pe an, rolul școlii devine esențial în a promova cartea și lectura ca preocupari curente ale tuturor, fie copii sau adulți.

În acest context, marți 15 februarie 2022, în toate unitățile de învațământ de pe teritoriul României (ciclurile preșcolar, primar , gimnazial, liceal), programul se va modifica astfel încât la ora 11.00 și la ora 14.00, indiferent de discisplina prevazută în orar, cadrul didactic va organiza la clasa unde este prezent activitați de lectură la care sa participe toți preșcolarii   și elevii. Personalul didactic va recomanda,în prealabil , preșcolarilor și elevilor să aducă o carte preferată sau să împrumute de la biblioteca unitații o carte și să citească timp de 15 de minute fie individual , fie în perechi sau grupuri mici de lucru.

Scopul activitații este de a promova obiceiul de lectură și nu presupune discutarea fragmentelor citite sau analiza pe text, ci cel mult informații despre autor și subiect.

În același timp, unitatile de învățământ preuniversitar pot organiza activități de încurajare și promovare a lecturii pentru întreaga comunitate, cu respectarea normelor de securitate în ceea ce privește prevenirea răspândirii pandemiei de COVID-19 :

  1. invitarea bibliotecilor locale, județene și/sau metropolitane de a derula activități de prezentare a serviciilor de bibliotecă, de înregistrare la bibliotecă, de colectare de carte și donatie, inclusiv prin amenajarea de standuri proprii în incinta unităților de învățământ;
  2. invitarea asociațiilor , fundațiilor nonprofit și asociațiilor de creatori, cu experiență în derularea de activități educaționale, de a susține cluburi de Iectură, ateliere de scriere creativă, ateliere de ilustrare de carte, discuții libere și dezbateri despre literatura și cărți sau alte programe similare;
  3. oferirea, cu titlu gratuit, editurilor și librăriilor, la cerere   și în măsura disponibilității, de spații pentru prezentare și vânzare de carte cu caracter educativ și/sau recreativ , adecvat vârstei elevilor.
Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri

CSC Șelimbăr încheie etapa la Miercurea Ciuc