7.9 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

Standurile din Piaţa Mică în centrul unor acuzaţii grave

Știri din Județ

Primăria Sibiu închiriază standuri stradale în Piaţa Mică periodic sau când se eliberează. Teoretic acestea sunt prevăzute pentru vânzarea de suveniruri hand made realizate de mici artizani. În realitate, închirierea acestora prin licitaţie a devenit o adevărată „vânătoare”, iar firmele participante fac orice pentru a câştiga un stand. Sumele de închiriere anuală ajung la cifre astronomice pentru un stand stradal, chiar şi de peste 11.000 de euro pe perioada contractuală. Banii intră în bugetul Primăriei. La ultima licitaţie organizată de Serviciul Domeniul Public din cadrul Primăriei Sibiu au fost acuzaţii de falsuri în acte, rulaje de bani inexistenţi şi alte infracţiuni economice grave. Primăria Sibiu ne-a explicat că licitaţia a fost organizată corect, actele prezentate au fost corecte, dar „Comisia de evaluare a ofertelor (…) nu are atribuții în verificarea unor operațiuni bancare în conturi private”.

Licitaţie cu scandal şi acuze grave

Reporterul SIBIU INDEPENDENT a fost contactat de mai mulţi participanţi la licitaţia organizată de Primăria Sibiu la începutul lunii februarie pentru standurile din Piaţa Mică. Nu este prima dată când aceste licitaţii sunt cu scandal. Dar de data aceasta, artizanii prezenţi acuză firmele câştigătoare ale standurilor că au făcut „artificii financiare” pentru a câştiga.

Primăria Sibiu declară că licitaţia a fost organizată conform legii şi hotărârilor de Consiliu Local Sibiu şi s-a desfăşurat perfect legal.”Licitația pentru închirierea a 13 standuri de vânzare din Piața Mică a fost organizată în conformitate cu O.U.G. 57/2019, H.C.L.28/31.01.2020 și H.C.L. 30/31.01.2020, în vederea desfășurării activităților de comerț. Condițiile de participare la licitație au fost, de asemenea, stabilite în conformitate cu legislația în vigoare. Precizăm că prin depunerea declarației de participare la licitația publică, fiecare ofertant a declarant că și-a însușit si că este de acord cu prevederile Regulamentului, Caietului de Sarcini și dispozițiile hotărârii de Consiliu Local prin care se aprobă procedura de desfășurare a licitației publice” ne-au precizat reprezentanţii Primăriei Sibiu.

Dar în 9 februarie, când s-a procedat la deschiderea plicurilor cu oferte la Teatrul GONG, scandalul a izbucnit. Perdanţii au acuzat firmele câştigătoare că au făcut artificii financiare astfel încât conturile bancare ale firmelor să prezinte sume mari de bani. Pentru cele 13 standuri disponibile au fost depuse 126 de oferte.

Sume mari în conturi, şanse mari să câştigi un stand

Un criteriu cerut la licitaţie, pe lângă preţul oferit, este cel al capacităţii financiar-economice a firmei. Altfel spus, cu cât demonstrezi că ai mai mulţi bani în conturile firmei la momentul depunerii ofertei, ai puncte mai multe şi şanse să câştigi licitaţia. „Criteriului de atribuire privind capacitatea economico-financiară a ofertanților, în Regulamentul privind pregătirea și organizarea licitației pentru aceste standuri, la secțiunea 10, articolul 22 se precizează că disponibilitățile bănești se vor demonstra prin orice tip de document emis de unități bancare sau o declarație bancară prezentată în original” au declarat pentru SIBIU INDEPENDENT reprezentanţii Primăriei Sibiu.

Dar acest criteriu a dus la ciudăţenii. Astfel au apărut firme, unele chiar nou înfiinţate, cu declaraţii bancare că au în conturii 500.000 de lei sau sume apropiate. Evident că micii artizani nu au în conturi astfel de sume. Iar sumele licitate de ei pentru standuri sunt mult mai mici, decât cele oferite şi câştigate de 9.000 – 11.000 de euro pe perioada contractuală pentru un stand stradal de 2 metri pătraţi. Şi de aici şi acuzele. Perdanţii spun că în realitate există nişte comercianţi care licitează prin 3-4 firme şi câştigă astfel fiecare 3-4 standuri stradale. Ei cer să fie verificate tranzacţiile din conturi ale acestor firme. „Comisia de evaluare a ofertelor nu are atribuții în verificarea unor operațiuni bancare în conturi private” au precizat cei din Primăria Sibiu. Evident că aceste verificări ţin de ANAF, Poliţia Economică şi alte instituţii abilitate.

Micii artizani, înlocuiţi de marii comercianţi de artizanat

Datorită sumelor mari ofertate şi a dovezilor bancare cu sume foarte mari s-a ajuns ca o mână de persoane să închirieze în realitate, prin firme diferite, aproape toate standurile din Piaţa Mică, spun micii artizani locali contactaţi de SIBIU INDEPENDENT. Perdanţii la licitaţie, majoritatea mici artizani locali, acuză că, astfel, tot conceptul standurilor din Piaţa Mică s-a pierdut şi nu mai este un spaţiu al micilor meşteşugari, ci un monopol al marilor firme care cormercializează produse de artizanat.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri